Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 8 Dalej »

Rozdzielczość 8K (7680×4320) - kolejny etap rozwoju czy ślepy zaułek

Ankieta: Co sądzisz o 8K?
To naturalny etap rozwoju i przyszłość branży.
To ślepy zaułek i marketingowa wydmuszka skazana na los 3D.
[Wyniki ankiety]

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »
Opcje tematu
Rozdzielczość 8K (7680×4320) - kolejny etap rozwoju czy ślepy zaułek
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

16-02-2020, 22:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2020, 22:44 przez Mierzwiak.)
(16-02-2020, 22:05)Wolfman napisał(a):  Nie robią czegoś co działa na korzyść obu stron tylko ograniczają dostęp do wyciskania mocy z uhd. Więc janusze mają rację, a sam się mylisz. Zresztą myślisz, ze siedzą na każdym pixelem i światełkiem w filmie
Następny specjalista od niczego. Doucz się najpierw jak wygląda korekcja barwna i HDR, a dopiero później, ewentualnie, się na ten temat wypowiadaj, bo póki co wypisujesz tylko brednie które świadczą o braku jakiejkolwiek wiedzy w temacie i przy okazji poszanowania wizji artystycznej twórców.

Po co zrozumieć czym jest i HDR i jak jest / może być wykorzystywany do uzupełnienia wyglądu filmu, oddania wizji twórców? Po co czytać wywiady z autorami zdjęć i kolorystami? Lepiej roztaczać fetor zepsutej cebuli, bo "Panie, TV mi nie świci tak jakbym chcioł". Niektórzy naprawdę powinni się zastanowić nad czy ich opinie są warte tego, by dzielić się nimi publicznie.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Pablo0909
Stały bywalec
Liczba postów: 732
Reputacja: 29

16-02-2020, 22:44
Audio jak audio, można założyć słuchawki, ale nie wyobrażam sobie siedzenia 1,5 metra od ekranu 77 i węcej cali. Czułbym się jakbym siedział w pierwszym rzędzie w kinie, w latach 70 czy 80 Big Grin

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

16-02-2020, 23:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2020, 23:19 przez Wolfman.)
(16-02-2020, 22:43)Mierzwiak napisał(a):  Doucz się najpierw jak wygląda korekcja barwna i HDR
Mierzwiak mam wrażenie, że wchodzisz na forum i szukasz takich kto będzie chciał poklepać po plecach. A  potrafisz się miotać jak zwierzę w klatce jak ktoś ma inne zdanie na temat.
O tym też jak "artystyczne wizje" mi oferują pod "aby rachunek się zgadzał" to ja dobrze wiem.
Wiem, też , że sporo osób narzekało na 3D i miało bóle głowy, podobnie niektóre osoby z mojego środowiska reagują na hdr. W grach wyłączają tę opcję, a filmy oglądają gdy jest max 400. Więc wybacz, ale nie będę tracił czasu na jakieś wywiady i wpatrywał się całe dnie w tv bo zarabiam na życie w inny sposób i dobrze mi z tym.
Sam sprzedałem psvr i nie obejrzałem artystycznych wizji gier w pełnym 3D. Co więcej coraz mniej zaczęli wydawać gier pod psvr.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,179
Reputacja: 276

16-02-2020, 23:31
Co to znaczy "aby rachunek się zgadzał"?

Pytałem już retorycznie dlaczego jedne filmy mają i ponad 6000 nitów, a inne nie przekraczają 300, ale nie potrafiłeś odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ nie masz o tym pojęcia. Tyle.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline dima
Nowy użytkownik
Liczba postów: 42
Reputacja: 0

17-02-2020, 08:44
Nie wiem czy wiedzieliście o tym albo czy jeszcze o tym pamiętacie...: 16K("w Polsce").

- https://satkurier.pl/news/119994/tvp-otrzyma-9-4-mln-zl-na-testy-4k-8k-i-16k.html
- https://satkurier.pl/news/123990/tvp-uzyskala-dofinansowanie-na-4k-8k-i-16k.html
- https://satkurier.pl/news/168498/co-z-4k-w-tvp.html.

Odpowiedz
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

20-02-2020, 14:53
(16-02-2020, 23:31)Mierzwiak napisał(a):  Co to znaczy "aby rachunek się zgadzał"?
By sprzedać każdemu. W grach się postarano i można najczęściej hdr wyłączyć. Zamiast obniżać nagminnie "światełka" niech zaimplementują możliwość wyłączania dla tych, którzy tego nie lubią. Najlepiej jednak tłumaczyć to wizją reżyserską, reżyser nie chciał by np walnięcie pioruna oślepiło i wystraszyło biednego widza.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

03-03-2020, 23:44
Cytat:Autorzy badań stwierdzili, że dla większości widzów i przy typowych warunkach oglądania, zwiększenie rozdzielczości z 4K do 8K nie tworzy zauważalnego wzrostu szczegółów, które wpłynęłyby na poprawę jakości odbioru treści. Ta różnica percepcyjna wydaje się jednak zależeć częściowo od rodzaju oglądanego materiału. Fragment przyrodniczy w wersji 8K zebrał więcej pozytywnych głosów – zdaniem przeprowadzających testy – „prawdopodobnie dlatego, że cechuje się większą ilością szczegółów o wysokiej częstotliwości”. Co więcej, te ulepszenia percepcyjne zostały zauważone głównie przez osoby o dobrym wzroku i przy bliższej odległości od ekranu.
https://hdtvpolska.com/roznica-w-jakosci-pomiedzy-4k-a-8k-jest-niezauwazalna-analizujemy-kolejne-badania/

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline malin1976
Użytkownik
Liczba postów: 219
Reputacja: 2

04-03-2020, 10:47
Te badania są bez znaczenia bo i tak ludzie z Samsunga ,LG i Sony stwierdzą za kilka lat że czas zmienić tv w domach ludności i wprowadzą 8k z jakimś tam bajerem zastępującym hdr i będzie tak jak jest dziś . Chciałbym kupić 65 calowy telewizor premium 1080p z szeroką paletą barw bez hdr a nie ma i nie będzie bo wszyscy idą w 8k i transmisje sportowe już niedługo :
https://hdtvpolska.com/bt-i-samsung-z-pierwsza-transmisja-na-zywo-w-8k-przed-nami-nowa-era/

Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

04-03-2020, 11:02
Czytałem wcześniej ten artykuł na hdtvpolska i pokrywa się z tym co mówiłem. Żeby zauważyć różnicę między 8K a 4K trzeba siedzieć od ekranu bliżej niż 1m (mówię o normalnym calażu 55"-65").

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline malin1976
Użytkownik
Liczba postów: 219
Reputacja: 2

04-03-2020, 11:14
Miałem tv 32 cale i oglądałem filmy i sport z 4 metrów , miałem 40 cali i oglądałem treści na nim z odległości 4 metrów , teraz mam 48 cali i wciąż oglądam z 4 metrów . Z playstation 5 wjedzie 55 cali i też kanapy nie przysunę bo po co ? Ilość k nie ma dla mnie żadnego znaczenia .

Odpowiedz
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:  

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku