Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?

Strony (80): « Wstecz 1 ... 51 52 53 54 55 ... 80 Dalej »

Opcje tematu
TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

22-02-2020, 10:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2020, 10:56 przez misfit.)
(21-02-2020, 01:49)Daras napisał(a):  Czy podczas debiutów wyświetlaczy LCD + / - 80 cali obejrzałeś choć fragment filmu BD na czymś takim? Dla mnie – co powtórzę – doświadczenie stanowiło masakrę.

Widziałem na własne oczy wiele projektorów i jeszcze więcej telewizorów, co więcej mam/miałem możliwość 24h na dobę do bezpośredniego porównania mojego Epsona do plazmy Panasa, OLEDa LG i różnej maści TV LCD.
Nie ma takiej opcji aby jakikolwiek "domowy" projektor, wliczając w to jednoczipowe DLP, miał przewagę pod względem ostrości obrazu względem TV LCD czy OLED i jesteś prawdopodobnie jedyną osobą na tym globie, która twierdzi inaczej. Ale przyzwyczaiłem się już do tego Smile

(21-02-2020, 01:49)Daras napisał(a):  Gdybym był złośliwy, ale się jednak powstrzymam, zapytałbym: Koledzy, czy „Joker” (2019) nie przygniótł Was swoją wielkością na telewizorach + / - 60 cali? Smile

Nie raz rzucasz w wątkach filmowych takie teksty mające połechtać Twoje ego jakoby projekcja 100 cali wzwyż była lekiem na wszelkie zło. Rozmowa o calach nie ma sensu dopóki nie masz informacji o odległości widza od wyświetlacza.
Gdybym był złośliwy, ale jednak się powstrzymam, to napisałbym coś o kontraście i poziomach czerni (jednym z najważniejszych, a dla wielu najważniejszym parametrem wpływającym na postrzeganą jakość obrazu) w Twoim DLP na niezaadaptowanym pomieszczeniu.

(21-02-2020, 17:48)Daras napisał(a):  2. Co do zasady telewizor 4K konwertując obraz Full HD do swojej rozdzielczości degraduje go (patrz artykuł M. Kopera).

Nope.

(21-02-2020, 17:48)Daras napisał(a):  1. Co do zasady technologia Full HD pozwala uzyskać wyraźniejszy obraz niż SD. Jednak bywają wyjątki od reguły. Mam co najmniej dwie płytki DVD, które prezentują się lepiej niż gros filmów BD.

[...]

(21-02-2020, 22:02)Daras napisał(a):  Na tle rzeczonych staroci lepiej postrzegam niektóre wydania DVD (bitrate w okolicach 8 / 9). Jednak. Takich perełek posiadam mało. Musiałbym przewertować półki / pudełka, ale jest późno. Zatem z pamięci zapodam obiecane dwa / trzy tytuły.

1. „Matka Joanna od Aniołów” (1961). Rekonstrukcja.
2. „Nóż w wodzie” (1962). Rekonstrukcja.
3. „Psy” (1992). Rekonstrukcja.

Choćby tylko te tytuły wyglądają u mnie lepiej niż marne edycje BD.

Tutaj się pogubiłem.
Co do czego konkretnie porównujesz bo na pewno nie wersje BD do DVD tych filmów po rekonstrukcji - Psy nigdy nie wyszły na BD, a Nóż w wodzie po rekonstrukcji jest dostępny tylko w pakiecie Scorsese i Polańskiego, których AFAIK nie posiadasz.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Wolfman
Posting Freak
Liczba postów: 6,040
Reputacja: 111

22-02-2020, 10:59
(22-02-2020, 10:53)misfit napisał(a):  Tutaj się pogubiłem.
Chyba to porównanie do jakiś starszych bd skiepszczonych , nie chodziło o porównanie tego do ich wydań bd, bo Piesków nie ma na bd.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

22-02-2020, 11:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2020, 11:11 przez misfit.)
Tak właśnie podejrzewam, ale wolę to usłyszeć od Darasa, że porównuje do siebie dwa zupełnie różne filmy i na tej podstawie wyciąga jakieś wnioski o przewadze DVD nad BD Smile

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

22-02-2020, 11:17
misfit napisał(a):napisałbym coś o kontraście i poziomach czerni (jednym z najważniejszych, a dla wielu najważniejszym parametrem wpływającym na postrzeganą jakość obrazu
Nawet nie tyle na jakość co właśnie na ostrość, dlatego wiele filmów w HDR, nawet ze źródła 2K, które pod względem detali nie odbiegają wiele od wersji Blu-ray, wygląda ostro jak brzytwa, choć w rzeczywistości, po bliższej inspekcji, okazuje się że faktyczna ostrość obrazu nie powala.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

22-02-2020, 12:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-02-2020, 12:55 przez Gieferg.)
Daras - w skrócie: napisałeś jedno, ale twierdzisz, że miałeś na myśli drugie.
Cytat:Dla dobra najciekawszego moim zdaniem forumowego wątku obiecuję (od tego momentu) nie pisać tu przez minimum miesiąc.
I dodał mężny marszałek Menno Coehoorn...

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

08-04-2020, 18:03
(08-04-2020, 17:54)JVC 4K napisał(a):  To zależy bo według mnie poziom czerni i kontrast na JVC wcale nie jest gorszy niż na OLED

Sorry, ale nie ma takiej opcji aby jakikolwiek projektor miał poziom czerni na poziomie OLED, nawet w jaskini Batmana. Fizyki nie oszukasz.
Dodajmy do tego, że projektory, z JVC włącznie, w trybie HDR mają gorszy poziom czerni niż w SDR.

Odpowiedz
Offline pelzak
Nowy użytkownik
Liczba postów: 24
Reputacja: 2

08-04-2020, 21:27
pozwolę się nie zgodzić Wink
https://hdtvpolska.com/jvc-dla-rs540-test-projektora-4k-na-2018-z-eshift-5-ultra-hd-i-hdr/10/

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

08-04-2020, 23:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-04-2020, 23:17 przez misfit.)
Z czym konkretnie ?

Jeśli odpalisz czarną planszę czy nocną scenę z niewielką ilością jasnych elementów obrazu to nie przeczę, że kontrast w JVC robi wrażenie, ale schody zaczynają się gdy wchodzimy w sceny mniej lub bardziej mieszane co widać ładnie w podlinkowanym przez Ciebie artykule (kontrast ANSI, Kontrast APL 65% itd.). Przy jasnych ścianach i/lub suficie te wartości oczywiście będą jeszcze niższe.

Odpowiedz
Offline Bipo
Użytkownik
Liczba postów: 114
Reputacja: 1

09-04-2020, 09:06
JVC kupujemy do jaskini a nie do salonu z białymi ścianami. Owszem można z niego korzystać w każdych warunkach tylko mamy dobry poziom czerni albo mydlo. RS540 osiągnął najwyższy poziom czerni i kontrast dynamiczny ze wszystkich projektorów przetestowanych przez Macka. Z czym tu można się nie zgodzić...

Odpowiedz
Offline Mr.Hankey
Posting Freak
Liczba postów: 1,094
Reputacja: 35

09-04-2020, 09:22
Choćby z tym, że poziom czerni na tym projektorze jest porównywalny z tym co oferuje oled, bo takie stwierdzenie tutaj padło.

Odpowiedz
Strony (80): « Wstecz 1 ... 51 52 53 54 55 ... 80 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku