05-02-2025, 00:41
(04-02-2025, 23:18)Gieferg napisał(a): Piotrek P - wszystko fajnie, tylko co mnie to wszystko obchodzi, gdy mówię tylko o subiektywnych odczuciach?Hmm, nie wiem co innego mógłbym napisać niż to co pisałem wcześniej ja, misfit czy Mefisto, a mianowicie to, że różnice między BD a UHD nie są subiektywne, tylko obiektywne; znajdują dodatkowo swoje potwierdzenie w cyfrach, można je zmierzyć i odwzorować. Ba, różnice te były właśnie na tyle przełomowe, że technologia nadal za nimi "goni" aby oddać je w 100%. To trochę tak jak z przykładem Mefisto (TGV ws tramwaj), albo np. jakbyś miał 2 pomieszczenia - jedno o powierzchni 10 m2 i drugie o powierzchni 20 m2 i jedna osoba mówiłaby że drugie jest większe od pierwszego 2 razy, natomiast ktoś inny obstawałby przy swoim, że w sumie to bez szału i że subiektywnie w ogóle tej różnicy nie czuje.
Natomiast jeśli ktoś by mi powiedział, że te różnice dostrzega, ale np. mu się one nie podobają i woli gorsze/mniejsze to OK - choć nadal tego nie rozumiem, to kim jestem, żeby to oceniać co kto lubi oglądać i kupować?
Tak na marginesie - widziałem, że OLEDa masz od jakiegoś 1,5 miesiąca, tak? Z ciekawości: ile w tym czasie widziałeś filmów na płycie 4K i porównywałeś z BD żeby formułować swoje opinie na temat formatu który jest na rynku prawie 10 lat?
Pytam, bo ja Cię trochę podziwiam - po 1,5 miesiąca od mojego zakupu odtwarzacza 4K 5 lat temu ja nie byłbym w stanie powiedzieć zbyt wiele na temat tego formatu. Inna sprawa, że zaczynałem od LCDka, miałem niewiele filmów i przyznaję, że do momentu zakupu OLEDa też byłem jednak trochę mniej entuzjastyczny - wprawdzie znając niedoskonałości mojego TV z trybu SDR mogłem się domyśleć jak to może "naprawdę" wyglądać, ale należę do osób którym ciężej coś sobie wyobrazić - muszę to zobaczyć.
(04-02-2025, 23:18)Gieferg napisał(a):To nie bądź taki, tylko podziel się z kolegami namiarami na te sklepy w których mogę za 15-20 złotych kupować filmy na BD w jakości niewiele gorszej niż 4K (bo w zdecydowanej większości tyle musiałbym płacić za tytuł żeby różnica była większa niż 2 razy w stosunku do tego co płacę za 4K) - wtedy będę chociaż mógł zacząć rozważać czy wersja 4K rzeczywiście ma sensCytat:Summa summarum w zdecydowanej większości przypadków wersja 4K kosztuje około 1,5-1,7 tyle co wersja BD (maksymalnie 2 razy),No cóż, mi tam niektóre Blu-raye wychodzą... tak bardzo taniej, że nie ma w ogóle o czym gadać
Na marginesie jeszcze raz dla pewności: ja naprawdę nikogo nie namawiam do upgrade'ów czy zakupów nowych pozycji w 4K - jeśli ktoś świadomie podejmuje decyzje z dowolnych względów (czy to finansowych czy jakichkolwiek innych), że kupuje BD to mnie nic do tego. Tylko nie znoszę tego, że widzę coraz mocniejszy trend do tego, że wszystko staje się subiektywne, a dyskusje zaczynają się toczyć w oderwaniu od argumentów i faktów. W dziedzinie wideo mnie to nie rusza, bo dobrze wiem czego sam oczekuję i wiem, na jakim zdaniu warto się opierać i kogo słuchać, ale gdy szukam porad w innych dziedzinach czy opinii po forach to można znaleźć tam mnóstwo sprzecznych opinii i zawsze się potem zastanawiam, komu wierzyć i jaką podjąć decyzję.
(04-02-2025, 23:18)Gieferg napisał(a): Ale to nie tylko o cenę chodzi - blu-raya sobie bez problemu skopiuję, dodam wersję PL, obejrzę sobie u rodziców, brata, znajomych, a z płytką 4K nie zrobię na tę chwilę nic poza wsadzeniem jej do swojego odtwarzacza. A dla mnie to jest dośc istotny argument.Ok, to srogo zboczyliśmy z tematu wartości dodanej samego formatu i trafiliśmy w zupełne inne miejsca
Natomiast Blu-raya też byś ot tak sobie nie skopiował, gdybyś nie miał już napędu i nie był obeznany w podstawach i narzędziach. Przy formacie 4K musiałbyś to nadgonić, ale teraz jest to o niebo prostsze niż przed laty na początku. Jeśli kupisz odpowiedni napęd to z każdą płytą z HDR10 zrobisz dokładnie to samo (ja np. dodawałem sobie np. polski dubbing do "W głowie się nie mieści" 4K zripowanego do MKV) co z BD. Z Dolby Vision jest gorzej - nie śledzę tematu na bieżąco, ale do pewnego momentu najbezpieczniej było zostawić pełną strukturę BD i odtwarzać Oppo bądź jego klonem, bo prawie nic innego nie interpretowało poprawnie warstwy FEL Dolby Vision (chyba, że wystarczy Ci HDR10 to ponownie nie ma problemu). Mignęło mi, że pojawiły się ostatnio jakieś inne chińskie przystawki z określonym chipem, które po wgraniu odpowiedniego software'u rzekomo też to robią, ale sam tego nie testowałem, od kiedy wszedłem w posiadanie klona Oppo bez napędu w atrakcyjnej dla mnie cenie. Więc tak, na pewno jest trochę więcej zachodu (chociaż właściwie tylko z DV) no i trzeba kupić nowy napęd, no ale dać się da