04-11-2024, 18:41
(04-11-2024, 16:57)sebas napisał(a): Ładnie rozbudowujesz Kolekcję. Plusik za dodawanie paru zdań na temat każdego zakupionego filmu. Zdjęcia tez spoko.
Dzięki. Idę jak burza z kolekcją, ale mam nadzieję, że za niedługo zwolnię tempo bo już będę miał większość tego co potrzebuję

(04-11-2024, 16:57)sebas napisał(a): O widzisz, nie znałem, a to film Jewisona więc warto nadrobić.
Nie jest to obowiązkowa pozycja w każdej kolekcji (chyba, że ktoś kolekcjonuje filmy które zdobyły Oscara) ale ja lubię ten film. Pasuje mi też bo to thriller, a moja kolekcja jest lekko przechylona w stronę gatunków horror-thriller
I rzadko się zdarza żeby thriller dostał Oscara. Mamy zagadkowe morderstwo i w to wpleciony watek o uprzedzeniach rasowych. I tu największy myk tego filmu, bo pokazują, że te uprzedzenia działają w obie strony. Poitier klasa ale faktycznie Steiger kradnie tutaj show swoją grą, jest świetny, zasłużył na statuetkę.Dodatkowy plus tego wydania, o którym nie wspomniałem, jest taki, że na płycie blu-ray są jeszcze dwa filmy. "They Call Me Mister Tibbs!" i "The Organization". Tych już nie widziałem. Skoro są upchnięte jako dodatki do filmu, to pewnie nie są to arcydzieła
Ale zawsze jest to taka mini kolekcja filmów Poitier'a.