Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Sony UBP-X800 i nie tylko

Strony (10): 1 2 3 4 5 ... 10 Dalej »

Opcje tematu
Sony UBP-X800 i nie tylko
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

02-01-2023, 16:05
Jeśli podobny wątek już istnieje to proszę moderatora o podklejenie tam mojego wpisu.

Wbrew zniechęcającym opiniom niektórych forumowiczów świadomie kupiłem odtwarzacz Sony 4K. Generalnie spełnia on moje oczekiwania i do pewnego momentu byłem z niego maga zadowolony. Jednak niedawno coś się wydarzyło…
Podczas wyświetlania z projektora „Top Gun: Maveric” (2022) odtwarzacz się zawiesił. Po prostu. Musiałem wyjąć płytkę i odpalić ją ponownie. Było mi głupio (na domową premierę filmu zaprosiłem gości) Angry. Dodam, iż przed rzeczonym incydentem Sony raz przyciął „Braveheart” (1995). Sprawę zignorowałem do czasu Sylwestra. W tym dniu puściłem „Mamma Mia 2” (2018) i krew mnie zalała. Odnotowałem wysyp zawieszeń. Przejrzałem sieć i...

Cytat:
Nie znalazłem żadnego wpisu dotyczącego najnowszych odtwarzaczy BD na polskim forum chociaż na amerykańskim jest ich multum i aż się włos na głowie jeży http://community.sony.com/t5/Blu-Ray-General/UBP-X800-Lockup-issues/td-p/625465. Polacy nie gęsi... zatem zabierm głos. Odtwarzacze, o których wspomniałem w tytule zawieszają sie podczas odtwarzania płyt BD/BD4K. Na ekranie pojawia się stopklatka i sprzęt się blokuje. Brak reakcji na próby wyłączenia, zarówno na pilocie jak i na panelu przednim. Jedynym ratunkiem jest wyciągnięcie wtyczki zasilającej. Wymieniłem już trzy egzemplaże UBP-X800 i za każdym razem jest to samo. Znudzony nabyłem wyższy (i o wiele droższy) model UBP-X1000ES i usterka jest taka sama. Czy ktoś z Sony czyta te wpisy? Czy może komuś z nabywców też się to przydażyło? 

https://community.sony.pl/t5/kino-domowe-odtwarzacze-i-projektory/bluray-4k-ubp-x800-ubp-x1000es/td-p/2395574

A tu link do forum zagranicznego:
https://community.sony.co.uk/t5/home-cinema-projectors-players/sony-ubp-x800-ultra-hd-4k-blu-ray-player-problem-playing-4k/td-p/2412842

Raczej nie będę czytał postów w stylu odradzaliśmy koledze Sony. Nikt wówczas nie wspominał o przycięciach (chyba, że coś przeoczyłem). Proszę o wpisy dotyczące Waszych soniaczy 4K. W wolnym czasie podam więcej szczegółów od siebie, ale teraz muszę gonić do roboty.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

02-01-2023, 16:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2023, 16:40 przez misfit.)
(02-01-2023, 16:05)Daras napisał(a):  Nikt wówczas nie wspominał o przycięciach

Ktoś wspominał i to wiele razy.
Np. https://forum.filmozercy.com/watek-jaki-telewizor-wybrac-pytania-i-porady?pid=80790#pid80790

Wszystkie trzy płytki, które wymieniłeś to właśnie BD-100.

Z tego co pamiętam to Kirek z tego samego powodu zmienił swojego Sony na Panasa.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

02-01-2023, 17:04
Hmm, mój Panas przyciął się jak dotąd raz poważnie - na Diunie. I widzę, że to tez setka. Za to na Sony UBP-X800M2 nie pamiętam żadnej większej zwiechy, ale też przebieg 4K ma mniejszy.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

02-01-2023, 17:37 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2023, 17:37 przez misfit.)
To też kwestia szczęścia (czy raczej pecha) czy trafi się na mniej udany napęd i dotyczy to wszystkich producentów, ale generalnie zauważam na forach, że najczęściej osoby zgłaszające przycinki z BD-100 posiadają właśnie odtwarzacze Sony.

U mnie na OPPO na jakieś 500 płyt UHD tylko raz pamiętam taką sytuację - z francuskim La Piscine, ale to akurat jest problem po stronie tłoczni i większość płyt w tym wydaniu jest walnięta.

Odpowiedz
Offline Remek
Użytkownik
Liczba postów: 169
Reputacja: 10

02-01-2023, 18:29
W moim ponad trzyletnim Sony UBP-X700 do tej pory zawieszenie wystąpiło jakoś z trzy razy, między innymi na Bad Boys II 4K i to w pierwszych dwóch latach użytkowania. Nie chciał też odtworzyć sławetnej płyty 4K z Braveheart, poza tym od ponad roku jest spokój i w sumie problemów z nim już nie było. W tym roku planuję zakup drugiego odtwarzacza i tym razem będzie to Panasonic.

TV: LG OLED 65C21
Odtwarzacz: Sony UBP-X700
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB450
Soundbar: Samsung HW-Q930B
Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in
Liczba postów: 1,618
Reputacja: 117

02-01-2023, 22:09
Daras, na jednej z amerykańskich grup 4K na FB jest gość, który twierdzi, że poniższe ustawienia mają rzekomo zmniejszyć lub całkowicie wyeliminować problemy z zawieszaniem się x800. Nie wiem czy to działa i nie mam jak sprawdzić, bo właśnie parę dni temu nabyłem Panasa, ale możesz pewnie spróbować.

Have to match these exact and you cannot enable 4k upscale setting at any time for anything and cinema conversion mode must be on video, match all photos exactly and make sure enhanced mode is enabled in TV settings for external devices as well as receiver settings, only thing you toggle after is dolby vision output if your TV supports dolby vision and you only turn it on for DV labeled discs and off for HDR only 4k discs, blus and dvds. HDR output and output video resolution has to be auto all the time.. after you match settings and make sure enhanced mode is enabled in both TV and receiver settings you unplug the player, tv, and receiver if using for 3-4 mins for a soft reset all settings should remain as you matched mine, this allows them all to be on the same page since you ran it one way for so long.

https://ibb.co/hWydLB8
https://ibb.co/j6CQJW3
https://ibb.co/Ydk4Xry
https://ibb.co/CtYbynH
https://ibb.co/nb1MGTK
https://ibb.co/nMTSfyP

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

03-01-2023, 16:03 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2023, 16:04 przez Daras.)
Misfit napisał:
Wszystkie trzy płytki, które wymieniłeś to właśnie BD-100.

No tak, ale inne BD-100 śmigały jak trzeba. Czy sądzisz, iż problem dotyczy zmian warstw? Ludzie na forach podawali różne czasy, także w ujęciu procentowym.
U mnie na maksa szwankowała „Mamma Mia 2” od Universala. Z rzeczonym studio miałem problem gdy siadał mi laser w Philipsie. Z kolei Sony z ledwością załadowało ten musical.

Fire, dzięki. W wolnej chwili pobawię się. Najgorsze, że będę musiał jeszcze raz zaliczyć oglądany niedawno film. Rolleyes

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in

03-01-2023, 16:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2023, 16:07 przez fire_caves.)
(03-01-2023, 16:03)Daras napisał(a):  Fire, dzięki. W wolnej chwili pobawię się. Najgorsze, że będę musiał jeszcze raz zaliczyć oglądany niedawno film.
Nie wiem jaki to film, ale wspomniałeś, że oglądałeś "Mamma Mia 2", więc nawet nie chcę wiedzieć Big Grin
W razie gdyby pomogło, to daj znać. Podzielę się feedbackiem na grupach. W przeciwnym wypadku też Wink

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

03-01-2023, 16:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2023, 16:59 przez misfit.)
(03-01-2023, 16:03)Daras napisał(a):  No tak, ale inne BD-100 śmigały jak trzeba. Czy sądzisz, iż problem dotyczy zmian warstw? Ludzie na forach podawali różne czasy, także w ujęciu procentowym.
U mnie na maksa szwankowała „Mamma Mia 2” od Universala.

Nie widzę za bardzo innej opcji, ale na pewno pomogłoby gdybyś napisał od której minuty wystąpił problem dla konkretnego filmu.

Problem ze zmianami warstwy na płytach BD-100 nie musi wystąpić od razu po zakupie odtwarzacza. I też nie musi dotyczyć wszystkich płyt. Ba, dana płyta może Ci zrobić zwieszkę przy zmianie warstwy, a przy następnym seansie już pójdzie bez problemu. Trzeba monitorować sprawę, jeśli problem będzie się coraz częściej zdarzał to pozostaje serwis - żadne magiczne ustawienia od facebookowych "ekspertów" w takim przypadku nie pomogą Smile

Odpowiedz
Offline fire_caves
Settling in

03-01-2023, 17:08
Sam jestem sceptyczny, ale tonący brzytwy się chwyta (czy też w tym wypadku, podaję brzytwę tonącemu). A nuż zadziała jak placebo? Wink

Odpowiedz
Strony (10): 1 2 3 4 5 ... 10 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku