04-11-2019, 10:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2019, 10:10 przez Plicha.)
Na Allegro Lokalnie można wystawić przedmiot na dwa sposoby:
- Lokalnie - nie ma opcji kup teraz, ani licytacji. Przedmiot widoczny jest wyłącznie na Allegro Lokalnie, ale można szukać przedmiotów z całej Polski. Nie ma prowizji od sprzedaży. Kupowanie polega na umówieniu się kontrahentów poprzez wbudowany czat lub telefonicznie jeśli wprowadzi się numer telefonu. Kopia olx.
- Allegro - podczas wystawiania przedmiotu na Lokalnie, można zaznaczyć opcję aby oferta była widoczna również w Allegro, co oznacza z automatu 10% prowizji od sprzedaży. Można wtedy licytować lub kliknąć "Kup teraz" albo poszukać i kupić przedmiot przez standardowe Allegro.
Jeszcze jedna uwaga, wystawiając na Lokalnie, kupujący jak wspomniałem nie mają opcji licytacji albo kup teraz, ale mają inny twór do dyspozycji mianowicie "Poproś o kup teraz". Trzeba na to uważać, ponieważ sprzedający dostaje informacje, że osoba jest zainteresowana ofertą i czy wyraża zgodę na Kup teraz. Większość osób bez zastanowienia kliknęłaby zgodę, myśląc, że w ten sposób przyklepie sprzedaż. Otóż tak, ale niestety spowoduje to również naliczenie 10% prowizji. Taki trochę haczyk ze strony Allegro by wpakować kogoś nieobeznanego w prowizję. Oczywiście uzasadnieniem jest, bezpieczeństwo i gwarancja transakcji etc. ale takiej opcji na Lokalnie nie powinno być skoro chciałbym sprzedawać tam bez opłat.
Dla mnie bomba. Olx to wielki śmietnik zero podkategorii. Pełno oszustów i złodziei. Nawet bezczelnie kradną mi fotki, a ten serwis nic z tym nie robi. Kolega powyżej zabuli prowizję.
04-11-2019, 10:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2019, 10:49 przez djgromo.)
To, że pełno oszustów i złodziei to się zgodzę. Miałem za to problem w drugą stronę to znaczy ukradli mi fotki z OLX i ktoś wystawił mój towar (laptop za kilka k) w ogłoszeniu na allegro. Pewnego razu ktoś mi pisze na OLX dlaczego nie odpisuję na wiadomości na allegro, a ja mówię, że tam nie wystawiałem towaru. Miałem też sytuację, że mnie przekręcili na allegro, ale udało się odzyskać pieniądze z POK-u. Było latania za tym, ale odzyskałem sporo kasy.
LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Zapewne to jest powodem tych zmian, bo dużo kasy musieli oddawać. Dla mnie tym sposobem sąd powinien szybciej działać. Z automatu nie wysłał, oszukał, duża kara grzywny.
04-11-2019, 11:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-11-2019, 11:25 przez misfit.)
(04-11-2019, 10:14)Wolfman napisał(a): Dla mnie bomba.
Bomba to będzie od przyszłego roku jak wystawione przedmioty będą widoczne tylko na allegro lokalnie i nic nie sprzedasz bo miną miesiące lub nawet lata zanim osiągnie on wśród potencjalnych kupujących rozpoznawalność porównywalną do "starego" allegro.