Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dystrybutorzy
1 2 Dalej »

Criterion

Ankieta: Ile wydań Criteriona znajduje się w Twojej kolekcji?
zero, wisi mi to
1-5
5-10
10-20
więcej, jestem nieuleczalnym criterionomaniakiem
[Wyniki ankiety]

Strony (44): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 44 Dalej »

Opcje tematu
Criterion
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,705
Reputacja: 746

29-01-2021, 10:58
Szału nie ma, ale dobre i to względem dotychczas dostępnego słabego upscala z DVD.

(29-01-2021, 00:00)Pan Anatol napisał(a):  Inna rzecz jest również niepokojąca - efekty posteryzacyjne, które pojawiają się dość wyraźnie na udostępnianych niedawno screenach, również tych w png, które ktoś wziął z DVDBeavera premium. Miejmy więc nadzieję, że to kwestia Criterionowej kompresji, a nie jakiegoś niedociągnięcia na etapie samych rekonstrukcji.

Kiepskie przejścia tonalne widoczne są też tam gdzie średni bitrate ma ~35 Mb/s więc myślę, że coś tutaj nie wyszło z konwersją do 8 bitowej głębi kolorów. Przekonamy się gdy UHD wyjdzie :E

PS. Chyba niegłupim pomysłem byłoby przeniesienie wszystkich postów dotyczących Wong Kar Waia do osobnego tematu, począwszy od #73 (nie przewidziałem, że tyle postów nabijemy w związku z nim, a to pewnie dopiero początek Wink ).

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 395
Reputacja: 31

29-01-2021, 19:44
Hm, chyba masz rację - wygląda to na spłaszczoną głębię kolorów. No to klops. Sad Nie bardzo się orientuję, jak to jest - czy wydawca, w tym wypadku Criterion, dostaje master 4K i następnie "spłaszcza" go i skaluje na potrzeby wydania BD, czy od razu dostaje już gotową wersję dla BD? Bo ciągle mam nadzieję, że to Criterion coś skiepścił, a nie ktokolwiek robił te rekonstrukcje. UHD na chwilę obecną mnie nie urządza, a poza tym na pewno nie wszystkie filmy pojawią się na tym nośniku.

Jestem za przeniesieniem postów do osobnego wątku i chętnie będę kontynuował dyskusję. Smile Choć już teraz można by chyba podsumować wydanie Criterionowskie - wyszło jak wyszło... Wiadomo, oczekiwania były wysokie, no ale kurczę, można to było zrobić lepiej. Smile Plus jest taki, że trochę sobie o tym Wongu przypomniałem i postaram się nadrobić pewne zaległości, jakie mam w oglądaniu jego filmów. Miałem nadzieję, że wystarczy w tej dziedzinie zakup boxu od Criteriona, ale jak widać będzie to chyba nieco bardziej skomplikowane.

Odpowiedz
Offline Krzych2k
Użytkownik
Liczba postów: 109
Reputacja: 4

30-01-2021, 10:49
Panowie, w sumie nie wiem gdzie o to zapytać, więc zapytam tutaj. Mój dobry kumpel wyjechał do USA na 3 miesiące, powiedział, że bez problemu mi coś przywiezie. No i tutaj pojawia się moje pytanie (z racji na dość ubogą kolekcję, niecałe 40 filmów, duże braki w klasyce itp.): co najbardziej opłaca się przywieźć z USA? Coś regionfree i ładnie wydanego najlepiej Big Grin. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,488
Reputacja: 159

30-01-2021, 14:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2021, 14:35 przez Mefisto.)
Criteriony nie wydane w UK (nie są region free, ale da się to obejść) i Warner Archival Collection (czasem ma promocje we własnym sklepie + gratisowa wysyłka na tereny USA). Warto też celować w jakieś pakiety lub ekskluzywne wydania limitowane, których normalnie po prostu nie opłaca się sprowadzać, bo koszty przesyłki i cło.

Odpowiedz
Offline Krzych2k
Użytkownik

30-01-2021, 14:41
a jak się obchodzi blokady regionalne?

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

30-01-2021, 15:01
https://forum.filmozercy.com/watek-regiony

Odpowiedz
Offline Krzych2k
Użytkownik

30-01-2021, 16:57
Ok, dziękuję Big Grin.

Odpowiedz
Offline paniron
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,080
Reputacja: 91

20-02-2021, 22:46
World Of Wong Kar Wai

Data wydania: 31.05.2021.
Cena:150£

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 395
Reputacja: 31

27-02-2021, 22:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2021, 22:50 przez Pan Anatol.)
Ostatnio na blu-ray.com wleciały nowe recenzje Days of Being Wild i In the Mood for Love:

https://www.blu-ray.com/movies/Days-of-Being-Wild-Blu-ray/167920/#Review

https://www.blu-ray.com/movies/In-the-Mood-for-Love-Blu-ray/260116/#Review

Muszę przyznać, że ten zielony grading w pierwszym z tych filmów coraz bardziej mi się podoba, natomiast w tym drugim... chyba jakby coraz mniej. Smile No ale w każdym razie na pewno nie dam na ten zestaw 150 funtów (dolarów też nie), tym bardziej biorąc pod uwagę problemy techniczne z transferami. Zatem czekam teraz na jakieś pojedyncze wydania europejskie (bądź azjatyckie).

A odchodząc od tematu Wonga, wiecie za co dałbym te 150 dolarów, albo nawet funtów i to dość chętnie? Za jakiś porządny box z filmami Kurosawy, może właśnie od Criteriona, bo mają oni fajny remaster Siedmiu samurajów - może skuszą się na 25-lecie śmierci reżysera za dwa lata, a najlepiej jeszcze wcześniej. Jak na razie to jest z tym słabo, wiele ciekawych filmów Kurosawy w ogóle nie wyszło w UK ani w USA - Zbłąkany pies, Pijany anioł, Rudobrody. Widziałem, że są francuskie wydania tych akurat tytułów, ale nie wiem, jak na nich prezentuje się obraz, a poza tym wolałbym jednak coś z angielskimi napisami. Jak myślicie, kupić sobie już teraz te parę francuskich wydań, czy jednak się trochę jeszcze wstrzymać w oczekiwaniu na jakieś wieści o boksie? Smile

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

28-02-2021, 01:30
Biorąc pod uwagę, że w francuskimi ryzykujesz, to zależy od tego, jak bardzo Ci zależy Big Grin

Odpowiedz
Strony (44): « Wstecz 1 ... 10 11 12 13 14 ... 44 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku