Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Zakupy
1 2 3 Dalej »

Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.

Strony (419): « Wstecz 1 ... 240 241 242 243 244 ... 419 Dalej »

Opcje tematu
Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

#2,411
02-07-2021, 15:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2021, 15:50 przez misfit.)
(28-06-2021, 13:33)Mefisto napisał(a):  Jak myślicie - 75 funtowe zamówienie przejdzie czy mogę się już obawiać (wysłane/zamówione w czerwcu, ale dojdzie po 1 już)? Big Grin

"Poczta podkreśla, że przepisy obowiązują od 1 lipca 2021 roku i dotyczą wszystkich przesyłek przekraczających od tego dnia granicę Unii Europejskiej, niezależnie od terminu zakupu i wysłania. "

[...]

„Przedstawienie nadesłanej z zagranicy przesyłki do kontroli celnej i zgłoszenie towarów w niej umieszczonych do procedury dopuszczenia do obrotu pocztowego” – taki nowy wpis pojawił się w oficjalnym cenniku Poczty Polskiej.
Usługę wyceniona na 8,5 zł z VAT. To kwota, którą zapłacić będzie musiał każdy adresat przesyłki z AliExpress i innych zagranicznych portali zakupowych za zgłoszenie paczki lub listu do oclenia. Do opłaty doliczony będzie jeszcze wyliczony przez Krajową Administrację Skarbową podatek VAT.
Sumę VAT i podatku od wartości dodanej trzeba będzie zapłacić przy odbiorze paczki. Poczta przekonuje, że takie rozwiązanie będzie najmniej uciążliwe dla klienta końcowego.

Procedura ma wyglądać następująco:

- po dotarciu przesyłki spoza UE do Polski pracownik Poczty dokonuje na rzecz odbiorcy elektronicznego zgłoszenia celnego, które zostaje przesłane do obsługiwanego przez Krajową Administrację Skarbową systemu AIS/e-COMMERCE
- na podstawie danych zawartych w zgłoszeniu, Krajowa Administracja Skarbowa oblicza i przekazuje Poczcie informację o kwotach należności podatkowych albo celno-podatkowych, które Poczta jest zobowiązana pobrać i odprowadzić do KAS
- należności podatkowe albo celno-podatkowe, wraz z określoną przez Pocztę opłatą pocztową, są pobierane przy doręczeniu przesyłki przez pracownika Poczty, albo w placówce pocztowej
- finałem operacji jest rozliczenie pobranych przez pocztowców kwot należności podatkowych, albo celno - podatkowych z Krajową Administracją Skarbową
- jeżeli zawartość przesyłki nie będzie wiązać się z koniecznością przeprowadzenia dodatkowej kontroli przez celników, KAS dopuści towary znajdujące się w przesyłce do obrotu, a Poczta Polska wyda przesyłkę do doręczenia adresatowi

Poczta Polska zastrzega, że ze względu na wdrożenie systemu dostawy paczek w lipcu 2021 roku mogą zostać opóźnione.

https://biznes.radiozet.pl/News/Od-1-lipca-2021-poczta-dolicza-8-5-zl-do-kazdej-przesylki-z-AliExpress

Koniecznie dajcie znać jak to będzie w praktyce wyglądać w przypadku przesyłek z zavvi wysyłanych np. z Guernsey Big Grin

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

#2,412
02-07-2021, 16:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2021, 16:08 przez pred895.)
Chyba przekieruję przesyłki na pocztę w której pracuje moja Teściowa i będzie robić dla mnie wałki z tymi przesyłkami.

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline djgromo
Go BIG or go home
Liczba postów: 754
Reputacja: 25

#2,413
02-07-2021, 16:17
Czyli jeśli dobrze liczę, w przypadku Zavvi zamiast płacić np. 10GBP/50zł od filmu + kilka GBP za wysyłkę całości, to teraz do zapłaty przyjdzie (10 GBP + 2 GBP VAT + 2 GBP opłaty dla poczty) x liczba filmów + wysyłka?

LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5
Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

#2,414
02-07-2021, 16:27
(02-07-2021, 16:07)pred895 napisał(a):  Chyba przekieruję przesyłki na pocztę w której pracuje moja Teściowa
Z pewnością się ucieszy Big Grin

Dzisiaj wysłali mi z Zavvi 10 filmów z najnowszej promocji (Arrow), dam znać jak dojdą. Połowa z nich będzie miała wpisaną wartość "0", bo to BOGO Big Grin

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#2,415
02-07-2021, 16:33
djgromo - coś w ten deseń, ale od kosztów wysyłki też powinien być dodatkowo 23% vacik.
Przy tym scenariuszu zavvi chowa sobie do kieszeni UK VAT, który niesłusznie nalicza kupującym spoza UK więc to właśnie z tego typu sklepów będzie największy ból po tych zmianach. Chyba, że od lipca zaczęli wszystko wysyłać już z magazynów w UE, ale to wydaje mi się bardzo mało prawdopodobne Smile

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,281
Reputacja: 149

#2,416
02-07-2021, 16:50
(02-07-2021, 15:50)misfit napisał(a):  [quote='Mefisto' pid='82315' dateline='1624883639']
Koniecznie dajcie znać jak to będzie w praktyce wyglądać w przypadku przesyłek z zavvi wysyłanych np. z Guernsey Big Grin

No ja akurat zamawiałem z Eureki, czyli darmowa przesyłka nierejestrowana (jeśli dobrze pamiętam). Ale zapomniałem to podzielić na mniejsze przesyłki i teraz ciekawi mnie czy taka cena zwróci uwagę.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#2,417
02-07-2021, 17:08
Ja na sobie przetestuję rarewaves i sklepik Arrow to też dam znać co i jak.
Ci pierwsi właśnie wysłali mi zamówienie na dwa filmy jako dwie osobne przesyłki więc w najgorszym razie przyjdzie dopłacić vacik 23% + 2x 8,50 zł Smile

Odpowiedz
Offline madman
Nowy użytkownik
Liczba postów: 2
Reputacja: 0

#2,418
02-07-2021, 17:31
Ciekawe jak to teraz będzie wyglądać z filmami od Vinegar Syndrome. Co pół roku robię u nich zamówienie w czasie ich wyprzedaży na 10-12 filmów i do tej pory płaciłem tylko 17$ za przesyłkę. Przy czym wartość paczki była przez nich zawsze zaniżana (bez mojej prośby). Może to nie przypadek, że teraz mi wysłali FeDex-em a nie zwykłą pocztą, byle zdążyć przed 1 lipca. Kurier był u mnie 29 czerwca.

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

#2,419
02-07-2021, 19:05
Zaczynam się poważnie zastanawiać nad anulowaniem Diuny z zavvi. Dopłacać prawie 50 zł do wydania które i tak będzie mnie kosztować około 170 zł? Kiepski interes.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Amarest
Nowy użytkownik
Liczba postów: 3
Reputacja: 0

#2,420
02-07-2021, 19:43
Próbowałem odszukać post odnośnie zwrotu podatku z JB Hi-Fi, ale nie mogę znaleźć. Ktoś może pomóc?

Odpowiedz
Strony (419): « Wstecz 1 ... 240 241 242 243 244 ... 419 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku