Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline igoriev
Użytkownik
Liczba postów: 79
Reputacja: 3

23-09-2014, 10:13
W moim przypadku telewizor UHD odpada z tego względu, że treści wykorzystujące jego potencjał są w większości albo tylko wyłącznie dostępne w formie VOD. A w podmiejskich wsiach różnie jest z jakością Internetu Wink Chociaż jakby nie patrzeć podczas tych wakacji telewizory UHD były mniej więcej zrównane cenowo z modelami FHD na rok 2014. Nie pamiętam dokładnie ale do UHD był dodawany pakiet VOD z filmami właśnie w tej rozdzielczości kosztem niestety np 3D. Wiadomo różnią się jeszcze poborem energii, częstotliwością odświeżania itd. Opieram się w tym przypadku na przykładzie Samsunga UE50HU6900 oraz UE50H6400. Różnica w cenie - 100zł

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Jaszczomp89
Stały bywalec
Liczba postów: 291
Reputacja: 0

Video  18-10-2014, 12:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2014, 12:25 przez admin.)
Niestety póki co pozostaje jedynie VOD, chociaż filmy w streamingu nie mają nic wspólnego z 4k. Np. taki House Of Cards z Netflixa niby w 4K, a wygląda jak średniej jakości blu-ray Big Grin Nośnik fizyczny czyli 4k blu-ray zapowiedziany został na koniec 2015 roku. Myślę, że jeśli chodzi o nośniki fizyczne możemy spać spokojnie - jeszcze bardzo długo nie znikną bo ludzie na to nie pozwolą. Ja wolę mieć kolekcje filmów na półce, a nie na komputerze lub w tv. Może w streamingu i vod UHD jest jakaś przyszłość, ale to nie na obecne czasy i nie te prędkości łącza Big Grin

Edit.

Jako ciekawostka - szczególy techniczne DCP dla kin cyfrowych dla filmu Fury 4K Wink

Fury
Image Format: 4K 4096x1716 Scope
File Size: 143 GB
Audio Format: 5.1
Feature Run Time: 2:14:27

Edit.

Więcej szczegółów na temat formatu Blu-ray 4K

Polecam przeczytać - kilka nowych informacji, m.in.:

- Potwierdzono, że format 4K Blu-ray pojawi się pod koniec 2015 roku;
- "Mimo rosnącej popularności streamingu, zdaniem Blu-ray association w przyszłości jest miejsce na fizyczne nośniki 4K, jako że dyski  4K Blu-ray mają proponować znacznie więcej niż tylko zwiększoną pojemność". - no tutaj to Ameryki nie odkryli Big Grin
- Format ma zapewniać nie tylko obsługę rozdzielczości 4K, ale także HDR, 10-bitową głębie kolorów, oraz gamut do poziomu  Rec.2020. Wiadomo tez o wsparciu HFR do 60 klatek na sekundę w 4K, prawdopodobnie bez obsługi HFR przy 120 fps i powyżej;
- Nowy standard ma być kompatybilny z obecnymi dyskami 50GB Blu-ray. Jednak nowe dyski mają wykorzystywać pojemność do 100GB, a także przejść do kodowania HEVC, bardziej skutecznego niż mpeg4 (H.264). 4K Blu-ray ma zapewnić bitrate co najmniej 50-60Mb/s, a być może nawet i 100Mb/s, czyli około dwa razy więcej niż obecny standard Blu-ray;
- No i Dolby Atmos ma zapewniać obsługę dźwięku w nowym standardzie Blu-ray 4K, ale to raczej nie odnosi się do wszystkich produkcji.

Film w 4K i 60 fps na płytach 50GB czy nawet 100GB? Powodzenia Big Grin Powinno być 200 GB. Coraz gorzej widze to całe 4K Smile

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

18-10-2014, 12:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-10-2014, 12:35 przez Mierzwiak.)
I co z tego, skoro taki Universal nie potrafi odrestaurowywać filmów, i na Blu-ray 4K da master DVD przeskalowany do wyższej rozdziałki, dodatkowo pozbawiony ziarna (o ile w ogóle można o nim mówić przy fatalnej jakości pierwotnego materiału) i wyostrzony?

No i wprost nie mogę się doczekać gównianych wydań (oczywiście bez dodatków!) wydawanych tylko po to, by później wypuścić poprawione pod nazwą "Remastered", najlepiej w rocznicę filmu. I biznes się kręci.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Filmowy Radek
Nowy użytkownik
Liczba postów: 28

24-10-2014, 21:26
Osobiście sądzę, że zanim 4k się rozkręci to minie parę lat. Ale czy warto go w ogóle tworzyć? Patrząc na porównania w Internecie to od Full HD różni się paroma odcieniami. Mam Kapitana Phillips'a na Blu-ray, z tyłu pudełka jest napisane, że to 4k. Różnicy nie widziałem żadnej. Ale znając życie to twórcy filmów tak sprytnie pokierują rynkiem, iż większość z nas się przerzuci. Martwi mnie tylko cena. Następca BD- Archival Disc może kosztować bardzo, bardzo dużo...

Mój kanał w serwisie YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCI3opWQ90a9nrZyYHVDIDAg
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

24-10-2014, 22:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-10-2014, 22:51 przez Gieferg.)
Cytat:Patrząc na porównania w Internecie to od Full HD różni się paroma odcieniami. Mam Kapitana Phillips'a na Blu-ray, z tyłu pudełka jest napisane, że to 4k.

Mastered in 4K to NIE JEST 4K (filmów w tym formacie w ogóle nie ma w sprzedaży) I nic dziwnego że nie widzisz różnicy skoro to zwyczajny blu-ray w 1080p.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Użytkownik usunięty64562
Niezarejestrowany

25-10-2014, 09:01
Post usunięty

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

25-10-2014, 12:10
Wiem. Ale nie da się kupić osobno filmów, a tym bardziej odtwarzać na odtwarzaczu blu-ray (LOL).

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

25-10-2014, 13:00
Z The Wolverine to jest takie 4K jak ze mnie Święty Wink
Negative Format - Codex ARRIRAW (2.8K)
Cinematographic Process - Digital Intermediate (2K)

(24-10-2014, 21:26)Filmowy Radek napisał(a):  Martwi mnie tylko cena. Następca BD- Archival Disc może kosztować bardzo, bardzo dużo...

Archival Disc nie jest przeznaczony na rynek konsumencki.
Blu-ray 4K będzie wykorzystywał płytki o pojemności 50GB, 66GB i 100GB.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

25-10-2014, 14:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-10-2014, 14:06 przez Gieferg.)
Był jakiś telewizor Sony mający na pokładzie filmy w {ponoć) 4K (min. TASM i remake Total Recall)

Odpowiedz
Offline Jaszczomp89
Stały bywalec
Liczba postów: 291

25-10-2014, 19:37
Od Sony to chyba też nawet nie było "prawdziwe" 4K tylko jakieś mastered in 4k. Chociaż slogany marketingowe zawsze głoszą co innego Wink

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku