Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD

Strony (64): « Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35 ... 64 Dalej »

Opcje tematu
Pearlzfan - kolekcja UHD/BD/DVD
Online pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,014
Reputacja: 73

07-10-2021, 21:10
Jako, że na filmy ostatnio nie wydaję, to zacząłem się zastanawiać, na co by spożytkować zaoszczędzone dukaty i doszedłem do wniosku, że zainwestuję w dopieszczenie domowego kina. Tym sposobem dzisiaj człowiek ze skalibrujtv dostroił mój C9 do ustawień referencyjnych.
Cała operacja trwała jakieś 2,5h (wszystkie tryby, więc trochę klikania było), ale imho było warto. Zdjęć wrzucać nie będę, bo mój bieda aparat i tak przekłamie co się da, za to, dla ciekawskich, podrzucam raport z detalami przed i po. Jak się okazało byłem (jestem?) szczęśliwym posiadaczem egzemplarza, którego ustawienia out of the box były całkiem bliskie idealnych (najbardziej rozjechany był tryb gry, w którym kolor niebieski odleciał w kosmos i przebarwiał mocno wszystkie sceny), ale dało się z tego wyciągnąć jeszcze więcej. Aż sam byłem zaskoczony, jak dobrze to wyszło.

Jeśli chodzi o spostrzeżenia gołym okiem, to na pewno obraz zrobił się jaśniejszy w DV i HDR oraz poprawiło się nasycenie kolorów (co dobrze było widać na fragmentach Fury Road i LOTR UHD, które zdążyłem na razie sprawdzić). Najbardziej w oczy rzucają się zmiany w momencie przełączania obrazu ze skalibrowanego trybu na fabryczny expert dark, który wydawał mi się fantastyczny Smile

To była moja druga kalibracja (dokładnie 4 lata temu bez 5 dni skalibrujtv dopieściło mojego Panasonica CX680) i chyba ostatnia telewizora, bo temu C9 obecnie nic już nie brakuje i na moje aktualne warunki jest idealny. Teraz tylko powiesić Atmosy i moje idealne kino gotowe Smile

Ps. przy okazji pogadałem trochę ze specjalistą i okazuje się, że całkiem sporo ludzi kalibruje obecnie telewizory (i to nie tylko te z wyższej półki). Ja myślałem, że to margines marginesu i gość ma może max 1-2 zlecenia dziennie, a się okazuje, że takich zleceń ma 7-8 i jest to jego praca na pełny etat. Całkiem fajnie biznes się kręci Smile

Załączone pliki
.pdf   LG C9 2021-10-07.pdf (Rozmiar: 805.33 KB / Pobrań: 14)
Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

07-10-2021, 22:13
Graty. Dla pełni sytuacji brakuje mi raportu sprzed kalibracji dla trybów HDR10 i Dolby Vision, ale wtedy pewnie wizyta przeciągnęłaby się do 3h Smile

Łagodną gradację bym jednak domyślnie wyłączył i aktywował ją jedynie gdy odczuwasz taką potrzebę, bo w serii 9 jej aktywacja wiąże się również z niewielką bo niewielką, ale jednak utratą detali obrazu. No chyba, że któraś z nowszych aktualizacji zmieniła ten stan rzeczy...

Odpowiedz
Online pearlzfan
I am not AI

08-10-2021, 12:52
(07-10-2021, 22:13)misfit napisał(a):  brakuje mi raportu sprzed kalibracji dla trybów HDR10 i Dolby Vision, ale wtedy pewnie wizyta przeciągnęłaby się do 3h

Dokładnie, ale widziałem pomiary przed kalibracją tych trybów i w sumie wyglądały bardzo podobnie do tych z SDR (nie licząc, jak wspomniałem, game mode) - były odstępstwa od normy, ale nie jakieś gigantyczne.

A co do gradacji, to sprawdziłem z ciekawości po twoim komentarzu i nie widzę różnicy w detalach pomiędzy gradacją na off a lekką także może zostać (najnowszy soft) Smile

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Odpowiedz
Online pearlzfan
I am not AI

25-10-2021, 16:42
Małe skapki z pażdziernika.

Bourne i Deepwater kupione bardziej "bo tanioszka" (amazon.pl) aniżeli "zajebiste filmy", ale Jasona brakowało do kompletu całej serii w steelach a drugi przyciągnął moją uwagę grafiką. Takie guily pleasure, które gdyby kosztowały więcej niż 30zł, to bym się nawet nie obejrzał Wink
[Obrazek: Beibx3k.jpg]
[Obrazek: KgAedLj.jpg]

Jackie vol 2 z amazon.co.uk i tym sposobem skompletowałem 29 filmów JC w sumie za 20zł każdy. Biorąc pod uwagę, jakie niektóre z nich to kasztany, to całkiem niezły deal.
[Obrazek: VoEelBM.jpg]

Teraz szykuję portfel (a siebie mentalnie Big Grin ) na sfinalizowanie ostatków wiszących na whishlistach. Będzie bolało, bo ceny jakoś nie chcą spaść (m.in. Californication box, Legend of Korra box, kilka filmów Ghibli).

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Odpowiedz
Online pearlzfan
I am not AI

05-11-2021, 12:49
W końcu po prawie pół roku oczekiwania z zaskoczenia dotarł do mnie Cowboy Bebop z Australii.
Do tego ekstra szybka dostawa w dwa dni z amazon.it Videodrome i Na Fali (oba z napisami PL).
[Obrazek: ME4RDJ9_o.jpg]

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Odpowiedz
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,475
Reputacja: 218

05-11-2021, 12:55
"Na fali" posiada również polską ścieżkę dźwiękową: https://filmozercy.com/filmoskop/edition/172015

Odpowiedz
Online pearlzfan
I am not AI

05-11-2021, 13:46
O, faktycznie, nie zwróciłem uwagi, bo zwykle nie używam Smile

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

05-11-2021, 21:07
Osobiście wolę to oglądać z Gajewskim Tongue

Odpowiedz
Online pearlzfan
I am not AI

02-12-2021, 18:32
Upgrejdy i dwie nowości z czarnopiątkowego tygodnia.

Cruella, Speed i Basic Instinct z Amazon UK, A Quiet Place II z Amazon DE, The Goonies z ES, Alien i E.T. z IT, a The Thing z allegrowego DVDMAX (zdjęcie mieli zwykłego opakowania a w opisie steelbook, jeszcze się przed zakupem dopytałem czy to steelbook, dostałem odpowiedź, że tak, ale przyszło zwykłe... Gdyby nie to, że zapłaciłem za to caaaałe 1.98zł i sprzedałem BD za 20zł, to bym robił raban, ale w tej sytuacji byłoby niegodnym Wink ).

Pierwsze cztery, które już miałem szansę obejrzeć powalają jakością (Ciche miejsce daje ognia Atmosem! Śmiem twierdzić, że było lepiej niż w Multikinie). Cała "trylogia" obcych czeka na weekend, ale po wstępnych rzutach okiem jestem pewny, że będzie przynajmniej tak dobrze, jak w przypadku wcześniej obejrzanych.

[Obrazek: ME5DSLG_o.jpg]

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Odpowiedz
Offline marciniozo
Użytkownik
Liczba postów: 158
Reputacja: 11

02-12-2021, 18:56
Obcego w wydaniu 4K jw, też niedawno zakupiłem. Bardzo dobrze to wygląda i cieszy oko!. Także będziesz mieć bardzo fajny seans w weekend.

LG OLED 65 C45
Panasonic DP-UB820
Panasonic DMP-BD35
Zidoo Z10 Pro
Onkyo TX-NR686 Atmos 5.1.2
Odpowiedz
Strony (64): « Wstecz 1 ... 31 32 33 34 35 ... 64 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku