05-02-2025, 10:20
Dodam tylko od siebie że ja zauważyłem kolosalną różnicę przejścia z telewizora FullHD na 4k, a potem z LCD 4K na OLED 4K. OLED dostarczył dużo większy kontrast i jasność do LCD 4K, że filmy z blu ray wyglądały już wtedy dużo lepiej. Co do argumentu że filmy z blu ray wyglądają niewiele gorzej niż filmy UHD to przypomnę że filmy blu ray oglądacie właśnie w 4K ponieważ to telewizor interpoluje FullHD do 4K. Druga rzecz. Obraz w SDR jak czytałem ma rozpiętość tonalną maksymalnie do 100 nitów, więc przykładowo ta sama scena w najjaśniejszym punkcie może mieć zbliżoną jasność co HDR, jednak w ciemne sceny będą wtedy dużo jaśniejsze niż na SDR. Fajny przykład to film "Ciche miejsce" i scena gdzie młody aktor biega z latarką w ręku w polu kukurydzy. Latarka świeci podobnie jak w HDR, ale ciemne miejsca, jak niebo i inne elementy są przejaskrawione. Moje subiektywne odczycie jest takie że rozdzielczość nie robi może tak wielkiego wrażenia jak właśnie rozpiętość tonalna kolorów jak i kontrastu.
LG OLED B5 65 cali
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450
Harman/Kardon Enchant 800
Panasonic DP-UB 450