Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dystrybutorzy
1 2 Dalej »

Mayfly

Strony (24): « Wstecz 1 ... 11 12 13 14 15 ... 24 Dalej »

Opcje tematu
Mayfly
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,475
Reputacja: 218

27-09-2018, 09:46
26 września według dvdmax.pl i Empik premierę miało mieć wydanie na BD "Duża ryba i begonia" ale na stronie dystrybutora nadal nie ma żadnej wzmianki o tym wydaniu a Empik zmienił datę premiery na 9 października.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

21-02-2019, 14:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-02-2019, 14:56 przez Daras.)
Ma ktoś ten krążek? Czy tu też coś skopano?
http://poral.eu/bool-han-dang_na-bbeum_nom-deul-eui_se-sang_2017_blu-ray.php

EDIT:
Gapa ze mnie. Teraz zauważyłem datę premiery.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

05-04-2019, 14:34
(05-04-2019, 14:04)Daras napisał(a):  Przy okazji kolejnej projekcji sprawdzę fps. Ale już mi coś chodzi po głowie. Mayfly może mieć kłopot z przeplotem, który nieudolnie usuwają, a potem obraz jakoś „zamrażają”. Problem dyskutowaliśmy w wątku o „Lamencie” (2016).

Nie miałem płytki w ręku, ale podejrzewam, że po prostu w Lamencie od Mayfly 4% klatek poszło z dymem. W przypadku Playtime może być podobnie. Daj znać jak już sprawdzisz co z tym czasem trwania i fps.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

05-04-2019, 22:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-04-2019, 22:27 przez Daras.)
Tak, dam znać.
Projekcje najczęściej organizuję w soboty. Najbliższa raczej odpada. Hmm, nie tylko kinem człowiek żyje. Blush
Przydałoby się więcej wypowiedzi na temat domniemanego przeze mnie szarpania obrazu. Czy tylko ja posiadam „Playtime” (1967) od Mayfly ?

EDIT:
Brak zrzutów sugeruje, że kolega Poral nie posiada filmu (?). Ale jeśli posiada, to może go obejrzy i skreśli kilka uwag (?). Kolektyw byłby wdzięczny. Smile

http://poral.eu/playtime_1967_blu-ray.php

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

21-07-2019, 19:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-07-2019, 19:42 przez Daras.)
(21-02-2019, 14:56)Daras napisał(a):  Ma ktoś ten krążek? Czy tu też coś skopano?
http://poral.eu/bool-han-dang_na-bbeum_nom-deul-eui_se-sang_2017_blu-ray.php
OK, obejrzałem ostatni zakup od Mayfly, czyli „Bezlitosnego” (2017) i chyba faktycznie na tym będzie koniec „przyjaźni”. Przyznam jednak, że obraz jest stabilny (klatkaż zgodny z danymi podanymi na stronie kolegi Porala).

(05-04-2019, 14:34)misfit napisał(a):  Daj znać jak już sprawdzisz co  z tym czasem trwania i fps.
„Playtime” wyświetla się u mnie – uwaga – jako 1080i. Czas projekcji wynosi 2.03:36. Z kolei w poralowskim serwisie widzę obecnie wartość 23,976 fps. Sugeruję weryfikację „organoleptyczną” i ewentualną korektę.
Sprawa szarpania obrazu rozwiązana. Po prostu mój dogorywający (ostatnio bardzo zauważalnie) Philips niezbyt dobrze radzi sobie z usuwaniem przeplotu. Wspomniany problem nie występuje w zapasowym Sony.

Tak generalnie - Malfy nie przykłada się do wydań BD (np. bąbelki z powietrzem pomiędzy krążkiem a naklejką informacyjną). Szkoda. To firma, która podjęła próbę rozpowszechniania w wersji PL kina specyficznego i często naprawdę dobrego.

EDIT:
Widzę, że korekta zrobiona. Smile
Kiedyś rekomendowałem polską edycję „Playtime”. Biorąc pd uwagę plusy i minusy podtrzymuję swoją rekomendację. Dlaczego? Dziś mam prawie pewność, że tylko firma Mayfly wydała płytę z historycznym dźwiękiem dookólnym. Dla posiadaczy zestawów 5.1 z pewnością ma to znaczenie.

O kurna, jeszcze coś. Zerknąłem na obecne ceny. Czyżby kolejny „biały kruk”? BD kupiłem za jakieś 30 – 40 zeta. A teraz...?

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

21-07-2019, 19:52
Co do Playtime - wydanie niemieckie, które posiadam ma 24 fps i jego czas trwania wynosi 02:03:37. Więc jeśli wydanie od Mayfly faktycznie jest w 25 fps to powinno mieć czas trwania ~119 min. Znowu coś namieszali ?
Z dźwiękiem zapewne też coś poszło nie tak... Wink

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

21-07-2019, 21:12
Na logikę zapewne tak. No, nie bez kozery wyżej napisałem, że chyba skończę „przyjaźń” z Mayfly.
Ale... Wink
Czy aby niemiecka edycja nie ogranicza dźwięku do mono? Jeśli tak, to kolega może słuchać zabawy jakby przez dziurkę od klucza, ja z kolei bywam w jej centrum. Smile

Na marginesie. Dziś odpalę „Śpiewaka z jazzbandu” (1927). Podobno na płycie jest trochę dodatków o Vitaphone. Kręcą mnie te kwestie. Zatem przypomnę kolegom, że „Śpiewaka” uznano za pierwszy film dźwiękowy w historii światowej kinematografii. Oczywiście już wcześniej podejmowano próby synchronizacji obrazu z audio, ale to inna historia. Ja skupiam się na zakupach tytułów przełomowych.

Coś gwoli przypomnienia i spadam. Kiedyś pisałem z Mefisto, że na podobnej zasadzie „usankcjonowano” Cineramę (1952) jako początek kina panoramicznego, choć pewne próby kręcenia w szerokim formacie podjęto już przed wojną.
Ale to tylko dygresyjka. Czas zapuścić projektor.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

22-07-2019, 07:29
(21-07-2019, 21:12)Daras napisał(a):  Czy aby niemiecka edycja nie ogranicza dźwięku do mono? Jeśli tak, to kolega może słuchać zabawy jakby przez dziurkę od klucza, ja z kolei bywam w jej centrum.
Ten film zremasterowano do 3.0 więc te 5.1 w polskim wydaniu jest z pustymi kanałami.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

22-07-2019, 15:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-07-2019, 15:55 przez Daras.)
(22-07-2019, 07:29)MarianPaz napisał(a):  Ten film zremasterowano do 3.0 więc te 5.1 w polskim wydaniu jest z pustymi kanałami.

Polska edycja stanowi dla mnie zagadkę. Imdb podaje trzy wersje  (trzy czasy trwania) filmu. Przyjrzę się temu bliżej.

Marian, tylne głośniki nie są u mnie puste. Najczęściej zaczynam od analiz BD Info oraz danych wyświetlanych przez odtwarzacz. Następnie przechadzam się pomiędzy głośnikami i słucham. Powtórzę: słucham. Przecież to ja na tym forum skomentowałem pewien wpis o rzekomym audio 5.1 w „Potopie” (1974). Cool Zatem w tych kwestiach jestem dość skrupulatny, choć nie nieomylny. Przy okazji wszystko sprawdzę ponownie.

Dziś wiemy o następujących edycjach DVD / BD „Playtime” : 1.0 (mono), 2.0 (mono), 2.0 (stereo), 3.0 (stereo?)  i 5.1 (na 100% stereo, co słyszę w tym momencie przez słuchawki).
Brzmienie głośników tylnych potwierdzę przy okazji „odpalenia” kina domowego.

P.S.
Nieco podobny dylemat mieliśmy na forum Kino Polska. Chodziło o problem mono / stereo w zrekonstruowanym „Potopie”, gdzie Ty podpierałeś się wyłącznie wykresem ilustrującym zapis ścieżek, ja natomiast słuchałem. Wyszło na moje, co potwierdził Mofo - spec od rekonstrukcji cyfrowych. Ale zostawmy to, bo sprawa jest stara i nie dotyczy niniejszego wątku.

(21-07-2019, 19:52)misfit napisał(a):  Co do Playtime - wydanie niemieckie, które posiadam ma 24 fps i jego czas trwania wynosi 02:03:37. Więc jeśli wydanie od Mayfly faktycznie jest w 25 fps to powinno mieć czas trwania ~119 min. Znowu coś namieszali ?

EDIT:
Potwierdzam, wizę u siebie 1080i i nie chce być inaczej. Z kolei czas podany przez Ciebie zgodny jest z wersją remasterowaną - czyli OK. Tylko jedno przychodzi mi do głowy: kodując film w 25 fps może go przyspieszono??? Tylko czy z takimi sztuczkami miałeś do czynienia? W przypadku zapisywania utworów muzycznych nie ma z tym większego problemu.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

22-07-2019, 19:36
Nie bardzo rozumiem - pytasz czym jest PAL Speedup ?

U mnie jest ok, ale u Ciebie nie bardzo jeśli film jest w 25 fps. Tak jak pisałem w takim wypadku czas trwania powinien wynosić ~119 min.
Odtwarzacz Ci nie pokazuje w ilu klatkach jest film ? Możliwe jeszcze, że źródło 24 klatkowe zapakowali do 1080i60 i później odtwarzacz może sobie z tego zrobić 1080p24 bez strat o ile nie namieszano z flagami. Ale tego typu "sztuczki" bardzo rzadko stosuje się na BD.

Mój Playtime ma trzy ścieżki: niemiecką 2.0 Mono, francuską 2.0 Stereo i francuską 3.0. W tej ostatniej daje się odczuć nieco lepszą separację kanałów.

Odpowiedz
Strony (24): « Wstecz 1 ... 11 12 13 14 15 ... 24 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku