04-02-2025, 20:02
Dziękujemy za tę garść bezcennych informacji i faktów, których nikt tutaj nie podważał (sam w ostatniej wiadomości napisałem, że UHD obiektywnie jest lepszym nośnikiem), tylko co to ma do rzeczy? Piszemy o naszych opiniach, o subiektywnych wrażeniach, czyli o tym czego doświadczamy oglądając filmy na naszych ekranach. W nosie mam ilu bitowe coś tam jest gdzieś tam, jaki jest zakres dynamiki czegoś tam i czy dla bezlusterkowca pełnoklatkowego, czy innego tukana żółtogardłego jest jeszcze cuśtam innego. Interesuje mnie wyłącznie to na ile film UHD, którego wkładam do odtwarzacza rzeczywiście wygląda lepiej na ekranie od jego wersji Blu-ray-1080p-SDR. I ilu faktów byś tu nie przytoczył, iloma liczbami nie rzucił, jaką rewolucją byś tego nie obwieścił, moja opinia jest taka: różnica jest, ale nie zawsze łatwo dostrzegalna i nie na tyle duża abym od teraz kupował filmy tylko na UHD i chciał wymieniać pół kolekcji na nowszy format. A przy Blu-ray nie trzeba było żadnego Piotrka P., który napisałby mi analizę o technologii, liczbach i tabelkach. Kupiłem 1 film (JEDEN!) w 2012 roku, obejrzałem go i od razu wiedziałem, że to przyszłość, że DVD nie ma już co kupować, bo Blu-ray będzie standardem XXI wieku. I nadal jestem zachwycony tą jakością.
(04-02-2025, 19:09)Piotrek P napisał(a): Mimo wszystko chyba największa bzdura, którą tu wyczytałem to różnica w koszcie zakupów filmów 4K względem zwykłego BD:Bzdura? Dałem tylko przykład, wiedząc że nie jest to reguła i że działa to w obie strony (trzy Bondy z Craigiem kupiłem na UHD po 15 zł). Mógłbym dać inne przykłady, ale nie muszę, bo sam to zrobiłeś:
(04-02-2025, 19:09)Piotrek P napisał(a): A jeśli mówimy o polskim rynku to na przykład (ceny z tu i teraz, Galapagos):^ czyli w 100% przypadków 4K jest droższe od Blu-ray (fakt) i za związane z nowym formatem dobrodziejstwa trzeba dopłacać. Jeśli nie 4-5-krotnie więcej, to chociaż kilkanaście procent, ale zawsze coś.
Top Gun: Maverick - 80 zł vs 123 zł
Mission Impossible 7 - 88 zł vs 141 zł
To może nowości? Też nie, bo:
Gladiator II - 90 zł vs 115 (tu akurat wersja jednopłytowa)