07-07-2021, 15:50
Trzeba było od razu zaproponować by dla Polaczków ceny na stronie były o 23% niższe
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
|
Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.
|
|
07-07-2021, 15:50
Trzeba było od razu zaproponować by dla Polaczków ceny na stronie były o 23% niższe
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820 Sony HT-ZF9 Apple TV 4K
Chociaż te 20% UK VAT, który sobie chowają do kieszeni, mogliby w takiej sytuacji zwrócić, ale nawet jakby chcieli to pewnie niedługo im się odechce gdy będą otrzymywać setki, jeśli nie tysiące takich zgłoszeń dziennie ![]() Przy okazji obecnie wysyłanie każdego filmu osobno okazuje się być gwoździem do trumny.
07-07-2021, 17:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-07-2021, 17:07 przez Mister Tadeo.)
Ktoś kiedykolwiek zamawiał w sklepie dystrybutora 88 Films z UK? Jak pakują filmy? Długo się czeka na przesyłkę? Moja została wysłana 28.06 przez Royal Mail jako nierejestrowana.
07-07-2021, 21:52
(07-07-2021, 17:00)Mister Tadeo napisał(a): Ktoś kiedykolwiek zamawiał w sklepie dystrybutora 88 Films z UK? Jak pakują filmy? Długo się czeka na przesyłkę? Ja tam zamawiałem już jakiś rok temu, więc średnio pamiętam szczegóły ale jeśli nikt nie ma świeższych doświadczeń, to się wypowiem: ja również miałem nierejestrowaną przesyłkę. Do pakowania nie miałem zastrzeżeń - była to chyba jakaś nieźle zabezpieczona koperta, no ale ja zamawiałem tylko jeden film, więc zapewne w wypadku większej liczby byłaby to jakaś paczka. W każdym razie film był ze slipem, który zachował się w dobrym stanie, więc również i pakowanie musiało być w miarę kompetentne. Jeśli chodzi o czas oczekiwania, nie przypominam sobie ani zaskoczenia z szybkiej dostawy, ani podenerwowania, że może zginęło, więc musiał to być standardowy czas dla przesyłki nierejestrowanej z UK, czyli od dwóch do czterech tygodni.
08-07-2021, 07:13
Moje opłaty wyglądają następująco. Za paczkę z 3 filmami z jbhifi - 48,50 zł, a 2 paczki z zavvi po 26,50 zł za każdą. Trzecia paczka z zavvi była bez opłaty. Nie było żadnego kwitu, opłaty były wypisane na paczkach.
08-07-2021, 10:31
(07-07-2021, 21:52)Pan Anatol napisał(a): Do pakowania nie miałem zastrzeżeń - była to chyba jakaś nieźle zabezpieczona koperta, no ale ja zamawiałem tylko jeden film, więc zapewne w wypadku większej liczby byłaby to jakaś paczka. Przesyłka z 88 Films niespodziewanie do mnie dziś dotarła. 4 filmy zapakowane w karton. Pod tym względem zatem jest ok. Nie obyło się niestety bez dopłaty: 57,50 zł. Na paczce nic nie było na ten temat - Pani Listonoszka miała wszystko w tablecie. Poprosiłem, czy będzie możliwe wydanie jakiegoś potwierdzenia zapłaty VATu. Jeśli się uda coś takiego otrzymać, będę pisał do sklepu prośbę o zwrot 20% VAT, który obowiązuje w UK. No bo niby z jakiej racji mam płacić najpierw ichniejszy podatek, a potem jeszcze raz nasz? Nie byłoby tego problemu, gdyby na przesyłce była wyszczególniona pozycja dot. VAT. Wtedy dopłata wyniosłaby tylko 3%. Albo tak jak to robi Amazon UK (i chyba Arrow) - odlicza najpierw VAT z UK, a następnie dolicza polską stawkę. Nie wiem czy to coś da, ale jak sklepy z UK typu zavvi zostaną zasypane takimi mailami od klientów z UE, to może zmienią podejście. Na pewno przez nowe prawo spadną im obroty. W końcu rynek UE jest niemały, a na samych kolekcjonerach z UK długo nie pociągną. Bo chyba nikt nie chce płacić dwa razy za VAT, który u nas jest minimalnie wyższy od tego w UK. (08-07-2021, 10:31)Mister Tadeo napisał(a): Albo tak jak to robi Amazon UK (i chyba Arrow) - odlicza najpierw VAT z UK, a następnie dolicza polską stawkę. W Amazon UK (i USA) jest tak jak piszesz i tutaj żadnych przykrych niespodzianek nie ma przy dostarczeniu przesyłki - akurat dziś dostałem przesyłkę zamówioną po 1 lipca, którą dostarczyła PP. Z kolei Arrow odlicza UK VAT, ale nie dolicza polskiej stawki więc tu jest mały zonk bo o 23% vacik i tak upomni się poczta i doliczy dodatkowe 8,50 zł opłaty, którego można było uniknąć. No, ale to można przeżyć - gorzej ze sklepami typu zavvi czy wspomniany przez ciebie 88 films, gdzie płacisz 20% UK VAT i do tego 23% polskiej stawki + jeszcze ta opłata 8,50 zł. Nieodliczanie UK VAT to jest jawne skurwysyństwo z ich strony, ale cóż... może pójdą po rozum do głowy gdy zobaczą jak im obroty spadną prawie do zera od zagranicznych klientów.
08-07-2021, 12:17
(08-07-2021, 10:59)misfit napisał(a): Z kolei Arrow odlicza UK VAT, ale nie dolicza polskiej stawki więc tu jest mały zonk bo o 23% vacik i tak upomni się poczta i doliczy dodatkowe 8,50 zł opłaty, którego można było uniknąć. Zgadza się - to idzie zaakceptować. Dopłacić brakujące 3% i 8,5 zł dla Poczty, czyli jakieś 12 zł dla przesyłki o wartości 100 zł (zamiast 32 zł jeśli sklep sam nie odliczy VATu). Tutaj sprawa jest jasna. Twój post utwierdził mnie w przekonaniu, że warto walczyć o swoje (tzn. o swój portfel). Poczekam na kwit od Poczty o uiszczeniu opłaty, żeby sklep nie zarzucił mi, że próbuję go naciągnąć. |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości |