02-05-2024, 09:53
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-05-2024, 14:52 przez ILSA FAUST.)
(02-05-2024, 08:46)misfit napisał(a): ce17 napisał(a):
Byłbym trochę bardziej optymistą. Takie przypadki jak opisuje Misfit to są rzadkie wyjątki i nie można dokonywać na podstawie takich przypadków uogólnienia i mówić, że płyty są nietrwałe.
Zgadza się. Póki co zauważyłem, że kilkanaście moich płyt BD/UHD zaliczyło zgon, ale to na blisko trzy tysiące. Jest to ułamek procenta, ale nawet jeśli okaże się, że będzie tego 1-2% to tragedii nie ma
Mam kolekcję o połowę mniejszą od Misfita, więc zakładam, że maksymalnie 5-6 sztuk może nie działać, na razie nie zanotowałem żadnego "zgonu". Ale nie wyobrażam sobie robić kilka tysięcy kopii zapasowych w "panice" że nośniki fizyczne mnie nie przeżyją, bo taniej i szybciej będzie wymienić te kilka, kilkanaście pozycji na inne wydania, z innych tłoczni, albo nawet te same wydania jeśli są "one & only". Także może się okazać, że wyjdą wznowienia, nowe transfery albo upgrade do wersji 4K, więc kolekcja (przynajmniej moja) ciągle "żyje".
Oczywiście, nie podważam faktu, że jak masz "chcicę" na film i wrzucasz do odtwarzacza a płyta nie działa, to jest to moment wkur***jący