Marzec 2026 - Dużo nie obejrzane, bo dopiero poprzychodziły. Zrobię edycję posta, jak obejrzę te od Arrow.
![[Obrazek: OSfbegN.jpeg]](https://i.imgur.com/OSfbegN.jpeg)
Highlander (1986) - Nie obejrzane.
Until Dawn (2025) - Po kinowym seansie byłem raczej krytyczny wobec tego filmu, ale ostatnio mi przyszła ochota na powtórkę, do tego cena była kusząca... I w sumie się cieszę, że kupiłem, bo za drugim razem film mi podszedł znacznie lepiej. Na pewno duża w tym zasługa tego, że na płycie prezentuje się prawie idealnie. Jedyne co delikatnie obniża ocenę to że ze dwa razy widać banding na, jak świecą latarkami prosto w kamerę - a poza tym jest pięknie. Dźwięk też robi tu robotę. 4.9/5
Subway (1985) - Tu z każdą minutą mi mina rzedła, bo widać ewidentne spadki bitrate'u. Nie pomaga fakt, że dużo tu optycznych przeników, które same w sobie robią trochę rozmyty obrazek. A jak to się na siebie nakładało, to był efekt prawie jakbym oglądał film z DVD. No ale są też bardzo dobre momenty, więc tym bardziej jest to frustrujące, bo ten film ewidentnie może wyglądać lepiej. I na to zasługuje, bo jest świetny. Isabel
4/5
Lawrence of Arabia (1962) - Nie obejrzane.
Blade Runner 2049 (2017) - Nie obejrzane.
Body of Evidence (1993) - Mam już na półce kilka filmów z lat 90-tych, które są ogólnie uznawane za paździerze, a ja po ich seansie zwykle stwierdzam, że w porównaniu do niektórych współczesnych produkcji, to są to filmy bardzo udane
I tak też mam z Body of Evidence. Solidny erotyczny thriller, z naciskiem na erotyczny. Bardzo mi się zdjęcia podobają w tym filmie - jest klimacik noir. Co do obrazka to jest prawie perfekcyjnie, jedyne co obniża ocenę to widoczne linie na kliszy w jednej rolce filmu - jak już raz takie zobaczę, to już nie mogę odzobaczyć - i trochę mnie irytowały, ale to jest na szczęście tylko parę minut. 4.9/5
Drop (2025) - W kinie to się tak nie rzucało w oczy, ale w domu jednak widać, że 70% filmu jest grane na statyczną makietę miasta za oknem... Ale poza tym jest bardzo ładnie. 4.9/5
Mulholland Dr. (2001) - Nie obejrzane.
![[Obrazek: ATUQJU0.jpeg]](https://i.imgur.com/ATUQJU0.jpeg)
Minority Report (2002) - W kolekcji HAL'a pisałem, że mi się bardzo podoba obrazek w tym wydaniu, kadry Kamińskiego są po prostu przepiękne. Świetny seans. 5/5
Tank Girl (1995) - Nie jestem jakimś wielkim fanem, ale musiałem ten film postawić na półce bo jego styl to jest zastrzyk czystych najtisów prosto w nostalgiczną żyłę
Muza, montaż, te animowane wstawki - normalnie jakbym sobie znów odpalił MTV z tamtych czasów
Jeśli chodzi o obrazek to tu Vinegar Syndrome zmiażdżył system. Absolutna perfekcja i opad szczęki. 5/5 - referencja
Salem's Lot (1979) - Mój kandydat na wydanie roku. Oczywiście obejrzałem wersję serialową, którą da się też oglądać jako jeden długi 3 godzinny film i muszę powiedzieć, że w takiej formie ogląda się to epicko
Make-up wampirów wciąż robi wrażenie, i nawet ze dwa razy podskoczyłem na jump scare'ach
Ale to czym ten serial dla mnie najbardziej wygrywa to powolne budowanie napięcia i uchwycenie tego klasycznego Kingowego klimatu małego miasteczka. Stwierdzam, że Flanagan bezczelnie zżynał w Midnight Mass z tego serialu
Co do obrazka to jest miodzio. Ziarenko, kolorki, ostrość - wszystko jest 5/5. PS. Dołączona książeczka jest wyjątkowo gruba.
