16-11-2024, 20:04
(16-11-2024, 19:46)fire_caves napisał(a): Z czystej ciekawości - w czym taka zmyślona powiastka jak G2 jest tak znacząco intelektualnie lepsza od "Avengers 8 (lub) 9"?
Nie bardzo się orientuję o czym były te Avengers 8 lub 9 bo nie zakładam za-ciasnych rajtuz jak idę do kina, nawet zimą. Uważam, nie ma nic bardziej żenującego dla faceta jak lady zobaczy go w rajtuzach, o fuj.
Nie komentuję tego typu pseudo-kina, nie wchodzę na wątki, tylko komentuję to co nie widziałem i to co mnie interesuje.
Jeśli chodzi o Gladiatora 2 to nie widzę w tym nic złego, że to "zmyślona powiastka", bo nie jest to film historyczny, tylko fantasy osadzone w starożytnym Żymie, tak samo jak Gladiator 1 (arcydzieło wg. niektórych użytkowników tego forum - w mojej opinii także)
Poszerzanie horyzontów też nie zawsze musi przynieść korzyść intelektualną. Tylko wiedzę.
np. konkretnie w odniesieniu do G2 teraz już wiem, że mógłbym jak Karakalla cały dzień szlajać się z kielichem pełnym wina pomiędzy pałacem Cesarzy a Colosseum, ale także wiem, że nigdy bym tego nie zrobił z małpą. Pewnie widziałeś już G2 więc wiesz o co chodzi. Raczej jestem typem Cezara Cataliny lub Caliguli (gdzie za chwilę wychodzi wydanie 4KUHD - 5 wersji montażowych filmu).
Nie dość, że Gladiator 2 daje rozrywkę to także poszerza horyzonty, daje wiedzę, niekoniecznie historyczną.
Tak naprawdę te wizje Żymu z Megalopolis czy Gladiatora mogą być bardziej prawdziwe, niż przepisywana przez kałamarzy watykańskich starożytna historia. Serio, serio.