05-02-2025, 23:39
(05-02-2025, 21:07)Juby napisał(a): Cały czas podajesz przykłady remasterów, które pojawiły się TYLKO NA UHD! Podaj mi film, który dostał nowy remaster na UHD, ale też ten sam remaster na Blu-ray (i nie ze skopaną konwersją HDR->SDR) i dopiero wtedy mogę włączyć to UHD i porównać do Blu (tak, jak przy najnowszych produkcjach filmowych).
LOL, przecież już Ci pisałem na samym początku - chociażby wszystkie wydanka od Arrow: blu wyglądają z reguły świetnie, po czym UHD wynosi te filmy na wyższy poziom.
Do tego bardzo proszę: Paris, Texas.
Cytat:W przypadku UHD jak widać ludzie muszą przytaczać fakty, nity i heatmapy, aby udowadniać, że różnica jest kosmiczna.
Nie, to po prostu widać - dlatego cała ta dyskusja się rozpętała, bo dwóch takich się zaparło, że jednak nie widać

Cytat:I tu skończyłem czytać, bo znowu swoją opinię przestawiać jako "fakt".
No bo to jest fakt - piszemy o fizycznym zjawisku w postaci wyglądu filmu z HDR i SDR (+rozdzielczość). Opinię to możesz mieć na temat fabuły jakiegoś filmu, a nie tego, że nowsza technologia niewiele oferuje.
Cytat:Oceniasz ludzi od debili, lub od posiadających problemy ze wzrokiem
Skoro nie masz problemów, to po kiego grzyba robiłeś te laserowe poprawki?

Cytat:Kiedyś zrobię taki test. Gdy wpadnie do mnie starszy brat, który nie posiada tv/odtwarzacza 4K, włączę mu film, którego mam na UHD, ale włożę dodaną płytę Blu-ray i nie powiem mu o tym.
Super test. Oszukać brata tylko po to, żeby pokazać innym środkowy palec.
Anyway, nie wiem czy test wyjdzie, bo gros odtwarzaczy/TV/projektorów ma wbudowane rozpoznawanie HDRa i informowanie o tym
Na Twoim miejscu zrobiłbym inaczej - zamiast porównywać w jedną stronę, zacznij porównywać w drugą. Zacznij oglądać więcej filmów na UHD i potem wróć do BD. Gwarantuję, że o ile nie zawsze będzie to wrażenie przepaści (bo to zależy od wielu czynników, nie tylko od samego znaczka na pudełku), to będzie Ci czegoś brakować.
(05-02-2025, 22:04)Mierzwiak napisał(a): skoro ludzie oglądają tak filmy i seriale to znaczy, że się nadaje.
Skoro ludzie piją colę, to znaczy że jest zdrowa. Och, wait
Cytat:A zła dieta, używki (wódka, halo?) i brak aktywności fizycznej niszczą zdrowie, spełniasz te wszystkie warunki?
No super. Tytuł tematu to "Format 4K", więc czekam na kolejne argumenty nie związane z nim kompletnie
Żeby nie było, wódki nie piję już od lat
A żeby zniszczyła ci zdrowie, to musisz naprawdę łoić, ergo być uzależnionym - jak, nieprzymierzając, współczesne społeczeństwo od ekranu smartfonów 
Cytat:mam to w nosie, tak jak Ty powinieneś mieć w nosie to, czy ktoś niszczy sobie wzrok
No, generalnie zgadłeś, bo mam w nosie, co kto i na czym ogląda. Nie o tym tu zresztą rozmawiamy. Co nie zmienia faktu, że w mojej opinii rehabilitowanego doktora honoris gloria victis causa ludzie oglądający filmy pełnometrażowe (a zwłaszcza filmy pełnometrażowe w 4K) na małym prostokąciku to debile - zwłaszcza w momencie tak łatwego dostępu do technologii maści wszelakiej, które naprawdę pozwalają cieszyć się obcowaniem z kinem.
Cytat:No fajnie, i co to pokazuje?
Nic, napisałem, żebyśmy przeżyli to jeszcze raz i tyle

Pozwalam Ci wyciągnąć z przeszłości jakieś moje brednie

Cytat:Z samą zawartą tam tezą 11 lat później się jednak w dużej mierze zgadzam - porządny Blu-ray oparty na świetnej jakości źródle wciąż wygląda fantastycznie i na pewno niejedna taka płytka na Twoim projektorze prezentuje się bajecznie.
Zapraszam na seans. Mierzwiak w dom - Bóg w dom, czy jakoś tak
Przy czym wódki nie zaoferuję, bo niezdrowa 
Ale tak, pisałem już o tym nie raz, że również mam filmy na blu powodujące opad szczęki i raczej nie zamierzam ich updejtować.
(05-02-2025, 21:55)JVC 4K napisał(a): Czytanie książek też niszczy wzrok znafco.
Zacytować całą wymianę zdań tylko po to, żeby napisać coś tak idiotycznego to też trzeba umieć