Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?

Strony (80): « Wstecz 1 ... 72 73 74 75 76 ... 80 Dalej »

Opcje tematu
TV czy projektor? Na czym oglądacie filmy?
Offline Alvy
Nowy użytkownik
Liczba postów: 26
Reputacja: 1

10-11-2022, 17:54
Mam takie pytanie do kolegów, czy wymiana żarówki ma wpływ na kalibrację projektora? To znaczy czy po wymianie należałoby by znowu kalibrować?

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

10-11-2022, 19:31
No nie, bo kalibrujesz sprzęt, nie żarówkę. Chyba, że kupiłeś inną, ale to wtedy nie powinna pasować Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,546
Reputacja: 713

10-11-2022, 19:41
Ale żarówka nie świeci cały czas tak samo wraz ze wzrostem ilości godzin na liczniku. I nie chodzi tylko o spadającą jasność.
Np. u mnie na Epsonie obraz robił się coraz cieplejszy, co szczególnie było zauważalne po 1000-1500h. Pod koniec żywota lampy wręcz brakowało skali aby uzyskać neutralną skalę szarości suwakami w menu projektora.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

10-11-2022, 20:02
No jasne, ale kalibrację robi się z reguły na nowym sprzęcie, czyli jak kupisz sobie nową żarówkę to wyświetlanie będzie zgodne z pierwotną kalibracją. To już chyba lepiej skalibrować sobie od razu dwa tryby - podstawowy i zapasowy Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

10-11-2022, 20:11
No to jest kluczowe pytanie, na które nie znamy odpowiedzi - kiedy projektor był kalibrowany. Ja tam swój kalibrowałem co ok. 500h, tyle, że w moim modelu żywotność lampy była dość krótka (2000h w zwykłym trybie lampy, 3000h w eko).

PS. Kalibrowanie nowego sprzętu to nie jest najlepszy pomysł, szczególnie w przypadku projektorów lampowych Smile

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

10-11-2022, 21:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2022, 21:39 przez pred895.)
Dlatego następna przesiadka to będzie laser w moim przypadku Smile

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

10-11-2022, 22:15
(10-11-2022, 20:11)misfit napisał(a):  Kalibrowanie nowego sprzętu to nie jest najlepszy pomysł, szczególnie w przypadku projektorów lampowych

No i musisz rozwinąć Smile

Odpowiedz
Offline Alvy
Nowy użytkownik
Liczba postów: 26
Reputacja: 1

10-11-2022, 22:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2022, 22:53 przez Alvy.)
(10-11-2022, 21:39)pred895 napisał(a):  Dlatego następna przesiadka to będzie laser w moim przypadku Smile
W moim też niestety na chwilę obecną cena mocno zaporowa.
(10-11-2022, 19:31)Mefisto napisał(a):  No nie, bo kalibrujesz sprzęt, nie żarówkę. Chyba, że kupiłeś inną, ale to wtedy nie powinna pasować Smile
Muszę się zgodzić to znaczy pasuje mi ta odpowiedź
(10-11-2022, 19:41)misfit napisał(a):  Ale żarówka nie świeci cały czas tak samo wraz ze wzrostem ilości godzin na liczniku. I nie chodzi tylko o spadającą jasność.
Np. u mnie na Epsonie obraz robił się coraz cieplejszy, co szczególnie było zauważalne po 1000-1500h. Pod koniec żywota lampy wręcz brakowało skali aby uzyskać neutralną skalę szarości suwakami w menu projektora.
W moim przypadku na jvs temperatura barwy nie zmieniała się, jasne sceny były bez zmian natomiast ciemnych niestety nie wyciągał.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,317

10-11-2022, 23:52 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2022, 23:52 przez Daras.)
Bracie, jestem bliski odpowiedzi Misfita. Mamy sporo firm produkujących żarówki. Nie zawsze to co widzimy na opakowaniu odzwierciedla stan faktyczny (patrz temperatura barwowa wyrażona w stopniach Kelwina). Natomiast w przypadku zakupu żarówki oryginalnej powinno być OK. Ale zgodzę się z Misfitem, że z upływem czasu każda świeci inaczej.

EDIT:
Teraz nie pamiętam czy na opakowaniu żarówki do projektora miałem podaną temperaturę Kelwina, ale taka zawsze występuje i może być różna w zależności od firmy.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

11-11-2022, 08:41
Mefisto - bo największe odchyły obrazowe robią się w ciągu pierwszych 100-200 godzin oglądania i robiąc kalibrację po 1h, a 200h dostaniesz dość istotnie różniące się "cyferki" do wklepania.
W plazmach też sugerowano aby odczekać kilkaset godzin z kalibracją, w TV OLED zdania są podzielone - Vincent twierdzi aby odczekać, a Maciek, że nie trzeba.

(10-11-2022, 22:35)Alvy napisał(a):  W moim przypadku na jvs temperatura barwy nie zmieniała się, jasne sceny były bez zmian natomiast ciemnych niestety nie wyciągał.

W jaki sposób to ustaliłeś ? Jeśli na oko to gwarantuję ci, że po tych ponad 2000 godzin znacząco zmieniła się jasność lampy - tyle, że spadek odbywa się stopniowo, więc się tego nie zauważa.

Odpowiedz
Strony (80): « Wstecz 1 ... 72 73 74 75 76 ... 80 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   3 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku