(09-08-2024, 10:13)thomasso hi-fi napisał(a): Podobno testów się nie ogląda, bo są stronnicze Widzę, że Maciej Koper to GURU tego forum, no to proszę on z kolegą DV POZAMIATANE Maciej Koper też używa słowa matryca "świeci" Echh ten dział techniczny to kabaret, ale fajnie, lubię się śmiać
Przewidywałem że będzie tego typu odpowiedź - zero faktów jedynie pycha i buta, odpowiedź w stylu "co wy tam wiecie, ja wiem lepiej tylko się pośmiać". Nie jestem ekspertem w tych dziedzinach, ale wychodzę z założenia że warto posłuchać argumentów ludzi którzy mają większą wiedzę niż ja i wyciągnąć wnioski a przy okazji poszerzyć swoją nikłą wiedzę o tematyce która mnie interesuje z punktu widzenia konsumenta, a nie eksperta.
Cieszę się że lubisz się śmiać, jednak są różne rodzaje śmiechu - od radosnego aż do szaleńczego

A co do Macieja to szanuję człowieka z powodu jego wiedzy która jak u każdego człowieka jest ograniczona, merytorycznych wypowiedzi i kultury osobistej którą niejednokrotnie wykazywał na forum HDTV, odpowiadając na zaczepki. Niestety forum HDTV zeszło na psy z powodu wielu "ekspertów", którzy "wiedzieli" wszystko lepiej.
Mimo wszystko pozdrawiam i życzę miłego popołudnia.
A co do argumentów, film który podesłałeś ma dwa lata, to bardzo dużo jeżeli chodzi o technologie - po drugie, tam jest porównanie QD-OLED do matrycy WRGB a jak widać w LG G4 jest matryca MLA. Co do jasności , to faktycznie QD-OLED jest jaśniejszy, ale MLA nie odbiega znacząco od matryc Samsunga i ostatni argument, jak widać jaśniejsza matryca bez Dolby Vision może "przepalać", lub inaczej, nie wydobywać szczegółów z jasnych elementów scen.
Tyle się dowiedziałem i to nie tylko z materiału Macieja.
A teraz życzę dużo uśmiechu.
LG OLED B9 55 cali
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450