06-03-2025, 17:04
Nie mialem na myśli małej ilości cykli start/stop, chodziło mi o sposób korzystania z dysku. Najbardziej na awarie dyski są narażone właśnie w trakcie cyklu start/stop.
NAS może działać w trybie uśpienia, czyli jeśli nie jest wykorzystywany „prawie” nie działa i pobiera mało prądu (u mnie np. działa cały czas
). Ważniejsze jest dla mnie to, ze jeśli mam ochotę to włączam muzykę, zdjęcia lub właśnie film, i to co chce mam od razu, bez szukania płyty biegania tam i z powrotem. Ale to jest mój wybór. Wolę wygodne rozwiązania, jedno co mnie wkurza to niestety to, że jednak słychać te kilka dysków działających w NAS-sie. To jest do poprawki, kiedyś…
Wszystko zawsze wymaga rozważenia.
Jeśli taki sposób korzystania ze sprzętu Ci odpowiada to super.
NAS może działać w trybie uśpienia, czyli jeśli nie jest wykorzystywany „prawie” nie działa i pobiera mało prądu (u mnie np. działa cały czas
). Ważniejsze jest dla mnie to, ze jeśli mam ochotę to włączam muzykę, zdjęcia lub właśnie film, i to co chce mam od razu, bez szukania płyty biegania tam i z powrotem. Ale to jest mój wybór. Wolę wygodne rozwiązania, jedno co mnie wkurza to niestety to, że jednak słychać te kilka dysków działających w NAS-sie. To jest do poprawki, kiedyś… Wszystko zawsze wymaga rozważenia.
Jeśli taki sposób korzystania ze sprzętu Ci odpowiada to super.