Mortal Kombat (2021) - Kupiłem w ramach przygotowania do sequela i wydania od Arrow
W tym przypadku dźwięk przebija obraz (który jest solidny, ma przyjemne delikatne ziarenko). Myślę, że jak ktoś chce zaprezentować swój sprzęt audio, to spokojnie może sięgać po tę płytkę. 4.8/5 obraz. 5/5 - referencyjny dźwięk.
Double Impact (1991) - Mój ulubiony film Jean-Claude'a (chyba, że pisałem to samo o TimeCop
) Można powiedzieć, że wizjonerski, bo za takie podwójne role się dziś Oscary dostaje
Uwielbiam klimat Hong Kongu w tym filmie, a scena pogoni, jak muszą przeskakiwać po kolejnych łodziach... This Is Cinema. Obrazek w porządku, ale jak dla mnie sceny w dzień trochę mimo wszystko ciutkę za blade. 4.9/5 PS. Wybrałem wydanie od Capelight, bo dzięki temu zakupowi uzbierały mi się punkty na dodatkowy film (patrz Anora).
Hard Boiled (1992) - Na projektorze nie zauważyłem, żadnych problemów ze spadkami jasności w scenach. Co nie zmienia faktu, że to nadal był trochę rozczarowujący seans
W książeczce pisze, że master jest zrobiony z oryginalnego negatywu, ale ja przez większość seansu miałem wrażenie, że oglądam raczej interpozytyw. Wszystko się sprowadza do stylu w jakim Woo to nakręcił. Przeniki wszelkiego rodzaju prawie w każdej scenie, freeze frame, slow mo... no wszystko to po trochu nakładało się na siebie i efekt końcowy jest taki, że obrazek jest nierówny. Mamy sceny gdzie wszystko jest soft a za chwilę wskakuje 4K
I tego jest sporo. To samo się tyczy ziarna. Raz jest widoczne, a w niektórych scenach prawie w ogóle. Na plus kolorki, pod tym względem jest wszystko OK. Co do dźwięku to oglądałem ze ścieżką Atmos i było spoko - raczej takie centralne nagłośnienie. 4.7/5
Red Sonja (1985) - Nielsen gra tu straszne drewno... ale mimo to mam słabość do tego filmu. No i muzyczka Ennio tak wpada w ucho, że z godzinę po filmie jeszcze ją nuciłem pod nosem
Co do obrazka to widziałem na screenach porównawczych, że wydanie od SC było "zażółcone" tutaj obrazek jest ewidentnie bardziej wyrównany... ale nadal niektóre sceny maja taki "ziemisty" wygląd. Poza tym to jak zwykle Arrow dostarczył - masa dodatków. 4.9/5
Anora (2024) - Nie obejrzane jeszcze. Tak jak pisałem, zakup za punkty w Capelight Shop, więc film mnie kosztował około 30 zł tylko za wysyłkę. Zaliczam to do udanych zakupów, bo ten steel na żywo wygląda ślicznie
W ramach podziękowań dla kolegów za info gdzie kupować protektory na steele, wrzucam pare widoczków kolekcji
Mini ołtarzyk Finchera czeka na Fight Club
![[Obrazek: 5N3bPZV.jpeg]](https://i.imgur.com/5N3bPZV.jpeg)
Tak dobre są te protektory, że na zdjecich i prawie nie widać
![[Obrazek: RhsWCgH.jpeg]](https://i.imgur.com/RhsWCgH.jpeg)
![[Obrazek: OSfbegN.jpeg]](https://i.imgur.com/OSfbegN.jpeg)
Highlander (1986) - Nie obejrzane.
