Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Shaman72 - BD & UHD Collection

Strony (14): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 14 Dalej »

Opcje tematu
Shaman72 - BD & UHD Collection
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,300
Reputacja: 287

12-10-2019, 16:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2019, 16:55 przez Mierzwiak.)
(12-10-2019, 15:26)Ethan napisał(a):  większego mitu niż odkrywanie na nowo filmu nie widziałem.
Film to medium audiowizualne, a historię można odebrać diametralnie inaczej chociażby ze względu na wiek w jakim ogląda się film, doświadczenia życiowe, przekonania. Nie są to rzeczy stałe, takie same gdy oglądamy film X w wieku lat 10 i gdy wracamy do niego po 20 latach, o jakości w jakiej się go ogląda nie wspominając.

Możesz sobie uważać za mit co chcesz, rzeczywistość jest zupełnie inna.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 981
Reputacja: 38

12-10-2019, 19:00
Czyli będziesz wracał do tysięcy filmów z całej filmografii? Moja percepcja Bravehearta czy Gladiatora przecież nie zmieni się poprzez format. Wady i zalety tych filmów będą takie same i te tytuły nie wyjdą poza poziom 6/7 mojej percepcji. Zdecydowanie będę wolał sięgnąć po coś z klasyki kina co mnie ominęło lub po nowy film, nawet jak będzie niewypałem. Plus oczywiście będę wracał do tytułów z prywatnego kanonu.

I tutaj zgoda. Jeżeli sięgasz po film, który kochasz i który znasz na pamięć, nowy format może być dodatkowym impulsem do obejrzenia. Nie musisz koncentrować się na treści, tylko chłonąć dodatkowe, wizualne smaczki, a jednoczesnie oglądać swój ulubiony film.

Reasumując, człowiek nie będzie wracał przecież do każdego filmu z przedziału 5-7. Życia nie starczy. Fajnie zobaczyć swoje ulubione filmy w dobrej jakości, ale mam wrażenie, że niektórzy próbują pokazać innym, przykładowo tym, co zatrzymali się na dvd, że nie mają pojęcia o kinie.

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac
Liczba postów: 762
Reputacja: 12

12-10-2019, 19:20
@Ethan, jestem daleki od tego aby próbować wmawiać innym, że nie znają się na kinie, tylko dlatego, że kupują filmy na DVD.Nie wtrącam się do tego, kto na czym ogląda, nie moja sprawa, ich życie.Raczej stwierdzam, że filmy, które znam i lubię wyglądają rewelacyjnie w nowym formacie.Mało tego, chce obejrzeć i na te filmy najbardziej będę polował , które kiedyś oglądałem i mi się bardzo podobały i chce mieć je w swojej kolekcji w formacie UHD.Zasługują na to, są częścią mojego życia i chce je mieć w formacie najlepszym jaki jest dostępny.Czekam na więcej filmów z lat siedemdziesiątych, kultowych i takich, które wywarły na mnie duże wrażenie.

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Telewizor:Samsung UE55JU6740S
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB420EGK
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB-450
Yamaha RX-V4A, Klipsch R-50M, R -50C, RP-1000SW
Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 981
Reputacja: 38

12-10-2019, 19:25
No i takie podejście rozumiem. Sam chcę mieć swoje evergreen w jak najlepszej jakości, coby na projektorze kiedys obejrzeć

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,048
Reputacja: 113

12-10-2019, 19:43
(12-10-2019, 19:00)Ethan napisał(a):  Czyli będziesz wracał do tysięcy filmów z całej filmografii?
Chyba nie o to mu chodziło. Trochę w skrajność popadasz. Nie masz ochoty sięgnąć ponownie po latach po jakiś film, który Ci się nie spodobał? A koledzy zachwalają na forum , że jest dobry?

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

12-10-2019, 22:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2019, 22:03 przez Mierzwiak.)
(12-10-2019, 19:00)Ethan napisał(a):  Czyli będziesz wracał do tysięcy filmów z całej filmografii?
Gdzie napisałem że trzeba obejrzeć ponownie KAŻDY film? Że każdy film odbierzesz inaczej? Twierdzę tylko, że jest możliwe, z wielu różnych powodów, że film można odebrać inaczej, rownież gorzej.

Dwa przykłady:
1) kiedyś nie byłem nawet w stanie przebrnąć przez początek Odysei kosmicznej, dzisiaj uważam film za arcydzieło.
2) po jakiejś dekadzie powtórzyłem sobie Scotta Pilgrima i ocena poleciała z 8 na 4/10, męczylem się niesamowicie.

Jakość filmu to zupełnie osobna kwestia, oczywiście możesz twierdzić że nie ma różnicy w odbiorze strony wizualnej filmu, kostiumów czy scenografii w przypadku oglądania divxa 480p i UHD, nawet by mnie to specjalnie nie zdziwiło Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,852
Reputacja: 770

13-10-2019, 10:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2019, 10:41 przez misfit.)
U mnie na odbiór filmu wpływa nie tylko to w jakim wieku oglądałem dany film, z czego (w sensie np. z nc+ z żenującą kompresją, słabym dźwiękiem i obrazem wykadrowanym do 16:9 vs (UHD) Blu-ray), gdzie (kino Helios vs dom na OLED 65" + porządne 5.1.2 vs laptop z wbudowanych głośniczków) ale również z kim dany film oglądam + oczywiście samopoczucie.

Shaman - zabawa dopiero przed Tobą bo żadnego z tych filmów nie zaliczyłbym do czołówki A/V jakie wyszły dotąd na UHD BD Smile

(12-10-2019, 16:38)Remek napisał(a):  Czyżby płyta UHD z Braveheart działała u Ciebie prawidłowo bo czytałem, że niektórzy koledzy z forum mieli z nią problemy?

Problem był na odtwarzaczach LG, OPPO i Sony, ale już chyba do wszystkich z nich powychodziły aktualizacje, które rozwiązały sprawę. W międzyczasie Fox wytłoczył nową partię płyt, które powinny chodzić na wszystkich odtwarzaczach bez względu na wersję firmware - jej oznaczenie to F1-8908-UHD-SE.1R2.

Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac

13-10-2019, 11:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-10-2019, 11:40 przez shaman72.)
(13-10-2019, 10:26)misfit napisał(a):  Shaman - zabawa dopiero przed Tobą bo żadnego z tych filmów nie zaliczyłbym do czołówki A/V jakie wyszły dotąd na UHD BD
No, to już zacieram rączki Wink Bardzo pozytywnie pod względem kolorów, tonacji zaskoczył mnie "Patriota" - barwy mundurów, dokładność detali broni - rewelacja!!! "Bez Przebaczenia"  - przyroda, trawy, broń - ostrość i kolor.
Jedzie do mnie "Gladiator" i "Wyspa Tajemnic", i  już nie mogę się doczekać Wink
@misfit jaki film na UHD polecasz jeśli chodzi o referencje obrazu??

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak

13-10-2019, 12:11
Od siebie mogę polecić: (wszystko natywne 4K)

- Batman / Returns / Forever / & Robin
- Trylogia Spider-Man
- Logan
- Hulk
- 2001 Space Odyssey
- Alien
- Blade Runner + 2049
- Crouching Tiger Hidden Dragon
- A Few Good Men
- The Greatest Showman
- Lucy
- Trylogia Matrix
- Passengers
- Starship Troopers

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline shaman72
Kinomaniac

13-10-2019, 12:14
@Mierzwiak, dzięki Wink Blade Runner leci do mnie, to sprawdzę Smile

Kino domowe:
Optoma UHD35X
Odpowiedz
Strony (14): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 14 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku