Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 Dalej »

Alternatywy dla Oppo-203/205

Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »
Opcje tematu
Alternatywy dla Oppo-203/205
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,509
Reputacja: 130

07-05-2019, 15:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2019, 15:38 przez sebas.)
(07-05-2019, 13:49)misfit napisał(a):  Żaden z tych streamerów AFAIK nie obsługuje HDR10+ ani tym bardziej Dolby Vision i dlatego też ten chiński klon OPPO może być warty uwagi.
Dlatego zainteresowałem się tym tematem.

(07-05-2019, 13:49)misfit napisał(a):  Dokupujemy do tego za 200-300 zł napęd UHD do kompa, do tego darmowy MakeKMV do wykonania backupu płyty na dysk twardy i można działać
Miłe by było jednak wsparcie dla odczytu oryginalnych płyt. Odpadł by proces kopiowania.

Z drugiej strony,  Dolby Vision to nie jest coś, bez czego nie można żyć - dynamiczne mapowianie tonów w TV może ewentualnie coś tutaj pomóc. Zidoo i DuneHD wspierają obsługę pełnych kopii/klonów płyt BD (razem z menu) więc są też dobrą inwestycją. Zwłaszcza DuneHD ma dobra opinię jako producent. Ten chińczyk wyglada słabo...

W internetach udało mi się doczytać, że Pioneer LX500 ma nawet ten sam napęd co Oppo 203. Jeżeli funkcje takie jak dodawanie zewnetrznych napisów z dysku pod USB są częścią SDK do tego SoCa od Media Teka ( i nie były zimplementowane wyłacznie przez programistów Oppo), to jest szansa, że może pojawią się w kolejnych aktualizacjach do Pioneerów. Te póki co mają dość skromną funkcjonalność względem Oppo, zwłaszcza w kwestii obsługi plików. Zadałem stosowne pytanie działowi "support" Pioneera. Zobaczymy co odpowiedzą...

Prośba do Mateusza, czy dałoby się przenieść posty od #561 do ostatniego, do stosownego watku:

http://forum.filmozercy.com/watek-alternatywy-dla-oppo-203-205 ?

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak

07-05-2019, 15:35
Kolega Misfit znalazł w otchłaniach internetu informacje, że istnieje chiński streamer M9072

https://www.avpasion.com/review-m9702-oppo-203-250-euros/

na którym uruchamiany jest firmware od Oppo. Funkcjonalność jest bardzo podbna do oryginału za wyłączeniem obsługi oryginalnych płyt BD i UHD odczytywanych z zenętrzego napędu optycznego podłączonego po USB (nie ma go oczywiście w zestawie).

Temat jest dość ciekawy, bo wspomniany streamer wspiera przykładowo Dolby Vision, co nie jest takie oczywiste jak by się mogło wydawać. Pozostaje oczywiście kwestia legalności jego oprogramowania.

Okazuje się ponadto, że SoC montowany w Oppo występuje także w innych odtwarzaczach, jak Pioneer LX500.

Jest więc szansa, aby w innych streamerach bądź stacjonarnych odtwarzaczach znaleźć funkcjonalność podobna do Oppo. Jak ktoś z Forumowiczów dowie się czegoś na ten temat, to niech wrzuca informacje w tym wątku. Nie będzie w ten sposób niepotrzebnego zaśmiecania właściwego wątku o Oppo.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,599
Reputacja: 723

07-05-2019, 15:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2019, 15:47 przez misfit.)
(07-05-2019, 15:04)sebas napisał(a):  Miłe by było jednak wsparcie dla odczytu oryginalnych płyt. Odpadł by proces kopiowania.

To byłoby idealne rozwiązanie, ale jak się nie ma co się lubi... Smile

(07-05-2019, 15:04)sebas napisał(a):  Zidoo i DuneHD wspierają obsługę pełnych kopii/klonów płyt BD (razem z menu)

Jest też pełna obsługa menu dla UHD BD ?

(07-05-2019, 15:04)sebas napisał(a):  Z drugiej strony,  Dolby Vision to nie jest coś, bez czego nie można żyć - dynamiczne mapowianie tonów w TV może ewentualnie coś tutaj pomóc.

Można i żyć bez jednej ręki... ale lepiej mieć obie Smile
Dolby Vision to nie tylko dynamiczne metadane - u siebie w OPPO na stałe stosuję konwersję do DV treści HDR10 - zalety tego są wielorakie na moim OLED LG C7. Podawałem tutaj przykłady na kilku wybranych filmach, Ale fakt faktem, że nie znaczy to, że podobnie pozytywne efekty będą na każdym innym wyświetlaczu bo nie wszędzie implementacja Dolby Vision poszła w miarę bezboleśnie - mam na myśli głównie wyświetlacze Sony.

(07-05-2019, 15:04)sebas napisał(a):  W internetach udało mi się doczytać, że Pioneer LX500 ma nawet ten sam napęd co Oppo 203. Jeżeli funkcje takie jak dodawanie zewnetrznych napisów z dysku pod USB są częścią SDK do tego SoCa od Media Teka ( i nie były zimplementowane wyłacznie przez programistów Oppo), to jest szansa, że może pojawią się w kolejnych aktualizacjach do Pioneerów. Te póki co mają dość skromną funkcjonalność względem Oppo, zwłaszcza w kwestii obsługi plików. Zadałem stosowne pytanie działowi "support" Pioneera. Zobaczymy co odpowiedzą...

Daj znać co odpowiedzą.
Nadchodzący Sony UBP-X800M2 ma mieć ponoć ten sam/podobny SoC MT co OPPO i Pioneer. I tutaj przychodzi mi do głowy inna myśl - gdyby tak się dało wgrać do niego firmware z OPPO i przy tym uzyskać tę samą funkcjonalność. Marzenia... Smile

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,015
Reputacja: 127

07-05-2019, 15:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2019, 16:17 przez Mateusz.)
Przeniosłem na prośbę Sebasa posty z dwóch tematów do tego. Większość wypowiedzi ma cytaty, więc nie będzie problemu z sensem. Prośba jedynie do Misfita, żeby w poście 9 dorzucił cytat, bo przed postem, do którego się odnosi, wpadł post z innego tematu.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,323

07-05-2019, 21:25
(07-05-2019, 13:43)Wolfman napisał(a):  
(07-05-2019, 13:27)Daras napisał(a):  to jaki jest sens pojawienia się klonu Oppo? Oczywiście muszą istnieć argumenty, których nie znam i z tego powodu proszę kogoś obeznanego ze specyfikacją o krótkie uzasadnienie.
Daras to już nie Twoje lata 60. Jest potrzeba to i powstał. Prostota w obsłudze, Oppo nie produkują, a przyroda nie lubi pustki.

Jeśli już, to mógłbym z dużą dokładnością pisać o latach 70 – tych. Cool Pomimo panującego ustroju wspominam je jako dość kolorowe. Powstało wówczas sporo nowoczesnych kin 70 mm z dźwiękiem przestrzennym. Chadzałem na seanse minimum raz w tygodniu. Dużo gorzej, a momentami masakrycznie, bywało po 1981. „Ratowały”nas wówczas taśmy VHS. Ale o tym pisałem w innym miejscu. Wink

Wolfman, ja oczywiście zastanawiałem się nad sensem powstania klonu Oppo w kontekście oglądania filmów jedynie dysków (nie płyt BD / UHD). Czyli, jak rozumiem, trza najpierw pozyskać stosowny materiał (np. skopiować go z krążka) aby móc korzystać z M9702. No dobra, niechaj każdy posiadacz urządzenia uzasadnia jego istnienie oceniając plusy i minusy poprzez pryzmat własnych preferencji. Rolleyes

Pomocny okazał się Sebas (dzięki). Obsługa Dolby Vision stanowi jakiś argument.

(07-05-2019, 14:54)sebas napisał(a):  
(07-05-2019, 13:27)Daras napisał(a):  Sebas, czy coś doczytałeś i możesz już potwierdzić, że do klonu wystarczy podłączyć zewnętrzny napęd BD / UHD aby całość spełniała rolę Oppo UDP 203?
Na tą chwilę odpowieź brzmi "nie". Płyta musiałaby być bez zabezpieczeń. Nie zmienia to jednak faktu, że ten cały streamer ma nie do końca legalny firmware, więc to może się z czasem zmienić. Jeszcze poszukam informacji na ten temat w internetach. (...)

Rozumiem. Czy mógłbyś trzymać rękę na pulsie? Będę pilnie śledził wątek. Możliwość bezproblemowego podłączenia zewnętrznego napędu uczyniłaby klona prawdziwym hitem!

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

08-05-2019, 02:47 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2019, 03:35 przez sebas.)
(07-05-2019, 21:25)Daras napisał(a):  Czy mógłbyś trzymać rękę na pulsie?
Jasne.

(07-05-2019, 15:41)misfit napisał(a):  Jest też pełna obsługa menu dla UHD BD ?
Zidoo twierdzi, że tak. Nie znalazłem potwierdzenia tego w testach, póki co. Dla zwykłych BD jest pełne wsparcie. Pozostaje pytanie, czy można mieć zewnętrze w stosunku do BD.iso, czy BD foldera napisy? Poszukam info i zaktualizuję temat, jakby co...

DuneHD dało w ostatniej aktualizacji pełne wsparcie dla BD-menu. BD może być czytane z foldera, obrazu .iso, lub wprost z płyty umieszczonej w zewnętrznym napędzie. To też jest wspierane. Napęd może być dla CD/DVD lub BD. O UHD na razie cicho. Płyty BD oczywiście muszą być niezakodowane.
Napisy zewnętrze do BD.iso i BD-folderu nie są na tą chwilę wspierane. Obiecali to jednak zmienić w kolejnych aktualizacjach. Będę śledził temat...

(07-05-2019, 15:41)misfit napisał(a):  Nadchodzący Sony UBP-X800M2 ma mieć ponoć ten sam/podobny SoC MT co OPPO i Pioneer. I tutaj przychodzi mi do głowy inna myśl - gdyby tak się dało wgrać do niego firmware z OPPO i przy tym uzyskać tę samą funkcjonalność. Marzenia...
To się już dzieje. Do Pioneera LX500 już zrobili jailbrake i próbują podziałać na nim z fw od Oppo. Myślę, że z Soniakiem to kwestia czasu. Jeżeli udało się to zrobić dla M9072, który przecież ma inną płytę główną niż Oppo to znaczy, że bazowy linux i drivery które są  dostarczone w fw dla Oppo są wystarczające, żeby sprzęt ruszył. Na SoCu jest pewnie zrealizowana większość funkcjonalności. WiFi, Bluetooth, to zapewne zewnętrzne moduły i tu mogą być problemy, ale z drugiej strony to coś, bez czego można żyć. Obsługa LAN na Ethernecie jest pewnie w SoCu, więc pliki po sieci będą obsługiwane. To najważniejsze. W końcu sprawne czytanie obrazów .iso płyt wymaga interfejsu o dużej i stabilnej przepływności... Kolejny potencjalny problem, to analogowe audio. Potencjalny, bo zarówno Oppo jak i Pioneer używają DAC od Sabre (w droższym modelu) albo od AKM (w tańszym). Pewnie da się to jakoś ogarnąć.

Co do LX500, to póki co ma spore ograniczenia. Nie ma przykładowo obsługi NTFS dla dysków pod USB. Widać wyraźnie, że będzie jeszcze sporo aktualizacji fw tego modelu, bo trudno mi uwierzyć, że Pioneer zostawiłby takie braki w funkcjonalności...

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,043
Reputacja: 112

08-05-2019, 06:48
(07-05-2019, 21:25)Daras napisał(a):  Będę pilnie śledził wątek. Możliwość bezproblemowego podłączenia zewnętrznego napędu uczyniłaby klona prawdziwym hitem!
I to się niby opłaca? Poszukasz aukcji na ebay to i Oppo wyrwiesz za 500 euro używkę. Ten sprzęt jest solidny więc nie ma obaw, że padnie szybko po gwarancji

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,323

08-05-2019, 12:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2019, 13:00 przez Daras.)
(08-05-2019, 06:48)Wolfman napisał(a):  I to się niby opłaca? Poszukasz aukcji na ebay to i Oppo wyrwiesz za 500 euro używkę.

Tak, to mi się opłaca. Dwie uwagi:

1. Choć moja postawa trąci dziwactwem, to nie kupowałem i nie kupuję tak zwanych używek (może za wyjątkiem jakiejś kamery czy aparatu fotograficznego w latach 80 – tych). Mam tu na uwadze nie tylko wszelkie sprzęty domowe / osobiste, ale też np. płyty.

2. Od kilku lat fascynuje mnie kompaktowanie urządzeń RTV. Z przyjemnością zerkam teraz na „miniaturki” takie, jak: Xiaomi Mi Box 4K czy zapasowy odtwarzacz Sony BDP S1700. https://www.sony.pl/electronics/odtwarzacze-blu-ray-disc/bdp-s1700 Nawet żona po ostatnim przearanżowaniu pokoju przyznała, że komoda wraz ze sprzętem sprawia nowoczesne wrażenie. Uważam się za estetę. Cool

Ba, przy okazji głowię się od kilku tygodni gdzie „ukryć” dogorywającego kobylastego Philipsa BDP 9600. Gabarytami przypomina on magnetowid sprzed 30 lat, jakieś 43 x 26 cm. Roztrząsam też „moralny” dylemat. Serwisant stwierdził że pada laser, który kilka lat temu wyszedł z obiegu. Ja z kolei uparłem się i namierzyłem niedawno zamiennik w Chinach.
Takie oto mam ostatnio problemy. Wink

Na marginesie. Czy miał ktoś jakiekolwiek doświadczenie z zamiennymi laserami sprowadzanymi na własną rękę z Chin?

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
czuubakka
Niezarejestrowany

08-05-2019, 13:05
(08-05-2019, 12:54)Daras napisał(a):  Xiaomi Mi Box 4K
Wtrącę się, zakupiłem to coś, w sypialni stał sobie 32 calowy tv, brakowało mu pewnych funkcji, więc skrzyneczka spasowała jak nic.
Działa, choć przyznam że tylko korzystam z hbo go/netflix/yt i żona jakieś seriale. Coś tam pewnie więcej można, lecz nawet nie mam na to czasu, ochoty.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

08-05-2019, 13:33 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2019, 13:38 przez sebas.)
(07-05-2019, 15:04)sebas napisał(a):  W internetach udało mi się doczytać, że Pioneer LX500 ma nawet ten sam napęd co Oppo 203. Jeżeli funkcje takie jak dodawanie zewnetrznych napisów z dysku pod USB są częścią SDK do tego SoCa od Media Teka ( i nie były zimplementowane wyłacznie przez programistów Oppo), to jest szansa, że może pojawią się w kolejnych aktualizacjach do Pioneerów. Te póki co mają dość skromną funkcjonalność względem Oppo, zwłaszcza w kwestii obsługi plików. Zadałem stosowne pytanie działowi "support" Pioneera. Zobaczymy co odpowiedzą...

(07-05-2019, 15:41)misfit napisał(a):  Daj znać co odpowiedzą.
Dostałem już odpowiedź:

"Thanks for your email. I can pass on your request to our development team in Japan for potential upgrades."

Hmm... Dobre i to. Niech wiedzą, że jest nisza na rynku po Oppo i warto ja zagospodarować...

Wysłałem podobne zapytanie do Panasonica. Zobaczymy co z tego wyjdzie...

Odpowiedz
Strony (3): « Wstecz 1 2 3 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku