05-02-2025, 09:55
(05-02-2025, 00:41)Piotrek P napisał(a): różnice między BD a UHD nie są subiektywne, tylko obiektywne; znajdują dodatkowo swoje potwierdzenie w cyfrach, można je zmierzyć i odwzorowaćJa chyba trochę rozumiem osoby, które nie "widzą" często różnicy gołym okiem między BD a UHD. IMHO doszliśmy w kwestii technologii przetwarzania obrazu do poziomu, z jakim mamy od dłuższego czasu do czynienia w dziedzinie audio. Po przekroczeniu pewnego punktu krytycznego różnice są tak subtelne, że są niedostrzegalne gołym okiem/uchem. Oczywiście pomiary dedykowanym sprzętem i softem pokażą nam te różnice, ale gołe oko/ucho już niekoniecznie będzie w stanie je wyłapać. Na przykładzie. Jak przesiadłem się z zestawu audio "no-name" za 800zł z Auchana na Klipsche, to różnice słyszałem od pierwszych dźwięków. Ale jak poszedłem do kolegi i posłuchałem u niego tych samych demek na Monitorach Silver serii 500, to szczerze, różnicy (która na pewno wyszła by w pomiarach) między nimi a moimi Klipschami nie byłem w stanie wychwycić. I podobnie zaczyna być z obrazem. Oglądam porównania, screeny, heatmapy i niby wychodzi, że no, jest różnica, ale jak puszczam fragment BD vs UHD, to często, nie licząc tego, że matryca świeci mocniej, gołym okiem różnicy w rozdzielczości/nasyceniu kolorów,/rozpiętości tonalnej w czerniach i bielach itd. nie dostrzegam, bo jest tak subtelna (casus Kill Billa na przykład).
A już abstrakcją jest dla mnie porównywanie wydań UHD vs UHD, gdzie te różnice są tak znikome, że 99% ludzi oglądających dany materiał w życiu nie dostrzegło by różnicy (ale rozumiem, że taka analiza może komuś sprawiać frajdę i tego nie neguję).
Dlatego poniekąd rozumiem kolegów, na których UHD nie robi AŻ takiego wrażenia (sam też tak mam), ale z drugiej nie neguję, że ten format przy dobrym materiale źródłowym jest w stanie dać zdecydowanie więcej niż format BD, co obiektywnie pokażą nam cyferki. Tylko pytanie: kierować się tym, co pokazują cyferki, czy tym co faktycznie dostrzegam? Ja przestałem się oszukiwać i decyduję od pewnego czasu "gołym okiem" puszczając fragment BD a potem UHD
Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820
Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820