Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Napęd

Strony (11): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 11 Dalej »

Opcje tematu
Napęd
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,717
Reputacja: 172

27-01-2021, 19:52
(27-01-2021, 19:10)Pan Anatol napisał(a):  No bardzo być może, ale nie będę sobie specjalnie zakupywał peceta w celu zgrania paru płytek.

Ale sam napisałeś, że takowy posiadasz Smile
Nie wiem, nie znam Twojego trybu życia, ale dla mnie laptopy nadają się tylko do tego, do czego je wymyślono - przenośnej pracy na kompie.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,106
Reputacja: 173

27-01-2021, 20:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2021, 20:02 przez Gieferg.)
Jak wyżej.
Sam używam lapka tylko do przeglądanie netu i puszczania muzyki będąc na wakacjach. Jeśli chcę cokolwiek na kompie zrobić - tylko i wyłącznie stacjonarny.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 396
Reputacja: 31

27-01-2021, 20:16
Sam też dość intensywnie eksploatowałem peceta do pewnego momentu, ale jak wyjeżdżałem na studia, to zakupiłem sobie laptopa, bo przecież nie będę całego zestawu komputerowego woził ze sobą tam i z powrotem. No i od tamtego momentu przestałem korzystać z peceta, bo zdałem sobie sprawę, jaki był wolny i głośny. Big Grin I z tychże powodów, a także dlatego, że już parę lat stoi praktycznie niewłączany, jakoś nie bardzo mam do niego zaufanie, żeby powierzać mu takie odpowiedzialne zadanie, jak robienie kopii zapasowych filmów. Smile Oczywiście można zakupić nowy komputer, ewentualnie spróbować przywrócić ten stary do dawnej świetności, za jakiś czas pewnie to zrobię, ale to już pewien wydatek, który na chwilę obecną nie jest konieczny. Ale dzięki, spróbuję pokombinować z tymi pecetami - może mój tata ma jakiegoś w lepszej formie, z którego mógłbym skorzystać.

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,068
Reputacja: 81

27-01-2021, 22:42
Widzę, że dzwoni rok 2000 Wink
Od chyba dekady używam lapka do pracy i rozrywki (bardziej do pracy) i jeszcze nie spotkałem się z sytuacją żebym nie mógł na nim zrobić czegoś co można na pc.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,328

27-01-2021, 22:49
(27-01-2021, 20:01)Gieferg napisał(a):  Jak wyżej.
Sam używam lapka tylko do przeglądanie netu i puszczania muzyki będąc na wakacjach. Jeśli chcę cokolwiek na kompie zrobić - tylko i wyłącznie stacjonarny.

Podaj kilka przykładów na przewagę PC (pomijając problem Pana Anatola)

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

28-01-2021, 11:13 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2021, 11:13 przez Gieferg.)
Jeden główny - ogólna wygoda użytkowania - czy przy grach, czy jak działam na edytorach video, chcę mieć możliwość siąść sobie wygodnie w pewnej odległości od ekranu którego wielkość nie jest tak ograniczona. No i chcę mieć możliwość swobodnego kombinowania z podłączonymi <nie przez USB> dyskami twardymi. Pewnie niektóre rzeczy są do zrobienia na lapku (podłączyć monitor czy dodatkową klawiaturę) ale dla mnie to jest zwyczajnie niewygodne kombinowanie i nie chcę niespodzianek, że coś będę chciał zmienić w kompie, a na lapku nie da rady zrobić tego tak, jak chcę.

Mam w domu laptopa ale sam go nie używam. Jak jestem na wyjeździe i mam do dyspozycji tylko lapka, to nawet po necie mi się nie chce za bardzo chodzić.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,386
Reputacja: 187

28-01-2021, 11:34
ThinkPad 14 cali + stacja dokująca do które podłączony jest monitor/myszka/klawiatura i można pracować wygodnie, a jednocześnie w "polu" mieć lapka którego trzymasz w jeden ręce.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray

28-01-2021, 12:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2021, 12:17 przez Gieferg.)
Mam kupować lapka, żeby kombinowac jak go przerobić na stacjonarny? A potem się okaże, że napędu jakiegoś nie podłączę? A co jesli będę chciał coś poprzekładać - wymienić/dodać jakieś dyski itp? No i co będzie jak mu zapodam 12-godzinne renderowanie materiału video? Lapki nie mają takiego chłodzenia jak stacjonarka. I z tego co widzę za tego Think Pada zapłacę dużo więcej niż za stacjonarkę, która spełni wszelkie moje wymagania (to chyba zresztą standard, że taniej wychodzi składak niż laptop o podobnych parametrach). Kompletnie bez sensu.

EDIT:

Tu jest wszystko ładnie wyjaśnione: https://sergiuszdiundyk.pl/komputer-stacjonarny-czy-laptop-wady-i-zalety
Cytat:Komputer stacjonarny, przede wszystkim, dla ludzi wymagających, czyli dla tych którzy wykonują naprawdę wymagające zadania przy komputerze:
* montaż i renderowanie filmów; (...)
Jeśli wykonujesz chociażby jedno z tych zadań - raczej zapomnij o laptopie.

Ot i tyle.

Laptop ma na pewno swoje zalety, rzecz w tym, że nic mi po nich.

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 205
Reputacja: 52

10-02-2021, 01:44
Wszystkim zainteresowanym ewentualnym zakupem napędu "UHD friendly" chciałem dać znać, że popularny BH16NS55 przeszedł ostatnio mały rebranding - jest dostępny jako ten sam model pod szyldem Hitachi LG (tacka wygląda nieco inaczej niż w poprzednim modelu - nie ma już na niej m.in. logotypu producenta) i pod kodem producenta: BH16NS55.AHLU10B (w załączniku zdjęcie z nalepką na moim napędzie). Wygląda jednak na to, że nie ma żadnych problemów z podmianą firmware'u w tej wersji - wprawdzie nie udało mi się tego dokonać aplikacją ASUS_ODD_FW_Changer_(Modified).exe, ale SDF Tool Flasher zadziałał już bez najmniejszych problemów i aktualnie cieszę się firmwarem z modelu WH16NS60 (wersja 1.03). Dokładnie tak jak pisał misfit w tym wątku dzięki temu napęd przyspieszył z odczytem płyt do prędkości x8 (zweryfikowane w trakcie zgrywania kilku płyt trójwarstwowych).
Jedna rzecz która mnie lekko zastanowiła - w trakcie zgrywania 2 płyt UHD (na razie nie udało mi się ponowić takiej sytuacji na "zwykłej" płycie BD) przytrafiły mi się takie błędy:

Kod:
Nie udało się zweryfikować pliku 00075.m2ts (offset: 1763328), plik jest uszkodzony.
Weryfikacja /BDMV/STREAM/00075.m2ts : 6.49% uszkodzone, 90.87% poprawne, 97.36% sprawdzone.
Napotkano 21 błędy(-ów) typu "Błąd HashCheck" - zobacz http://www.makemkv.com/errors/hashcheck/...
Kopia zapasowa utworzona, ale niektóre pliki nie przeszły weryfikacji (ilość: 13)

Nie ukrywam, że trochę mnie to zaniepokoiło, bo znalazłem w internecie sugestie, że może to świadczyć o tym, że napęd "dogorywa" (a przecież mój jest nowy) - czy u kogoś z Was takie błędy wystąpiły? Dodam że jedną z tych płyt udało mi się zgrać ponownie tym razem już bez błędów (w Panasonicu UB820 błędy w tym konkretnym końcowym fragmencie filmu na napisach również nie występują), natomiast przy ponownej próbie zgrywania drugiej z nich podobne błędy również wystąpiły (co ciekawe - niektóre na tych samych plikach, a niektóre na innych: jednak w przypadku tej płyty zawsze to były błędy na krótkich kilkusekundowych filmikach z ostrzeżeniami lub klasyfikacją filmów, nie zaś na "wartościowych częściach" płyty). Ta druga płyta była delikatnie "ubrudzona" (na tyle delikatnie, że wcześniej nawet tego nie zauważyłem; spróbuję zgrać ją jeszcze jeden raz) - czy powinienem być tymi błędami zaniepokojony?

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,857
Reputacja: 772

10-02-2021, 19:25
Na ile przetestowanych płyt takie błędy ? BD-100 sprawiają problemy czy też BD-66 ?
Jeśli sytuacja będzie się często powtarzać to spróbowałbym -> https://www.makemkv.com/forum/viewtopic.php?t=22689
A jeśli nic nie da to rozważyłbym przejście na spatchowany firmware dedykowany dla twojego napędu.

Miałem u siebie dwa takie przypadki, ale płyt w ogóle nie dało się zbackupować - w jednym przypadku płyta była porysowana, ale mimo to na stacjonarnym odtwarzaczu odtwarza się bez zająknięcia. A w drugim przypadku wystarczyło ją przeczyścić szmatką z mikrofibry i wtedy przeszła.

Odpowiedz
Strony (11): « Wstecz 1 ... 4 5 6 7 8 ... 11 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku