Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?

Strony (80): « Wstecz 1 ... 52 53 54 55 56 ... 80 Dalej »

Opcje tematu
TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

09-04-2020, 09:43
Miło słyszeć, że możesz sobie pozwolić na jaskinię, ale gdybyś tak zrobił ankietę wśród wszystkich posiadaczy projektorów (w tym JVC) to być może zdziwiłbyś się ile % może sobie na to pozwolić. Na hdtvpolska bez problemu znajdziesz co najmniej kilka takich osób, które chwaliły się, że posiadają projektor JVC w salonie z jasnymi ścianami i/lub sufitem. Nie mi oceniać na ile ma to sens...

(09-04-2020, 09:06)Bipo napisał(a):  RS540 osiągnął najwyższy poziom czerni i kontrast dynamiczny ze wszystkich projektorów przetestowanych przez Macka. Z czym tu można się nie zgodzić...

Kontrast dynamiczny ? Wyłącz to ustrojstwo, tylko psuje Ci obraz.
Najwyższy kontrast on/off wśród projektorów domowych - pewnie racja, jeśli nie ten model to jakiś inny od JVC, jednak projektorów z wyższym kontrastem ANSI znajdzie się i to całkiem sporo.

(09-04-2020, 09:06)Bipo napisał(a):  Z czym tu można się nie zgodzić...

Z tym, że 200:1 jest równe nieskończoności.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

09-04-2020, 17:50
(09-04-2020, 09:06)Bipo napisał(a):  JVC kupujemy do jaskini a nie do salonu z białymi ścianami. Owszem można z niego korzystać w każdych warunkach tylko mamy dobry poziom czerni albo mydlo. RS540 osiągnął najwyższy poziom czerni i kontrast dynamiczny ze wszystkich projektorów przetestowanych przez Macka. Z czym tu można się nie zgodzić...

Nikt nie wspominał tu o RS540/X7900 tylko o natywnym 4K modelu N7 który mam w salce i uważam że czerń nie jest gorsza od czerni w nawet w najnowszym OLEDzie. A jest sporo lepsza od mojej już 11 letniej Plazmy Pioneer Kuro.

Odpowiedz
Offline pelzak
Nowy użytkownik
Liczba postów: 24

09-04-2020, 19:47
Mam RS2000 czyli to samo.. Mam też 65C9 ( zmieniłem z B8 ) ..i czerń na projektorze jest dużo słabsza aniżeli na OLED; temu nie zaprzeczę ; IMHO porównywanie możliwości, jakości obrazu projektor VS OLED nie bardzo ma sens, żaden proj nie osiągnie takiego nasycenia, kontrastu, jasności ..
Jednak i tak wolę oglądać na projektorze i w moim odczuciu HDR (po aktualizacji softu w JVC, i kalibracji ze "skalibru.pl") wygląda bardzo dobrze , nawet porównując do OLED'a ;
I chyba chodzi o to słówko " odczuciu " - oglądanie filmu na dużym ekranie, w ciemnej salce z porządnym nagłośnieniem - taka namiastka kina..

Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik

09-04-2020, 20:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-04-2020, 20:56 przez JVC 4K.)
(09-04-2020, 19:47)pelzak napisał(a):  Mam RS2000 czyli to samo.. Mam też 65C9 ( zmieniłem z B8 ) ..i czerń na projektorze jest dużo słabsza aniżeli na OLED; temu nie zaprzeczę ; IMHO porównywanie możliwości, jakości obrazu projektor VS OLED nie bardzo ma sens, żaden proj nie osiągnie takiego nasycenia, kontrastu, jasności ..
Jednak i tak wolę oglądać na projektorze i w moim odczuciu HDR (po aktualizacji softu w JVC, i kalibracji ze "skalibru.pl") wygląda bardzo dobrze , nawet porównując do OLED'a ;
I chyba chodzi o to słówko " odczuciu " - oglądanie filmu na dużym ekranie, w ciemnej salce z porządnym nagłośnieniem - taka namiastka kina..

A tak zapytam jaki masz ekran jakiej firmy i czy powierzchnia grey czy white, ja mam ramowy white. Jak masz poprowadzone okablowanie jakimi przewodami HDMI miedziakami czy światłowodem i jak masz ustawione w odtwarzaczu na wyjściu.
Ja jeszcze nie robiłem kalibracji bo ma mało godz. wyświecone a mówią że proj musi mieć co najmniej 100 godz. aby robić kalibrację może to coś pomoże, ile masz wyświecone na swoim JVC godz?
Jakie masz nagłośnienie tak z ciekawości bo u mnie 7.1.4 Atmos, Denon x8500h + Dali Rubicon + SVS sub.
Mój pokój kinowy nie duży 25m2 ze skosami ale też ściany, sufit ciemne i czarna wykładzina na podłodze.

Odpowiedz
Offline Bipo
Użytkownik
Liczba postów: 114
Reputacja: 1

10-04-2020, 12:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2020, 12:30 przez Bipo.)
Owszem kontrast dynamiczny po pomiarach jest porównywalny do poziomu oleda ale jest on podany i wyświetlany w inny sposób. Głęboka czerń czy duży kontrast zmierzony w podobnych liczbach inaczej będzie wyglądać na projektorze inaczej na TV. Jest to wyświetlone w różny sposób i moim zdaniem nie ma sensu organoleptycznie tego porównywać. Na papierze owszem ale nie w oglądanym obrazie.

JVC 4K- kalibracje na swoim projektorze spokojnie możesz już robić po około 20-30h. Zmierzone pomiary po wyświetleniu większej ilości godzin były już na porównywalnym poziomie. Więc jeśli nabiłeś już te min.20-30h zrób kalibracje. Zauważysz znaczącą poprawę szczególnie w HDR. Włącz film Najdłuższa droga Billego Lina czy jakoś tak i zobacz czy projektor wyświetla Ci pełne 4k 60klatek . Jeśli nie to wymień kabel, ponadto kabel ograniczy Ci przepustowość do max jaki może przesłać. Jeśli puścisz obraz 4k z hdr i kabel Ci tego nie obsłuży to zredukuje Ci do full hd i sdr. Ja tak miałem na starym miedzianym kablu hdmi full hd.

Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik

10-04-2020, 14:10
Dzięki Bipo, a ten film Najdłuższa droga Billego to jedyny film który został wypuszczony w 4K 60 Hz bo słyszałem że Bliźniak z Wilem Smith tez został wypuszczony w 4K 60hz.

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

10-04-2020, 14:14
(10-04-2020, 12:28)Bipo napisał(a):  Owszem kontrast dynamiczny po pomiarach   jest porównywalny do poziomu oleda ale jest on podany i wyświetlany w inny sposób. Głęboka czerń czy duży kontrast zmierzony w podobnych liczbach inaczej będzie wyglądać na projektorze inaczej na TV. Jest to wyświetlone w różny sposób i moim zdaniem nie ma sensu organoleptycznie tego porównywać. Na papierze owszem ale nie w oglądanym obrazie.

Ja bardzo chętnie usłyszałbym rozwinięcie, czy raczej tłumaczenie tego ustępu.

Odpowiedz
Offline Bipo
Użytkownik
Liczba postów: 114
Reputacja: 1

10-04-2020, 15:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-04-2020, 15:00 przez Bipo.)
Chodzi mi o to, iż np. mamy dwa obrazy o tych samych zmierzonych parametrach kontrastu. Jeden obraz jest z TV drugi z projektora. Oba te obrazy będziemy inaczej postrzegać bo są wyświetlane z dwóch różnych urządzeń choć parametrami mogą być identyczne. Dlatego powinniśmy porównywać obrazy z dwóch projektorów lub dwóch tv.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,183
Reputacja: 277

10-04-2020, 15:25
Kolega tak wytłumaczył, że nic nie wytłumaczył Smile

Telewizor emituje światło, ekran projekcyjny je odbija. Tyle, to dwie kompletnie różne rzeczy.

W przypadku OLEDa czerń jest idealna (przypominam, że jej wartość wynosi dokladnie 0 nitów), bo piksele są całkowicie wyłączone. Jak osiągnąć coś takiego na ekranie projekcyjnym?

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik

10-04-2020, 16:00
(10-04-2020, 15:25)Mierzwiak napisał(a):  Kolega tak wytłumaczył, że nic nie wytłumaczył Smile

Telewizor emituje światło, ekran projekcyjny je odbija. Tyle, to dwie kompletnie różne rzeczy.

W przypadku OLEDa czerń jest idealna (przypominam, że jej wartość wynosi dokladnie 0 nitów), bo piksele są całkowicie wyłączone. Jak osiągnąć coś takiego na ekranie projekcyjnym?

No choćby poprzez domykanie przesłony która w projach takich jak Sony czy JVC działa bardzo sprawnie i może całkowicie wyłączyć dopływ światła z obiektywu na ekran jezeli mamy czarną plansze to nie ma takiej możliwości aby światło z obiektywu było generowany a już na pewno nie w takiej klasie sprzętu jak projektor za 30-40 tys zł, to nie jest Optoma czy Epson czy BenQ gdzie albo tego domykania obiektywu w ogóle nie ma albo jest na jakimś niskim poziomie i wtedy czerń nie jest czarna tylko granatowa.

Odpowiedz
Strony (80): « Wstecz 1 ... 52 53 54 55 56 ... 80 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku