05-10-2024, 18:40
The Substance (2024)
Poprzedni film Coralie Fargeat, Revenge, był moim filmem roku 2018
Więc jak z Cannes zaczęły spływać dobre recenzje The Substance moje oczekiwania zaczęły rosnąć. I jak zwykle sobie film przehajpowałem
Chociaż nie do końca bo jednak Revenge był filmem bardziej zwartym a The Substance jest w mojej opinii za bardzo rozciągnięte a morał wali widza młotem pneumatycznym po łbie.
Film ma szansę stać się kultowcem, bo czegoś tak odjechanego, do absolutnego maximum, dawno nie widziałem. Jest też momentami bardzo obrzydliwy, z wyjątkowo nieprzyjemnymi scenami body horroru. Ale ja poczułem przesyt i ten ciągły atak na zmysły widza trochę mnie w pewnym momencie zmęczył i oglądałem bez emocji to co się działo już pod koniec.
Ale warto to zobaczyć dla Demi i Margaret, które są bardzo dobre w swoich rolach. Szczególne brawa z odwagę dla Demi Moore, bo miała tu trudne zadanie. Film ma też świetne zdjęcia, dźwięk i genialne efekty praktyczne i charakteryzatorskie. To wszystko powinno dać bardzo efektowny dysk UHD
Ale dystrybutorem jest Mubi a u nas Monolith... także nie wiem... bo chyba nic od nich jeszcze nie mam w kolekcji 
7/10
Poprzedni film Coralie Fargeat, Revenge, był moim filmem roku 2018
Więc jak z Cannes zaczęły spływać dobre recenzje The Substance moje oczekiwania zaczęły rosnąć. I jak zwykle sobie film przehajpowałem
Chociaż nie do końca bo jednak Revenge był filmem bardziej zwartym a The Substance jest w mojej opinii za bardzo rozciągnięte a morał wali widza młotem pneumatycznym po łbie.Film ma szansę stać się kultowcem, bo czegoś tak odjechanego, do absolutnego maximum, dawno nie widziałem. Jest też momentami bardzo obrzydliwy, z wyjątkowo nieprzyjemnymi scenami body horroru. Ale ja poczułem przesyt i ten ciągły atak na zmysły widza trochę mnie w pewnym momencie zmęczył i oglądałem bez emocji to co się działo już pod koniec.
Ale warto to zobaczyć dla Demi i Margaret, które są bardzo dobre w swoich rolach. Szczególne brawa z odwagę dla Demi Moore, bo miała tu trudne zadanie. Film ma też świetne zdjęcia, dźwięk i genialne efekty praktyczne i charakteryzatorskie. To wszystko powinno dać bardzo efektowny dysk UHD
Ale dystrybutorem jest Mubi a u nas Monolith... także nie wiem... bo chyba nic od nich jeszcze nie mam w kolekcji 
7/10