03-03-2024, 08:42
Wczytaj się w posta HALa i wyłapiesz kilka postulatów, np. chroma 4:4:4 czy bezstratny obraz. Jak dla mnie styknęłaby kopia 4K DCP w zaciszu domowym lub ew. gdyby wszystkie wydania na UHD obskakiwałaby ekipa od Sony i David
Jest też np. co nieco usprawnień dotyczących zarówno HDR10 jak i DV, które jednak nie mogą obecnie zostać wprowadzone w życie, bo wymuszają wymianę wszystkich dotychczasowych odtwarzaczy stacjonarnych.
Ale czy wierzę, że kiedyś powstanie nowy format nośnikowy, który zostałby zaaprobowany przez branżę filmową i wychodziłyby na nim filmy chociaż w połowie tak licznie jak na UHD? Nie widzę na to najmniejszych szans.
Czy na vod i/lub w streamingu może się kiedyś pojawić serwis dla mas, który oferowałby filmy w jakości dalece przewyższającej obecne możliwości nośnika UHD? Jasne, ale mówiąc szczerze niespecjalnie mnie to interesuje w sytuacji gdy nie mam żadnej kontroli nad tym za co zapłaciłem i w każdym momencie może mi to zostać usunięte/zmienione/ocenzurowane czy wręcz wyłączone. Chyba, że tylko w opcji wypożyczenia...
Więc tak, wychodzi na to, że jeśli chodzi o zakupy konkretnych filmów to UHD BD będzie dla mnie ostatecznym formatem.
Jest też np. co nieco usprawnień dotyczących zarówno HDR10 jak i DV, które jednak nie mogą obecnie zostać wprowadzone w życie, bo wymuszają wymianę wszystkich dotychczasowych odtwarzaczy stacjonarnych.Ale czy wierzę, że kiedyś powstanie nowy format nośnikowy, który zostałby zaaprobowany przez branżę filmową i wychodziłyby na nim filmy chociaż w połowie tak licznie jak na UHD? Nie widzę na to najmniejszych szans.
Czy na vod i/lub w streamingu może się kiedyś pojawić serwis dla mas, który oferowałby filmy w jakości dalece przewyższającej obecne możliwości nośnika UHD? Jasne, ale mówiąc szczerze niespecjalnie mnie to interesuje w sytuacji gdy nie mam żadnej kontroli nad tym za co zapłaciłem i w każdym momencie może mi to zostać usunięte/zmienione/ocenzurowane czy wręcz wyłączone. Chyba, że tylko w opcji wypożyczenia...
Więc tak, wychodzi na to, że jeśli chodzi o zakupy konkretnych filmów to UHD BD będzie dla mnie ostatecznym formatem.