(09-04-2024, 13:48)misfit napisał(a): Jak doskonale wiesz obecnie małym szczegółem jest to czy film był kręcony cyfrą, czy też nie - w postprodukcji można zdziałać takie cuda, że głowa mała. Więc wracamy do Redcode RAW i zaczynamy zabawę praktycznie od nowa, zważywszy na to, że niemal każde ujęcie w Hobbitach jest naszpikowane efektami specjalnymi.Wszystko fajnie, nawet jeśli potraktujemy Twój żart poważnie, przy założeniu, że ktoś wyselekcjonował i zachował w wersji RAW wyłącznie użyte w filmie ujęcia. Bo jeśli nie, to powodzenia w szukaniu ich, a to przy kolejnym założeniu, że gdzieś zmagazynowane są dyski ze wszystkim, co nakręcono na planie; nie podejmuję się zgadnąć, ile to terabajtów danych
Żartuję oczywiście

(09-04-2024, 13:48)misfit napisał(a): Ale może kiedyś dożyjemy czasów, że technologia będzie na tyle rozwinięta, że coś takiego będzie realnie możliwe biorąc pod uwagę potrzebny czas i finanse na zrealizowanie takiego projektu.Technologia może być kiedyś tak rozwinięta, że załadujesz sobie pliki zripowane z BD Hobbitów, każesz algorytmom przerobić je na filmy kręcone kamerami IMAX i uzyskasz coś wyglądającego lepiej niż filmy Nolana a wtedy wydania stracą sens, bo każdy przerobi sobie ulubiony film na własną modłę, często uzyskując efekt lepszy od oficjalnych remasterów.
(09-04-2024, 13:48)misfit napisał(a): Dla mnie już niemalym sukcesem by było gdyby na UHD cyfrowość obrazka była na poziomie Blu-ray'ów, tak abym nie musiał się zastanawiać czy wolę mega przefiltrowane UHD, ale z zajebistym HDR, czy mniej przefiltrowane BD, ale w SDR.Nie miałbym nic przeciwko gdyby zabawy PJ'a poszły w innym kierunku - gdyby przetransferował mastery 2K Hobbitów na taśmę 35mm po czym zeskanował ją w 4K by nadać im bardziej filmowy wygląd. Pomarzyć!
(09-04-2024, 13:48)misfit napisał(a): Wracając do Terminatora - przypomijcie mi czy ten remaster z 2012 roku był ze skanu 2K, czy 4K? Chociaż to i tak nie przesądza czy dostaniemy coś na kształt Abyss/Titanic czy bardziej Aliens/True Lies...Wydaje mi się, że 4K, ale nie wiem jak z finalnym masterem.
LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K