Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 54 55 56 57 58 ... 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,549
Reputacja: 713

09-12-2019, 15:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2019, 15:24 przez misfit.)
(09-12-2019, 15:05)djgromo napisał(a):  Ciekawe czy rozpoznacie czyja to kolekcja? Sam artykuł już czytałem na PPC.

MasterThief. Co wygrałem ? Wink
Impulsem do napisania artykułu była pewnie cena ostatniego sezonu GoT na UHD w Polsce. Jak to dobrze, że mamy alternatywę...

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

09-12-2019, 15:22
Tylko czy jak oni padną to czy ktoś w ogóle doda PL do płyty gdziekolwiek na bd i 4k?
Druga sprawa, te wpisy na forum są od ludzi, którzy widzieli ceny dekadę temu jak bd było po 119 zł. Poza tym nie oszukujmy się, wciąż jeszcze znajdują idiotów i za granicą na zakup tego koszmarnego formatu. W końcu critterion zarabia na nich krocie, dvd i bd są sprzedawane obecnie oddzielnie i mają przeważnie te same ceny Smile.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

09-12-2019, 15:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2019, 15:24 przez Gieferg.)
Cytat:Tylko czy jak oni padną to czy ktoś w ogóle doda PL do płyty gdziekolwiek na bd i 4k?
No właśnie w tym rzecz, że niekoniecznie.
Wszyscy którzy kupują wydania z polską wersją wyłącznie za granicą zdają się o tym zapominać.
A jak się okaże, że nie ma już filmów z polską wersją, będą mogli pogratulować przede wszystkim sobie.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

09-12-2019, 15:58 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2019, 16:02 przez sebas.)
(09-12-2019, 15:05)djgromo napisał(a):  Ciekawe czy rozpoznacie czyja to kolekcja?
Też to zauważyłem. Smile
Temat wałkowany już nie pierwszy raz na PPC. W komentarzach często używany jest skrót BR zamiast BD lub jakieś "Blueray". Nic się w tej kwestii nie zminenia od dawna. Komentyujący załamują ręcę, że film potrafi 70zł kosztować, a to przecież równowartość dwóch biletów do kina + dojazd. Brak świadomości o tym, że na amazonach UHD to po 40-50 zł w promocji można kupić (a te promocje, to przecież prawie bez przerwy się pojawiają).

(09-12-2019, 15:24)Gieferg napisał(a):  No właśnie w tym rzecz, że niekoniecznie.
Wszyscy którzy kupują wydania z polską wersją wyłącznie za granicą zdają się o tym zapominać.
A jak się okaże, że nie ma już filmów z polską wersją, będą mogli pogratulować przede wszystkim sobie.
Zgodzę się z Tobą, ale zwróć uwagę na jedno. To całe zbieractwo, to tylko hobby, na które zapewne każdy z nas ma ograniczone fundusze. Jest cała masa innych, ważniejszych wydatków. UHD z polskiej dytrybucji kosztuje około 120zł, a mogę kupić na zavvi to samo, w promocji po 50-60zł. Jak dla mnie decyzja co wybrać jest dość prosta. Nie kupuje w Polsce, ale płytka poleci do Polski. Myślę, że ten fakt też jest jakoś odnotowany...

Polscy dystrybutorzy, moim zdaniem, przespali czas, w ktróym można było promować BD. Nie powalczyli o Klienta cenami. Kolekcjonerzy i wielbieciele filmu, którzy tak po prostu lubią mieć swoje ulubione filmy na półce, "pod ręką", przenieśli się z zakupami na amazony i tym podobne. Nie wiem, czy da się to teraz zmienić.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

09-12-2019, 16:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2019, 16:38 przez Gieferg.)
Cytat:Jest cała masa innych, ważniejszych wydatków. UHD z polskiej dytrybucji kosztuje około 120zł, a mogę kupić na zavvi to samo, w promocji po 50-60zł. Jak dla mnie decyzja co wybrać jest dość prosta.

Ok, ale są też tacy co nawet gdy ceny są podobne z zasady kupują za granicą, albo kupują tam bo przecież polskie wydania na pewno są wykastrowane/wybrakowane - nawet kiedy nie są. I parę takich komentarzy można znaleźć pod tym artykułem - np. gościu opisuje sytuacją tyczącą się głównie wydań DVD Imperiala sprzed przeszło dekady jako powód dla którego teraz nie kupuje polskich wydań.

Ostatnio mało co sprowadzam z zagranicy, bo w większości przypadków taniej mnie wychodzi kupić w Polsce. No ale ja nie wszedłem w UHD (i się nie zanosi, żebym to na większą skalę kiedykolwiek zrobił).

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,549
Reputacja: 713

09-12-2019, 16:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-12-2019, 16:37 przez misfit.)
(09-12-2019, 15:58)sebas napisał(a):  Zgodzę się z Tobą, ale zwróć uwagę na jedno. To całe zbieractwo, to tylko hobby, na które zapewne każdy z nas ma ograniczone fundusze. Jest cała masa innych, ważniejszych wydatków. UHD z polskiej dytrybucji kosztuje około 120zł, a mogę kupić na zavvi to samo, w promocji po 50-60zł. Jak dla mnie decyzja co wybrać jest dość prosta. Nie kupuje w Polsce, ale płytka poleci do Polski. Myślę, że ten fakt też jest jakoś odnotowany...

Cena to jeden dość istotny aspekt.
Drugi to dostępność filmów - na 300 pozycji UHD dostępnych w polskiej wersji językowej blisko setka nie wyszła w polskiej dystrybucji.
O ilości filmów niedostępnych nigdzie w pl wersji nawet nie ma co wspominać - to już idzie w dziesiątki tysięcy (BD i UHD).

Na szczęście mam na to wszystko wyjebkę gdzieś tak od 2008r. gdy zainwestowałem w napęd Blu-ray do kompa.
Jest coś interesującego mnie zagranicą w przystępnej cenie i do tego z pl wersją ? Super, oszczędzam sobie kilka minut roboty na dorobienie napisów.
Do tego w Polsce ? Jeszcze lepiej.
Nie ma nigdzie pl wersji ? No problem. Padnie OPPO to się ponownie wróci do peceta.

Odpowiedz
Offline MasterThief
Valar Dohaeris
Liczba postów: 590
Reputacja: 27

09-12-2019, 16:40
(09-12-2019, 15:16)misfit napisał(a):  
(09-12-2019, 15:05)djgromo napisał(a):  Ciekawe czy rozpoznacie czyja to kolekcja? Sam artykuł już czytałem na PPC.

MasterThief. Co wygrałem ? Wink
Impulsem do napisania artykułu była pewnie cena ostatniego sezonu GoT na UHD w Polsce. Jak to dobrze, że mamy alternatywę...

Cena była jednym impulsem, ale brak jakiegokolwiek kontaktu ze strony Galapagos i banowanie mnie na wszystkich social mediach zarówno przez główne strony jak i konkretnych przedstawicieli PR to drugi impuls Smile Właściwie to z tego wszystkiego zapomniałem wspomnieć o Monolith, który też mógłby dostać solidny akapit Smile

Kino domowe:

Telewizor: LG OLED 55C7V
Odtwarzacz Ultra HD Blu-ray: Panasonic DP-UB820
Przystawka box: Apple TV 4K
Soundbar: Sony HT-ST5000 (Dolby Atmos | DTS:X | Dolby Vision)

Angel
Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

09-12-2019, 17:49
(09-12-2019, 16:26)Gieferg napisał(a):  Ok, ale są też tacy co nawet gdy ceny są podobne z zasady kupują za granicą, albo kupują tam bo przecież polskie wydania na pewno są wykastrowane/wybrakowane - nawet kiedy nie są. I parę takich komentarzy można znaleźć pod tym artykułem - np. gościu opisuje sytuacją tyczącą się głównie wydań DVD Imperiala sprzed przeszło dekady jako powód dla którego teraz nie kupuje polskich wydań.

Miałem ostatnio sytuację gdzie chciałem zamówić sobie coś z dvdmax.pl z dostawą do paczkomatu. Na ich stronce nie działała prawidłowo mapka inpostu (pokazywały się jedynie paczkomaty z północno-zachodniej części kraju). Testowałem na 2-óch komputerach i kilku różnych przeglądarkach. Po wejściu na stronę inpostu mapka działała prawidłowo (tylko na stronie sklepu działała źle). Napisałem do sklepu z info o problemie, a oni że nikt im nie zgłaszał problemu i żebym się bujał. Wiem, że to bardziej podejście sklepu niż dystrybutora, ale to jeden z przypadków dlaczego nie kupuję zazwyczaj w Polsce. Klient to dla nich śmieć i tylko dupę im zawraca. Druga sprawa to jak wchodzę sobie na np. amazon to lecę z listy co mnie interesuje. Kupuję na raz w jednym miejscu. Paczka przyjdzie jedna lub max 2. W Polsce musiałbym się bujać między kilkoma sklepami i płacić kilka razy za wysyłkę. Paczek było by więcej i ogólnie więcej zachodu z tym wszystkim. O cenie nie wspomnę.

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline Ethan
Posting Freak
Liczba postów: 962
Reputacja: 37

10-12-2019, 07:32
Artykuł trochę z d..., bo dvd też chodziły po stówę i nikt jakby o tym nie pamięta. Sprawa nie jest też oparta o rynki drugiej kategorii (niby pojawiają się Czechy, ale fajniej byłoby zobaczyć też statystyki w innych krajach niż te zachodnie), no i format fizyczny już umiera i nie ma na to wpływu cena nośników, bo ludzie na filmy wydaję na poziomie kina czy opłat za streaming. Problem rynku fizycznego dotyczy już tylko zbieraczy. No i pojawia się problem o którym wspomniał Gieferg. To, że jak u nas to pierdyknie, nie będą robili naszych ścieżek. Pobierania napisów do oppo jako opcja fajne, ale upierdliwa

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,184
Reputacja: 277

10-12-2019, 08:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-12-2019, 08:26 przez Mierzwiak.)
Dlaczego mieliby nie dodawać polskich wersji, skoro robią to już teraz mimo że masa tych wydań w ogóle nie pojawia się w Polsce?

Zobacz w ilu tytułach Sony są polskie napisy; ile z nich jest dostępnych u nas?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 54 55 56 57 58 ... 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku