16-04-2025, 18:16
(16-04-2025, 12:23)misfit napisał(a): Piętą achillesową tych wszystkich Shieldów, Zidoo, Dune, itd. jest to, że nie radzą sobie z DV FELNo najnowsze Dune mają już niby wspierać DV FEL.
(16-04-2025, 12:23)misfit napisał(a): Niewykluczone, że to nie zwidy. Rzuć może jakmiś przykładami na czym konkretnie te róznice polegają.Wszędzie tam, gdzie mamy sceny z niskim poziomem oświetlenia i niskim bitrate. Dotyczy to też filmów wyłącznie z HDR10. "Tekstury" wyglądają jakby były przyklejone do ekranu. Mało szczegółów, niemal jednolite plamy barwne (czyli w sumie banding). Odtwarzane z panasa, te same sceny wyglądają lepiej. Jak jest DV, to problem właściwie znika w przypadku odtwarzacza stacjonarnego, no ale to w sumie nie wymaga specjalnego wyjaśnienia.
Obserwuję też minimalne (ale jednak) zaróżowienie, widoczne szczególnie do powiedzmy 10% - 15% greyscale. Do tej pory, podejrzewałem, że wyświetlacz jest tutaj winowajcą. Po obejrzeniu filmików z arkusza porównawczego, którego podlinkowałeś, nie jestem już tego tak pewien. Shield ma problemy i wady. Wiedziałem o tym od dawna, ale teraz mam subiektywne rzecz jasna wrażenie, że jest ich dużo więcej niż wcześniej rzucało mi się w oczy.
(16-04-2025, 12:23)misfit napisał(a): Np. w przypadku filmów w seamless branchingu nie udało mi się uzyskać prawidłowej synchronizacji napisów z obrazem ze struktury BD - już grubo ponad 10 lat temu to zauważyłem i widzę, że do dziś nie zostało to poprawione.A to jeszcze sprawdzę. Używam nieoficjalnego builda i jest w wielu kwestiach lepiej.
niespotykanie spokojny człowiek