(26-09-2023, 16:55)JVC 4K napisał(a): Jest zasadnicza różnica między 2,39:1 a 2,76:1Różnica jest tak niewielka, że pewnie gdybyś tyle nie marudził nawet nie zwróciłbym uwagi, że to nie 2,40 : 1 (szczególnie że zwiastuny widziałem tylko w kinie, nie na monitorze).
(26-09-2023, 16:55)JVC 4K napisał(a): uwierz mi grubość tych pasów "trochę" się różniTo nie kwestia wiary, wystarczy podstawowa wiedza z matematyki żeby wiedzieć że tak jest.
(26-09-2023, 16:55)JVC 4K napisał(a): Ale jak ktoś ma 55 calowy telewizorek to może być nie lada problem aby coś dostrzec w tym filmie.Akurat mam "55-calowy telewizorek" i nie widzę żadnego problemu. Oglądałem filmy w tym formacie (chociażby wspomniany Ben-Hur z 1959) na 28-calowym telewizorze 4:3 i też mi to nie przeszkadzało. Zresztą, to i tak nie ma znaczenia, bo...
(26-09-2023, 16:55)JVC 4K napisał(a): Ale ty masz inny problem Disney w Polsce nie wydaje w 4K więc tego filmu na tym formacie nie kupiszNie mam żadnego problemu, bo nie kupuję filmów w ciemno. Być może przejdę się do kina w sobotę za 12 zł i dopiero po obejrzeniu filmu zdecyduję czy chcę go mieć na półce, a nawet jeśli tak będzie to i tak nie musi to być wydanie 4K, zwykłe Blu-ray to też w pełni satysfakcjonująca mnie jakość.
Szanuję posłowia Kamila Śmiałkowskiego w komiksach DC wydawanych przez Egmont, ale jego gust filmowy jest tak różny od mojego, że totalnie nie zraża mnie jego opinia z fw. Gorzej, że nie ufam Edwardsowi i zwiastunom jego filmów, bo Godzilla też miała być świetna, a w ogóle mi się nie podobała (najbardziej oczekiwany film i największe rozczarowanie 2014 roku).