06-09-2015, 12:19
(06-09-2015, 02:35)Mierzwiak napisał(a):(05-09-2015, 21:34)misfit napisał(a): Spokojna głowa - zalety HDR i szerszej palety barw na pewno zobaczysz. A dzięki 10 bitom Lionsgate'y i pomniejsze studia filmowe będą musiały się dużo bardziej "postarać" aby wysmarować banding w swoich wydaniach na UHD BD.To wiem, dlatego uważam że właśnie na tym powinni się skupić, a nie na pogoni za ilością pikseli, no ale branża rządzi się swoimi prawami i pewne rzeczy dziać się muszą chociażby wyłącznie z marketingowych powodów
W warunkach domowych bez dwóch zdań to HDR będzie robić największą różnicę, chociaż to bardziej na TV niż na projektorach. Pozostaje pytanie ile czasu trzeba będzie czekać na wyświetlacze w pełni wykorzystujące nadchodzące UHD BD w cenie do przełknięcia przez klasę średnią pod względem zarobków. W przypadku OLED'a i projektorów pewnie jeszcze kilka ładnych latek nam zejdzie.
Cytat:Zastanawia mnie jeszcze kwestia odtwarzaczy, a konkretniej tego, co zrobi Sony - czy z którąś z kolejnych aktualizacji PS4 dostanie możliwość odtwarzania tych dysków? Czy to w ogóle możliwe? Bo jeśli tak, to już będę jedną nogą bliżej tego formatu.
Wykorzystywany jest ten sam laser, tyle, że zwiększono ilość danych dostępnych na jednej warstwie z 25GB do 33.4GB poprzez zmniejszenie odstępów pomiędzy ścieżkami i wprowadzono płyty trzywarstwowe (100GB). Nie wiem jaki napęd siedzi w PS4, ale nagrywarki komputerowe od sporego już czasu supportują płyty BDXL trzy (100GB) i czterowarstwowe (128GB) więc w teorii ma to szansę powodzenia.
Co jednak z dekodowaniem HEVC ? 2160/24p programowo ? Może. HDR czy 50/60p ? Bez szans, poza tym HDMI 2.0a to tam na pewno nie ma. Chyba, że w jakiejś przyszłej wersji PS4.