04-06-2025, 13:32
(04-06-2025, 09:17)Mierzwiak napisał(a): Czy Rarewaves zwraca niesłusznie naliczony VAT? Właśnie przyszedł mi kolejny Leone za którego policzyli mi 27 zł dopłaty :|Mnie zwrócili ale ze stękaniem. Twierdzą, że wszystko jest po ich stronie ok. Generalnie prawda bo na 2 przedmioty opłacili podatek w IOSS za oba, ale wysłali różnymi przesyłkami. W tym jedna właśnie przez Holandię i tam nie widzę danych IOSS, nawet na etykiecie pod spodem co spowodowało prawidłowe potraktowanie przesyłki przez Urząd Celny i przy okazji obala to tezę postawioną wyżej iż te przysyłki potencjalnie nie podlegają opodatkowaniu. Udowadnia natomiast, że UC traktuje jednakowe przypadki całkiem wybiórczo.
Nie wiem czy to błędy pracownika czy systemu, ale jakby zaczęli wszystko wysyłać zgodnie z deklaracją IOSS to by nie było dopłat VAT.
(04-06-2025, 12:49)Mr.Hankey napisał(a): Ja wczoraj dostałem trzy przesyłki, w każdej jeden film, mimo że to jedno zamówienie. Dopłata oczywiście 3x8,50zl.Więc sprawdźmy, czy na każdej z etykiet miałeś znak IOSS czy tylko na jednej na której były w deklaracji celnej wymienione wszystkie trzy pozycje?