Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 84 85 86 87 88 ... 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline Pablosss
Użytkownik
Liczba postów: 87
Reputacja: 2

12-06-2020, 13:27
(12-06-2020, 13:00)pmmazz napisał(a):  Ja osobiście na ten moment sporadycznie kupuję BD, większość to 4K. Realnie poza nielicznymi przypadkami płace za 4K nie więcej niż za BD, a niejednokrotnie mniej. Sporadycznie trafia się, że dysk UHD kosztuje mnie więcej niż BD, ale to tylko w tych nielicznych przypadkach, gdzie PL wersja językowa nie jest dostępna na zachodzie. Nie mam oporów związanych z zakupami zagranicznymi. Kwestia tylko chęci i odrobiny czasu.

Miałem wcześniej 4K VA 120Hz od Samsunga 55” i byłem zadowolony, za odtwarzacz robił mi X1X, zmianę na OLED doceniłem po pierwszym materiale w Dolby Vision. No i gabaryt jest istotny, im większy tym lepszy. Pamiętaj że wraz ze wzrostem rozdzielczości skraca się optymalna odległość oglądania.

Dokupiłem Panasa ub820 /kolega kupił tydzień po mnie ub9000, po kilku seansach stwierdziłem, że mój wybór był słuszny/, ergonomia pracy odtwarzacza i obsługa DV były powodem nabycia sprzętu.  Nie jest to sprzęt bez wad, ale który ich nie posiada?

Ni i nie zapomnę kiedy odpaliłem film w DV właśnie i nagle na ekranie zrobiło się czarno, OLED wiec totalnie brak JAKIEGOKOLWIEK podświetlenia, przez moment myślałem że TV się zesrał i czeka mnie reklamacja. Dziwne to było doświadczenie, człowiek szybko się przyzwyczaja do wszystkiego.

Ja chyba większa radochę mam z AUDIO niż z polepszenia obrazu. Ja poszedłem tą ścieżką ... najpierw dźwięk (w tej chwili oczekuję już tylko na subwoofer - jego dostępność - pandemia niestety i w tej kwestii stworzyła problemy). Na ten moment audio 5.1.2 daje od groma satysfakcji z każdego seansu.

Z QLED Samsunga jest tak, że aby to miało sens, to musiałbyś wydać tyle, co na OLED od LG w tej samej przekątnej. Straszenia wydaleniami raczej bym się nie obawiał. Lepiej popatrzeć w kierunku Sony jeśli już nie chcesz OLEDa.

Duza różnica między Panasonic a X1X?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

12-06-2020, 14:04
Też sobie wmawiałem 4 lata temu przed wejściem w UHD, podobnie zresztą jak większość z nas, że będzie upgrade max kilku pozycji, a skończyło się na ok. 30* i licznik bije Big Grin

*z tego większość wymieniona z BD na UHD praktycznie bez kosztowo, a cały Nolan to nawet skończył się na plusie Tongue

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

12-06-2020, 14:16
Już nie pamiętam co pisałem kiedyś, ale rozpatrując samą rozdzielczość, ilość detali, to owszem, przeskok z DVD do BD jest większy niż przy BD -> UHD, ale gwarantuję każdemu, że gdy postawimy obok siebie trzy identyczne telewizory, np. OLEDy, i puścimy obok siebie DVD, BD i UHD tego samego filmu, nawet z tego samego mastera, np. Captain Marvel (losowy tytuł jaki wpadł mi w oko gdy spojrzałem na półkę) to z tych trzech wydań najbardziej, niezależnie od tego jak bardzo się oddalimy od ekranu, wyróżniać się będzie UHD.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

12-06-2020, 14:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2020, 15:01 przez Gieferg.)
(12-06-2020, 14:04)misfit napisał(a):  Też sobie wmawiałem 4 lata temu przed wejściem w UHD, podobnie zresztą jak większość z nas, że będzie upgrade max kilku pozycji, a skończyło się na ok. 30* i licznik bije Big Grin

Mnie się tak wydawało jak zaczynałem kupować BD, a potem wymieniłem pewnie setkę tytułów (EDIT: policzyłem - 107), dlatego wiem, że z 4K mogłoby być tak samo, w związku z czym może lepiej w ogóle nie zaczynać Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

12-06-2020, 14:50
(12-06-2020, 14:04)misfit napisał(a):  Też sobie wmawiałem 4 lata temu przed wejściem w UHD, podobnie zresztą jak większość z nas, że będzie upgrade max kilku pozycji, a skończyło się na ok. 30* i licznik bije Big Grin
Na szybko naliczyłem 48 tytułów które zaktualizowałem z DVD (np. Szeregowca Ryana miałem tylko w tym formacie) i BD.

Na ten moment wśród posiadanych przeze mnie filmów które zamierzam zaktualizować do 4K są Szczęki, Lawrence z Arabii i z Pixara prawdopodobnie tylko Ratatuj i Wall-E. Pomijając resztę Pixarów to, jeśli mnie wzrok nie myli, żaden z pozostałych moich filmów BD nie posiada (jeszcze?) wydania UHD.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

12-06-2020, 15:07

*z tego większość wymieniona z BD na UHD praktycznie bez kosztowo, a cały Nolan to nawet skończył się na plusie Tongue

Z tym, że ja nie cierpię chandlarki. Tongue Nie mam ochoty wystawiać, pakować, wysyłać = sprzedawać starych wydań, nawet z DVD tego nie robiłem (większość filmów upgrade'owanych do BD albo mam, albo oddawałem braciom). Dlatego ze zwykłego niechceniamisię, wiem że przy przesiadce na UHD będzie podobnie, a nawet gorzej, bo bracia mają na Blu tyle filmów, które mam, że nie miałbym komu oddawać. Big Grin

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline pmmazz
Stały bywalec
Liczba postów: 314
Reputacja: 27

12-06-2020, 15:47
(12-06-2020, 13:27)Pablosss napisał(a):  Duza różnica między Panasonic a X1X?

... nie do końca wiem jak odpowiedzieć...

W porównaniu X1X do UB820 jeśli chodzi o głośność pracy to niemal jak PS4 w stresie do X1X w stresie, różnica na tyle duża, że wystarczająca do zakupu.

Odnoszę wrażenie, że X1X ma lepszą korekcję błędów, tam gdzie Panas potrafi zapixelować i nawet złapać freeza, konsola leci bez zająknięcia albo wyświetla mniej artefaktów.

BD odtwarzane z UB820 wyglądają lepiej niż te same odtworzone z X1X

Panas ma spore możliwości korekty jeśli chodzi o wyświetlany obraz, w tym względzie w konsoli raczej czegoś takiego nie uraczysz.

Panas to obsługa DV, a dla mnie, dyski z DV na OLED to absolutna kosa.

Kilka rzeczy mnie irytuje w tym odtwarzaczu: pilot - mega do bani, ale można zastąpić pilotem od UB9000 i dużo niższy poziom dźwięki - ok 15dB - niż na innych źródłach (HDMI), to zauważyłem po jednej z autoaktualizacji.

LG OLED 65C8, Denon AVC-X3800H, Heco Aurora 700, Heco Aurora 300, Heco Aurora Center 30, Jamo ATM50, Dali Alteco C-1, SVS SB-1000, Xbox One X, Panasonic DP-UB820, Playstation 5, Xbox Series X
Odpowiedz
Offline Pablosss
Użytkownik
Liczba postów: 87
Reputacja: 2

12-06-2020, 16:08
(12-06-2020, 15:47)pmmazz napisał(a):  
(12-06-2020, 13:27)Pablosss napisał(a):  Duza różnica między Panasonic a X1X?

... nie do końca wiem jak odpowiedzieć...

W porównaniu X1X do UB820 jeśli chodzi o głośność pracy to niemal jak PS4 w stresie do X1X w stresie, różnica na tyle duża, że wystarczająca do zakupu.

Odnoszę wrażenie, że X1X ma lepszą korekcję błędów, tam gdzie Panas potrafi zapixelować i nawet złapać freeza, konsola leci bez zająknięcia albo wyświetla mniej artefaktów.

BD odtwarzane z UB820 wyglądają lepiej niż te same odtworzone z X1X

Panas ma spore możliwości korekty jeśli chodzi o wyświetlany obraz, w tym względzie w konsoli raczej czegoś takiego nie uraczysz.

Panas to obsługa DV, a dla mnie, dyski z DV na OLED to absolutna kosa.

Kilka rzeczy mnie irytuje w tym odtwarzaczu: pilot - mega do bani, ale można zastąpić pilotem od UB9000 i dużo niższy poziom dźwięki - ok 15dB - niż na innych źródłach (HDMI), to zauważyłem po jednej z autoaktualizacji.

A Xbox nie obsługuje przypadkiem DV?

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

12-06-2020, 16:11
Nie cytuj w całości wypowiedzi znajdującej się bezpośrednio nad twoją. To nie ma za grosz sensu.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline pmmazz
Stały bywalec
Liczba postów: 314
Reputacja: 27

12-06-2020, 16:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-06-2020, 16:41 przez pmmazz.)
(12-06-2020, 16:08)Pablosss napisał(a):  A Xbox nie obsługuje przypadkiem DV?

Ano z dysków 4K nie...

Jak odpalam apkę Dolby Access na X1X to TV pokazuje znacznik DV, no i chyba Netflix przez Xa też z Dolby Vision

LG OLED 65C8, Denon AVC-X3800H, Heco Aurora 700, Heco Aurora 300, Heco Aurora Center 30, Jamo ATM50, Dali Alteco C-1, SVS SB-1000, Xbox One X, Panasonic DP-UB820, Playstation 5, Xbox Series X
Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 84 85 86 87 88 ... 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku