(09-06-2023, 16:19)Daras napisał(a): Chyba HAL oglądał (?). Jak obraz?Obraz super, miód malina. Polecam. Na płycie nie ma informacji o rekonstrukcji, ale to "nasza" robota i to jedna z najlepszych, lub też po prostu oryginał był w tak świetnym stanie że nie dało się tego schrzanić:
(...)
(09-06-2023, 16:19)Daras napisał(a): O kurczaki! Dzięki! Kupuję! To bardzo cenna informacja dla takich facetów jak ja. O swoim odbiorze obrazu napiszę raczej jesienią, no chyba, że obejrzę film późnym wieczorem. Zbliżające się lato nie sprzyja projekcjom z rzutników.
Że Poral przegapił to wydanie...
Prawie na pewno mamy do czynienia z kadrem mocno zbliżonym do OAR. Tamte polskie filmy SF kręcona właśnie w takim formacie. Obejrzałem podczas premier wszystkie.
Potwierdzam. W mojej ocenie wyciśnięto z taśmy wszystko co najlepsze.
Kiedyś czytałem, że Roman Wilhelmi po zakończeniu zdjęć do "Polskich rewirów" (1975) powiedział coś w tym duchu: To pierwszy polski hollywoodzki film.
Dziś napiszę: "Test pilota Pirxa" (1978) jest pierwszym i jedynym polskim amerykańskim filmem SF.
EDIT:
To oczywiście metafora. "Test" był robotą polsko - ruską, choć na podstawie powieści Lema.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.