Też wczoraj obejrzałem to omówienie DV2 przez Macieja i dostrzegłem te same "skróty myślowe" co Ty.
A co z filmami od Sony które pierwotnie były tylko w HDR10, a potem był kolejny remaster, ale już z DV. Taki Black Hawk Down to dobry przykład.
EDIT:
Tak na szybko sprawdziłem BDinfo raporty do płytek UHD jakie mam z DV i wszyło mi (zakładając, że się nie pomyliłem
), że na 154 wydania z DV, 100 ma FEL. Jako wyznacznik obecności FEL brałem bitrate strumienia DV - musiał mieć kilka, kilkanaście tysięcy kbps.
(01-01-2026, 14:41)misfit napisał(a): Później w podsumowaniu Maciej doprecyzowuje i w 5:14 minucie odpala, że "jest kilka filmów na płytach UHD-BD, które dzięki tej technologii są jaśniejsze niż w zwykłym HDR10 poprzez ekspansję jasności, ale to raczej skrajne wyjątki".Dokładnie. Najwyraźniej tylko kilka zna.
A co z filmami od Sony które pierwotnie były tylko w HDR10, a potem był kolejny remaster, ale już z DV. Taki Black Hawk Down to dobry przykład.
(01-01-2026, 14:41)misfit napisał(a): nie zmienia to faktu, że na płytach jest nie kilka, a kilkaset filmów, które w DV oferują znacznie wyższą jasność niż ten sam odpowiednik w HDR10.Na dowód na to jest cała masa wykresów.
(01-01-2026, 14:41)misfit napisał(a): Maciej nadal przemilcza kwestię poprawy kodowania obrazu w DV FEL vs warstwa podstawowa w wielu filmach, szczególnie znacznej części tych spod znaku Paramount, Kino Lorber czy Studio Canal, które w praktyce w znaczny sposób poprawiają finalną jakość obrazu. W idealnym świecie nie powinno to mieć miejsca i warstwa podstawowa BL powinna być bez zauważalnych błędów kodowania, ale często niestety tak nie jest.Absolutnie tak! Słynna wojna pikseli w lądowaniu promu na Marsie w Pamięci Absolutnej.
(01-01-2026, 14:41)misfit napisał(a): Któryś z posiadaczy TV Panasonic może potwierdzić słowa Macieja, czy może jest to jeszcze zależne od odtwarzacza?Pierwsze słyszę. Mam TV i odtwarzacz Panasonika. Najlepsze rezultaty jeżeli chodzi o gradację uzyskuje w DV, z odtwarzacza UHD. DV z Nvidii Shield nie daje rady (znane źródło problemu, nawet tu na Forum było omawiane).
(01-01-2026, 14:41)misfit napisał(a): Tak swoją drogą boleję nad tym, że nie prowadzi się testów/shootoutów telewizorów stricte dla trybu Dolby Vision. Dobra, oznacza to, że Samsung zostanie z niego wykluczony, ale co z tego? Ich strata.No własnie dlatego nie ma DV, bo byłby wykluczony i recenzenci mieli by potem potencjalnie "problem".
(01-01-2026, 15:17)misfit napisał(a): Nie chce mi się kręcić imby bezpośrednio z Maciejem, nie mam na to czasu, ani ochoty.A ja się chyba skuszę. W końcu oferuje płatne usługi, więc powinien być zainteresowany poszerzeniem wiedzy. Cześć z naszych Forumowiczów to Jego Klienci.
EDIT:
Tak na szybko sprawdziłem BDinfo raporty do płytek UHD jakie mam z DV i wszyło mi (zakładając, że się nie pomyliłem
), że na 154 wydania z DV, 100 ma FEL. Jako wyznacznik obecności FEL brałem bitrate strumienia DV - musiał mieć kilka, kilkanaście tysięcy kbps.
niespotykanie spokojny człowiek