(05-02-2025, 09:55)pearlzfan napisał(a): A już abstrakcją jest dla mnie porównywanie wydań UHD vs UHD, gdzie te różnice są tak znikome, że 99% ludzi oglądających dany materiał w życiu nie dostrzegło by różnicy (ale rozumiem, że taka analiza może komuś sprawiać frajdę i tego nie neguję).
To ich nie porównuj, jeśli to dla Ciebie abstrakcja - jakoś to przeżyję. Fakty są takie, że te same filmy od różnych dystrybutorów mogą się różnić w kwestii np. użycia DNR, kompresji obrazu, czy wręcz mogą pochodzić z zupełnie innych masterów. I to niezależnie czy mowa o BD vs BD czy UHD vs UHD.
Dla mnie z kolei dziwne jest jeśli ktoś nie jest w stanie dostrzec ewidentnych problemów z kompresją obrazu na UHD np. w takim Hurt Locker z Francji czy Firmie z UK/US/DE/FR. Nie potrzebuję niczego porównywać, po prostu w trakcie oglądania, siedząc 2-2,5m od ekranu od moich LG OLED, raz po raz mogę wskazać problematyczne ujęcia i tym sposobem zapełnić kilka kartek A4. A później sięgam po te same filmy z innego kraju, od innego dystrybutora i te same ujęcia wyglądają bez zarzutu.