Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Zakupy
1 2 3 Dalej »

Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.

Strony (431): « Wstecz 1 ... 23 24 25 26 27 ... 431 Dalej »

Opcje tematu
Sklepy internetowe - wysyłka, opłaty itd.
Offline Inuki
Stały bywalec
Liczba postów: 379
Reputacja: 10

16-04-2015, 19:39
Czy ktoś z Was kupuje regularnie w bonito.pl? Można kupować tam bez obaw? Mam tam na oku kilka tytułów (głównie książki) i ciekawi mnie jak pakują przesyłki? Koperta, karton? Zabezpieczają jakoś dokładnie? No i czy w przypadku ewentualnej reklamacji (tfu, tfu odpukać) robią jakieś problemy?

http://komiksowyswiat.blogspot.com/
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline faccalto
Stały bywalec
Liczba postów: 289
Reputacja: 7

17-04-2015, 07:03
Nie tak dawno kupowałem od nich dwa komiksy i były solidnie zapakowane w opakowanie kartonowe. Z odbiorem w paczkomacie wszystko elegancko wyszło. Także z mojej strony bez obaw kupuj.

: SuperDry : Tommy Hilfiger : Levis : Converse : [SKLEP]

Odpowiedz
Offline bartnikp
Użytkownik
Liczba postów: 177

28-04-2015, 09:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2015, 09:33 przez bartnikp.)
(27-04-2015, 21:09)pred895 napisał(a):  Obserwowałem ten zestaw latami na amazonie i to jest chyba najniższa cena jaką mieli w US. Kanadyjski set stał kiedyś bodaj za 32 dolce , ale liczyli sobie za przesyłkę drugie tyle... W sumie zapłaciłem jakieś 200 zł z hakiem ( gdzie sie podziały czasy kiedy $ stał za około max 3,2 ?? Tongue ) , ale nie żałuję, bo to elegancko wykonany zestaw. Kupując go też trzeba wziąć pod uwagę jego rozmiary ( jest wielkości opakowania płyty winylowej Wink ) i przygotować na niego odpowiednie miejsce Smile. Sam chciałem dokupić drugi regał , ale ikea wyruchała mnie na kolory ( ich średnio brązowy zamienił się w jasną srakę i kompletnie nie pasującą do starego regału...) Jedyne wyjście to teraz odsprzedać stary i kupić dwa w nowym średnio srako brązowym kolorze Tongue
[Obrazek: IMG_0914_zpso1efxkmt.jpg~c100]
P.S. Lawrenca dostarczono mi w czymś takim Smile
[Obrazek: IMG_0877_zpsw5wqugkl.jpg~c100]

Mam prośbę - mocno zainteresowało mnie to wydanie ale nie robiłem jeszcze nigdy zakupów z USA. Możecie bardziej przybliżyć jak to wygląda ?
Po wpisaniu danych karty debetowej i ustawieniu waluty na pln - pojawiła się cena 152,97 zł
do tego 25,42zł za Shipping & handling

mój bank (mBank) pobiera opłatę 5,9% od transakcji za przelewy walutowe - rozumiem, że ten koszt też powinienem dodać do powyższej kwoty ?
Czy to wszystkie opłaty ? co z cłem ?

z góry wielkie dzięki za pomoc

bartnikp
my movie collection
007 fanpage

konto na filmwebie
Odpowiedz
Offline Nakf
-
Liczba postów: 99
Reputacja: 8

28-04-2015, 10:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2015, 10:39 przez Nakf.)
Nie ustawiaj pln jako waluty na amazonie - już ktoś kiedyś tu pokazywał, że amazon przelicza po złodziejskim kursie. Zostaw usd, a twój bank sam to przeliczy po dziennym kursie, który ma na swojej stronie: http://www.mbank.pl/notowania/kursy-walut/ (USD = 3.7752 dzisiaj). Opłata 5,9% od transakcji dotyczy chyba tylko zwykłych przelewów, nie płatności kartą - do potwierdzenia przez kogoś, kto ma konto w mbanku.

Cła na 100% nie naliczą, ale jest szansa na VAT Tongue 38 dolców normalnie powinno przejść, ale w tym wypadku gabaryt wydania jest spory, więc trudno powiedzieć.

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,018
Reputacja: 129

28-04-2015, 10:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2015, 10:54 przez Mateusz.)
(28-04-2015, 09:00)bartnikp napisał(a):  mój bank (mBank) pobiera opłatę 5,9% od transakcji za przelewy walutowe - rozumiem, że ten koszt też powinienem dodać do powyższej kwoty ?

Robiłem wiele zakupów na Amazon.com i płacąc kartą przez mbank nigdy się nie spotkałem z taką opłatą. Pewnie jest tak jak napisał Nakf i naliczają to przy bezpośrednim przelewie.

O dodatkowe opłaty bym się nie martwił, bo większe paczki przechodziły bez problemu, ale zawsze warto wliczyć w koszty żeby nie być zaskoczonym.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,700
Reputacja: 745

28-04-2015, 11:07
W grę też wchodzi prowizja za przewalutowanie, zakładając oczywiście, że nie korzystamy z karty walutowej.
Z tego co widzę w mbanku jest to obecnie 5,9% dla Visa i 3% dla MasterCard.

Tak czy siak i tak będzie to mniej niż wybór płatności w PLN na amazonie.

Odpowiedz
Offline Haqu
Stały bywalec
Liczba postów: 372
Reputacja: 9

28-04-2015, 12:07
Amazon automatycznie nalicza cło i dodatkowe opłaty o ile takie występują. Mi nie ściąga kasy za przewalutowanie przy płatności kartą (BZ WBK i mBank)

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,700
Reputacja: 745

28-04-2015, 12:49 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-04-2015, 12:50 przez misfit.)
Prowizja za przewalutowanie nie widnieje na wyciągu jako osobna opłata, ale jest wliczona do sumy transakcji. Sprawdźcie jakąś płatność w obcej walucie, ile zł pociągnęło z karty i jaki był kurs tego dnia i wszystko stanie się jasne Smile

Visa niedawno ukróciła podwójne przewalutowania i liczą po swoim kursie (bardziej korzystnym dla klienta), a nie kursie danego banku z wysokim spreadem. Stąd też większość banków znacząco podniosła prowizje za przewalutowanie dla kart Visa aby "odzyskać" od nas kasę.

Odpowiedz
Offline Mateusz
Black Mamba
Liczba postów: 4,018
Reputacja: 129

28-04-2015, 12:55
Faktycznie zestawiając to ile mbank pobiera z konta, a jaki był kurs tego dnia wychodzi, że zabierają te kilka procent prowizji.

Zapraszamy do polubienia naszego profilu na Facebooku.
Prezentacje wydań Blu-ray, DVD oraz polskich komiksów DC i Marvela.
The Lioness has rejoined her cub and all is right in the jungle.
Odpowiedz
Offline bartnikp
Użytkownik
Liczba postów: 177

28-04-2015, 13:11
czyli jak rozumiem mam dwie opcje:

a) płatność w zł po przeliczniku amazon (3.9232353285) = 178,39 (wraz z przesyłką)
b) płatność w USD z uwzględnieniem 5,9% dla transakcji wykonywanych kartą debetową mbanku = 45,47$(wraz z przesyłką), czyli po kursie 3.7752 wychodzi niecałe 172zł + 5,9% z mbanku czyli ok 182zł

czyli tak naprawdę bez różnicy
(chyba, że coś pomieszałem)

bartnikp
my movie collection
007 fanpage

konto na filmwebie
Odpowiedz
Strony (431): « Wstecz 1 ... 23 24 25 26 27 ... 431 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku