Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział ogólny
1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Blu-ray vs DVD - dyskusja

Ankieta: Czy kupujesz filmy na DVD?
Kupuję filmy wyłącznie na DVD
Przeważnie/często kupuję filmy na DVD (oprócz tego również na BD)
Kupuję na DVD filmy których nie wydano z polską wersją językową na blu-ray
Kupuję na DVD tylko te filmy których nigdzie nie wydano na blu-ray
Sporadycznie zdarza się kupić film/serial na DVD (z różnych powodów)
W ogóle nie kupuję DVD
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.
Strony (83): « Wstecz 1 ... 79 80 81 82 83 Dalej »

Opcje tematu
Blu-ray vs DVD - dyskusja
Offline Glaeken
Posting Freak
Liczba postów: 1,644
Reputacja: 17

22-11-2021, 16:24
(22-11-2021, 13:13)Nfsfan83 napisał(a):  No dobra faktycznie zły tydzień wybrałem Wink ale mnie zadziwiła wypowiedź Glaeken

"- BD to obecnie trochę niepotrzebny format - ani najtańszy ani też jakość nie najlepsza - stąd coraz mniejszy udział w rynku i zakleszczenie sie pomiędzy w/w formatami."

jednak w USA cena minimalnie większa od DVD o jakości nie mówiąc.
"This squeeze makes sense, of course. DVD is the cheapest option here, and price does matter. Ultra HD Blu-ray meanwhile is the best format in terms of audio and video quality. Blu-ray Disc is neither. It’s a decent compromise between price and picture & sound quality but it’s neither the cheapest nor the best. It’s less and less a compelling proposition. That UHD BD would mostly cannibalize BD was to be expected: The people who want the cheapest option and still haven’t upgraded to BD more than 10 years after introduction are likely to stick with DVD while those who want the best quality migrate from BD to UHD BD."

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Nfsfan83
Posting Freak
Liczba postów: 1,581
Reputacja: 40

22-11-2021, 18:41
Ok, czyli tych których nie stać na UHD ciągle siedzą na DVD Smile bo dla nich nawet BD nie ma sensu...

Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak

22-11-2021, 18:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2021, 19:01 przez Glaeken.)
Autor komentarza w delikatny sposób ująl to, że przeciętny jankes ma w dupie blu raye czy uhd bo nawet nie wie co to takiego. Jedno i drugie jest krążkiem więc po co ma przepłacać? Ma odtwarzacz diwidi to se kupuje diwidi...

Tak na marginesie... swego czasu długo sprzedawałem jakieś filmy na blu ray więc zrobiłem z nich pakiet i dałem mała cenę. Kupił jakiś gość wyglądający jak Zbychu Hołdys z odbiorem osobistym który rzucił taki oto kometarz jako powód zakupu: "wszyscy sprzedają jakieś dramaty tylko u pana zauważyłem sensację". Żadnych więcej pytań czy stwierdzeń Wink

Kiedyś kumpel w empiku pracował to mówił, że miał sporo zwrotów bo ludzie kupowali dvd i próbowali odtwarzać w odtwarzaczach do cd... strach pomyśleć co się działo gdy kolejne formaty/konsole/urządzenia weszły Wink

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,016
Reputacja: 74

22-11-2021, 19:06
Pewnie BD zostałoby szybciej wyparte z rynku przez UHD, gdyby cena UHD była niższa (tak max 50 zł) i wydania UHD nie zawierałyby w większości przypadków kopii filmu na BD (wytlumaczy mi ktoś sens tego zabiegu? Rozumiał bym to, gdyby na dodanej płytce BD były tylko dodatki, ale kopia filmu? Nie paniemaju), co pewnie w jakiś sposób też wpływa na cenę.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline Glaeken
Posting Freak

22-11-2021, 19:32
(22-11-2021, 19:06)pearlzfan napisał(a):  Pewnie BD zostałoby szybciej wyparte z rynku przez UHD, gdyby cena UHD była niższa (tak max 50 zł) [...]
Ceny telewizorów i odtwarzaczy uhd tez musiałyby spaść. Budowanie świadomości konsumentów o zaletach nowego formatu tez nie zaszkodziłoby.

Moje aukcje na OLX
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,285
Reputacja: 149

22-11-2021, 19:40
(22-11-2021, 19:06)pearlzfan napisał(a):  ale kopia filmu? Nie paniemaju)

Przecież na BD miałeś dokładnie to samo, czyli dołączaną płytę DVD.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

22-11-2021, 20:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2021, 20:05 przez misfit.)
(22-11-2021, 19:06)pearlzfan napisał(a):  Pewnie BD zostałoby szybciej wyparte z rynku przez UHD, gdyby cena UHD była niższa (tak max 50 zł)

Piszesz o cenach na premierę, czy może o promocjach ?
Jeśli to pierwsze - czyli ceny filmów na UHD miałyby być niższe niż BD. Dlaczego ?
Jeśli to drugie to tak z 50% posiadanych przeze mnie filmów na UHD kupowałem w okolicach tych 50-60 zł (lub taniej).

Tak swoją drogą to ja w ogóle nie rozpatruję UHD BD jako czegoś co miałoby wyprzeć Blu-ray'a (to się nigdy nie stanie), bardziej jako uzupełnienie formatu.

(22-11-2021, 19:06)pearlzfan napisał(a):  wydania UHD nie zawierałyby w większości przypadków kopii filmu na BD (wytlumaczy mi ktoś sens tego zabiegu? Rozumiał bym to, gdyby na dodanej płytce BD były tylko dodatki, ale kopia filmu? Nie paniemaju), co pewnie w jakiś sposób też wpływa na cenę.

Czyli chciałbyś aby wydawcy przygotowywali specjalnie pod wydania UHD płytę BD z samymi materiałami dodatkowymi, bez filmu ? To byłyby dodatkowe koszty. Rozsądniej wychodzi po prostu dołączenie płyty z wydań przeznaczonych dla BD. Ma to też swoje plusy - osoby, które planują przesiadkę na UHD w bliższej lub dalszej przyszłości mogą kupić sobie takie wydanie UHD i w międzyczasie korzystać z dołączonej płyty BD z filmem.
Niespecjalnie też widzę aby dodatkowa płyta/płyty BD wpływały na końcową cenę. Zdarzają się takie przypadki, ale to jest bardziej wyjątek od reguły.

Odpowiedz
Offline slavekg
Stały bywalec
Liczba postów: 641
Reputacja: 10

22-11-2021, 20:18
UHD nie wyprze BD z tego powodu, że sporo filmów, które są wydane na BD nie doczeka się wydania UHD. Dotyczy to starszych filmów, nowości oczywiście będą miały premiery na UHD i BD (pewnie też DVD) jednocześnie.
Przecież teraz jest dużo filmów, które wydano tylko na DVD, a do dziś nie mają swojego wydania na BD i część z nich pewnie nigdy się takiego nie doczeka.

Odpowiedz
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,016
Reputacja: 74

22-11-2021, 22:20
(22-11-2021, 20:02)misfit napisał(a):  Czyli chciałbyś aby wydawcy przygotowywali specjalnie pod wydania UHD płytę BD z samymi materiałami dodatkowymi, bez filmu ?

Nie chciałbym, ale rozumiałym w takim przypadku sens dodawania płyty BD do UHD. Teraz nie ma to dla mnie sensu (tak samo jak dodawanie plyty BD do wydania DVD) i tłumaczenia
(22-11-2021, 20:02)misfit napisał(a):  osoby, które planują przesiadkę na UHD w bliższej lub dalszej przyszłości mogą kupić sobie takie wydanie UHD i w międzyczasie korzystać z dołączonej płyty BD z filmem.

Pewnie są takie osoby, ale spośród entuzjastów kupujących filmy na płytach, to jakis margines (nie dość, że mało ludzi ogólnie kupuje filmy na płytach DVD+BD+UHD, to tych, którzy kupują lepsze formaty jest jeszcze mniej, więc tworzenie wydań BD+UHD z myślą o ludziach, którzy może kiedys zrobią upgrejd to raczej średnio skalkulowany biznes plan Wink
Ale nie takie januszexowe akcje się widziało, więc moze cos w tym jestSmile

(22-11-2021, 20:18)slavekg napisał(a):  UHD nie wyprze BD z tego powodu, że sporo filmów, które są wydane na BD nie doczeka się wydania UHD.
A to pelna zgoda. To faktycznie może być realna przyczyna.

(22-11-2021, 19:32)Glaeken napisał(a):  Ceny telewizorów i odtwarzaczy uhd tez musiałyby spaść. Budowanie świadomości konsumentów o zaletach nowego formatu tez nie zaszkodziłoby.
True. To naczynia powiązane.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,547
Reputacja: 713

22-11-2021, 23:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-11-2021, 23:08 przez misfit.)
(22-11-2021, 22:20)pearlzfan napisał(a):  Pewnie są takie osoby, ale spośród entuzjastów kupujących filmy na płytach, to jakis margines (nie dość, że mało ludzi ogólnie kupuje filmy na płytach DVD+BD+UHD, to tych, którzy kupują lepsze formaty jest jeszcze mniej, więc tworzenie wydań BD+UHD z myślą o ludziach, którzy może kiedys zrobią upgrejd to raczej średnio skalkulowany biznes plan

No nie wiem - u nas na forum bez problemu znajdziesz takie osoby, którym zdarza się kupować filmy na UHD, pomimo tego, że nie mają sprzętu do ich odtwarzania (ale mają takowy w planach). I póki co jadą na dołączonych płytach BD. Sam się zresztą do takich osób zaliczałem - pierwsze filmy UHD (z dołączonym BD) kupowałem jeszcze w 2016 roku, bo od samego początku wiedziałem, że prędzej czy później w to wejdę. Ale wyświetlacza UHD dorobiłem się dopiero w połowie 2018 roku. Do tego czasu miałem ok. kilkadziesiąt filmów UHD.

I tutaj masz jeszcze sprawę materiałów dodatkowych - początkowo istniały tylko płyty BD-66, więc każdy gigabajt miał znaczenie. W takim wypadku umieszczenie dodatków na płycie UHD wiązałoby się często z degradacją jakości obrazu. Więc bardzo dobrze, że wydawcy poszli po rozum do głowy i standardem było to, że na płycie UHD był film główny, a dodatki były na dołączonej płycie BD. Komuś przeszkadza, że na tej płycie BD znajdował się też film ? Tak jak wcześniej pisałem, tworzenie specjalnie pod wydania UHD płyt BD tylko z dodatkami to byłyby nowe koszty dla dystrybutora Po co to ?
Obecnie w dobie BD-100 bez problemu można na takiej płycie umieścić również dodatki bez utraty na jakości obrazu filmu - nie licząc długaśnych filmów liczących po ~3h i więcej - ale nie wszyscy dystrybutorzy palą się do ich wykorzystywania. Może dlatego iż, nie raz i nie dwa ludziska sygnalizują problemy na swoich odtwarzaczach przy zmianie warstwy z tych 3-warstwowych BD-100 ?

Odpowiedz
Strony (83): « Wstecz 1 ... 79 80 81 82 83 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku