15-10-2019, 18:11
(15-10-2019, 17:08)MarianPaz napisał(a): Z tego co pamiętam, to odnowiona "Seksmisja" nie istniej już w 4:3, kopia gdzieś przepadła/została skasowana.A no to sprawę wyjaśniłeś i wiemy, że już nie ma co tupać nóżką. Bo i tak będą tylko kastraty, albo nic. Parę filmów kupię, nie mam zamiaru ściągać kopii , bo i tak potem nie będzie mi się chciało oglądać.

). Nie przeszkadza mi powszechnie występujące u odtwórców ról aktorskie ł. Świetne zdjęcia Jerzego Lipmana, którego kunszt można poznać właśnie dzięki temu, że film jest czarno-biały. Jego mistrzowskie oko i rękę widać w świetnym operowaniu światłem i cieniem. I tu pojawia się problem. Problem ten nazywa się rekonstrukcja cyfrowa. Rekonstrukcja, która polega na ordynarnym rozjaśnieniu obrazu, czego efektem m.in. jest pojawienie się okropnego ziarna. Efekt podobny jak w zrekonstruowanej wersji "Alternatywy 4" na Blu-ray. Być może są jakieś ustawienia albo magiczny przycisk na odtwarzaczu Blu-ray, a ja ich jeszcze nie poznałem. Póki co zdecydowanie wolę wersje w TV i w jednym z internetowych serwisów filmowych (wersje z pięknymi przejściami tonalnymi). Na koniec przyznam, że jestem "trochę zafiksowany" tym filmem. Czymś szczególnie mnie ujął, ale zdecydowanie wybrałbym wersję na kasecie VHS z filmem nagrywanym z TV, a nie oryginalnie wydaną na Blu-rayu, ale zrekonstruowaną.