27-12-2025, 19:48
(27-12-2025, 16:37)misfit napisał(a): W każdym razie jak dla mnie chyba największe dotychczas rozczarowanie od SS, że tyle lat czekaliśmy na mocno poprzepalanego remastera TF1 z 2020 roku, z dodanym (fejkowym) HDR - to jest max. kilka tygodni roboty.
Przepalenia mi nie przeszkadzają, uważam to za zabieg "artystyczny", natomiast po cichu liczyłem na cieplejsze kolory i to nie dla tego że uważam iż takie powinny być, ale po to by mieć wybór - latem oglądałbym wersję zimną, a zimą wersję ciepłą

PS
Obejrzałem już całą "Ziemię obiecaną" i w jednym krótkim ujęciu był banding, ale całkiem możliwe że podobnie jak kilka słabszych ujęć pochodził ze źródła - wydanie BD już sprzedałem, więc nie mogę tego sprawdzić czy tam też był.
Niezależnie od tego czy ziarno jest prawdziwe czy nie, wersja 4K to znaczące ulepszenie względem BD jeżeli chodzi o szczegółowość, kodowanie i przede wszystkim kolory, które w końcu wyglądają tak, że japa się cieszy. Cała ta seria Klasyki Polskiego Kina ma wycofane kolory ("Deja vu" chyba najbardziej), wcześniej tylko podejrzewałem, teraz to wiem

Mam nadzieję, że inne polskie filmy też wydadzą w 4K - mają moje pieniądze
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