Odkopuję temat z ciekawym znaleziskiem.
Zapewne słyszeliście o tym, że UHD w transferze od Sony ma nieprawidłową przestrzeń barw, skutkiem czego kolorki są zdecydowanie zbyt nasycone, z czerwonymi twarzami, gdzieniegdzie też wyłażącym tealem, których z kolei nie ma w transferze Paramount?
A może widzieliście na caps-a-holicu porównanie obu transferów click.
Właśnie sobie dorabiam DV do mojego francuskiego wydania od Sony i przy okazji chciałem poprawić kolorki, ale okazuje się, że nie ma czego poprawiać, bo są one dokładnie takie jak w transferze od Paramount.
Jak to możliwe? Zrobiłem więc małe śledztwo i okazuje się, że Sony po cichu poprawił błąd z przestrzenią kolorów i to dość szybko, ale nie pytajcie mnie, które wydania mają poprawione płyty, a które nie - wiem tylko, że moje francuskie 3-filmowe wydanie kupione w październiku 2017 roku posiada poprawioną płytę. Nawet na płycie jest stosowne oznaczenie - "V2":
A tak sprawa wygląda w BDInfo.
Płyta UHD od Sony ze skopanymi kolorami:
Data utworzenia plików: 2017-01-04
Płyta UHD od Sony z poprawionymi kolorami:
Data utworzenia plików: 2017-03-13.
Po czym jeszcze można odróżnić, którą mamy płytę? Po metadanych - na poprawionej płycie MaxCLL wynosi 4465 nitów, a na tej starszej - 9977 nitów.
Zapewne słyszeliście o tym, że UHD w transferze od Sony ma nieprawidłową przestrzeń barw, skutkiem czego kolorki są zdecydowanie zbyt nasycone, z czerwonymi twarzami, gdzieniegdzie też wyłażącym tealem, których z kolei nie ma w transferze Paramount?
A może widzieliście na caps-a-holicu porównanie obu transferów click.
Właśnie sobie dorabiam DV do mojego francuskiego wydania od Sony i przy okazji chciałem poprawić kolorki, ale okazuje się, że nie ma czego poprawiać, bo są one dokładnie takie jak w transferze od Paramount.
Jak to możliwe? Zrobiłem więc małe śledztwo i okazuje się, że Sony po cichu poprawił błąd z przestrzenią kolorów i to dość szybko, ale nie pytajcie mnie, które wydania mają poprawione płyty, a które nie - wiem tylko, że moje francuskie 3-filmowe wydanie kupione w październiku 2017 roku posiada poprawioną płytę. Nawet na płycie jest stosowne oznaczenie - "V2":
A tak sprawa wygląda w BDInfo.
Płyta UHD od Sony ze skopanymi kolorami:
Kod:
Name: 00001.MPLS
Length: 1:56:31.984 (h:m:s.ms)
Size: 56,837,535,744 bytes
Total Bitrate: 65.03 Mbps
VIDEO:
Codec Bitrate Description
----- ------- -----------
MPEG-H HEVC Video 51054 kbps 2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 10 bits / HDR10 / BT.2020Data utworzenia plików: 2017-01-04
Płyta UHD od Sony z poprawionymi kolorami:
Kod:
Name: 00001.MPLS
Length: 1:56:31.984 (h:m:s.ms)
Size: 54,660,980,736 bytes
Total Bitrate: 62.54 Mbps
VIDEO:
Codec Bitrate Description
----- ------- -----------
MPEG-H HEVC Video 48667 kbps 2160p / 23.976 fps / 16:9 / Main 10 @ Level 5.1 @ High / 10 bits / HDR10 / BT.2020Data utworzenia plików: 2017-03-13.
Po czym jeszcze można odróżnić, którą mamy płytę? Po metadanych - na poprawionej płycie MaxCLL wynosi 4465 nitów, a na tej starszej - 9977 nitów.