(06-08-2023, 21:05)ILSA FAUST napisał(a): przy okazji każdy prawie zapomniał, że Brosnan w Goldeneye wykonuje praktycznie identyczny skok z urwiska na motorze...z tą różnicą, że tam był kaskader a w MI:7 mamy Tomka osobiście...
To w sumie dobry przykład, bo jakie znaczenie ma dla jakości filmu, czy w niebezpiecznych numerach będzie grał aktor czy kaskader? I od razu odpowiadam, że w przypadku serii MI, Tomek jest obciążeniem, gdyż profesjonaliści mogą to zrobić lepiej i efektowniej. W przypadku Bonda, ten skok wyszedł naturalnie i płynnie, był niejako przy okazji, wynikał z akcji, ale mogło się to inaczej skończyć, więc można tę scenę wyciąć i film nic nie traci.
Jeżeli chodzi o jego ekipę, to mam nadzieję że żartowałeś pisząc o ich uśmierceniu, bo oni dodawali kolorytu i to własnie widać, kiedy nie mają nic do grania jak w MI:7.
Dodajmy do tego brak wyrazistych przeciwników - z całej serii utkwił mi w pamięci tylko Jon Voight, cała reszta to właśnie taki "Byt" niebyt

Cavilla pamiętam, ale on grał mięśniaka przygłupa i zdaje się padł ofiarą "fantazji" Tomka - Tomek rano wstał i pomyślał:
- Supermana zagrać nie mogę, ale mogę go zatrudnić, ośmieszyć i skopać mu dupsko, i wszyscy zobaczą jaki jestem boski

Z tych serii co wymieniłeś, to u mnie aktualnie wygląda to tak:
Bond>Bourne>Ryan>MI
Tak ogólnie, bo wiadomo że najlepsza część MI będzie lepsza od najgorszej Bonda itd.
Te 3 pierwsze mają jakąś fabułę, MI ma Tomka i gdyby zrobić MI bez niego, to wtedy trzeba by napisać scenariusz inny niż: chcę zrobić "to i to" i połączcie to jakoś razem.
Tomek przypomina mi tutaj Jurka Lucasa, który też lubił otaczać się przydupasami, którzy tylko przytakiwali.
Nie chcę być odebrany jako hejter Tomka, ja lubię jego filmy i podoba mi się jak namawia do chodzenia do kin.
Dużo teraz wychodzi jego filmów na UHD i zastanawiam się, czy to zasługa wydawców, którzy widzą że on się dobrze sprzedaje, więc go wydają - coś jak Studio Canal i Schwarzenegger - czy może, to zasługa Tomka, który naciska tu i tam, żeby jego filmy wychodziły w jak najlepszej jakości.
Jeżeli to drugie, to mu podziękuj ILSA FAUST w imieniu filmożerców - skoro ci płaci za promocję MI, to pewnie masz z nim kontakt
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