04-02-2025, 21:04
(04-02-2025, 20:02)Juby napisał(a): A przy Blu-ray nie trzeba było żadnego Piotrka P., który napisałby mi analizę o technologii, liczbach i tabelkach. Kupiłem 1 film (JEDEN!) w 2012 roku, obejrzałem go i od razu wiedziałem, że to przyszłość, że DVD nie ma już co kupować, bo Blu-ray będzie standardem XXI wieku. I nadal jestem zachwycony tą jakością.
Pierwszym, lub jednym z pierwszych UHD-BD jakie kupiłem i obejrzałem było Sicario. Chwilę później zacząłem porównywać obraz do BD scena po scenie i zbierałem szczękę z podłogi jak duża jest tutaj poprawa w obrazie - juz w scenie otwierającej film szybko zajarzyłem, że w tym całym HDR nie chodzi tyle o mocniej świecące światełka, lecz zupełnie inne rzeczy. Od razu wiedziałem, że HDR to przyszłość. W dalszej części filmu te opowieści o HEVC i 10 bitowej głębi koloru oferującej lepsze przejścia tonalne okazały się prawdą, a nie tylko teorią.
Nadal jestem zachwycony tą jakością i dla mnie przeskok z BD do UHD jest często znacznie większy niż pomiędzy DVD, a BD (ten sam master). Oczywiście nie zawsze tak jest, są wydania UHD, które oferują minimalną różnicę w obrazie, są też takie, które wg. mnie wypadają znacznie lepiej na BD. Ale to samo praktycznie mogę napisać w kwestii DVD vs BD...