Until Dawn (2025) - Po kinowym seansie byłem raczej krytyczny wobec tego filmu, ale ostatnio mi przyszła ochota na powtórkę, do tego cena była kusząca... I w sumie się cieszę, że kupiłem, bo za drugim razem film mi podszedł znacznie lepiej. Na pewno duża w tym zasługa tego, że na płycie prezentuje się prawie idealnie. Jedyne co delikatnie obniża ocenę to że ze dwa razy widać banding na, jak świecą latarkami prosto w kamerę - a poza tym jest pięknie. Dźwięk też robi tu robotę. 4.9/5
Subway (1985) - Tu z każdą minutą mi mina rzedła, bo widać ewidentne spadki bitrate'u. Nie pomaga fakt, że dużo tu optycznych przeników, które same w sobie robią trochę rozmyty obrazek. A jak to się na siebie nakładało, to był efekt prawie jakbym oglądał film z DVD. No ale są też bardzo dobre momenty, więc tym bardziej jest to frustrujące, bo ten film ewidentnie może wyglądać lepiej. I na to zasługuje, bo jest świetny. Isabel
4/5Lawrence of Arabia (1962) - Nie obejrzane.
Blade Runner 2049 (2017) - Nie obejrzane.
Body of Evidence (1993) - Mam już na półce kilka filmów z lat 90-tych, które są ogólnie uznawane za paździerze, a ja po ich seansie zwykle stwierdzam, że w porównaniu do niektórych współczesnych produkcji, to są to filmy bardzo udane
I tak też mam z Body of Evidence. Solidny erotyczny thriller, z naciskiem na erotyczny. Bardzo mi się zdjęcia podobają w tym filmie - jest klimacik noir. Co do obrazka to jest prawie perfekcyjnie, jedyne co obniża ocenę to widoczne linie na kliszy w jednej rolce filmu - jak już raz takie zobaczę, to już nie mogę odzobaczyć - i trochę mnie irytowały, ale to jest na szczęście tylko parę minut. 4.9/5Drop (2025) - W kinie to się tak nie rzucało w oczy, ale w domu jednak widać, że 70% filmu jest grane na statyczną makietę miasta za oknem... Ale poza tym jest bardzo ładnie. 4.9/5
Mulholland Dr. (2001) - Nie obejrzane.
![[Obrazek: ATUQJU0.jpeg]](https://i.imgur.com/ATUQJU0.jpeg)
Minority Report (2002) - W kolekcji HAL'a pisałem, że mi się bardzo podoba obrazek w tym wydaniu, kadry Kamińskiego są po prostu przepiękne. Świetny seans. 5/5
Tank Girl (1995) - Nie jestem jakimś wielkim fanem, ale musiałem ten film postawić na półce bo jego styl to jest zastrzyk czystych najtisów prosto w nostalgiczną żyłę
Muza, montaż, te animowane wstawki - normalnie jakbym sobie znów odpalił MTV z tamtych czasów
Jeśli chodzi o obrazek to tu Vinegar Syndrome zmiażdżył system. Absolutna perfekcja i opad szczęki. 5/5 - referencjaSalem's Lot (1979) - Mój kandydat na wydanie roku. Oczywiście obejrzałem wersję serialową, którą da się też oglądać jako jeden długi 3 godzinny film i muszę powiedzieć, że w takiej formie ogląda się to epicko
Make-up wampirów wciąż robi wrażenie, i nawet ze dwa razy podskoczyłem na jump scare'ach
Ale to czym ten serial dla mnie najbardziej wygrywa to powolne budowanie napięcia i uchwycenie tego klasycznego Kingowego klimatu małego miasteczka. Stwierdzam, że Flanagan bezczelnie zżynał w Midnight Mass z tego serialu
Co do obrazka to jest miodzio. Ziarenko, kolorki, ostrość - wszystko jest 5/5. PS. Dołączona książeczka jest wyjątkowo gruba.Mortal Kombat (2021) - Kupiłem w ramach przygotowania do sequela i wydania od Arrow
W tym przypadku dźwięk przebija obraz (który jest solidny, ma przyjemne delikatne ziarenko). Myślę, że jak ktoś chce zaprezentować swój sprzęt audio, to spokojnie może sięgać po tę płytkę. 4.8/5 obraz. 5/5 - referencyjny dźwięk.Double Impact (1991) - Mój ulubiony film Jean-Claude'a (chyba, że pisałem to samo o TimeCop
) Można powiedzieć, że wizjonerski, bo za takie podwójne role się dziś Oscary dostaje
Uwielbiam klimat Hong Kongu w tym filmie, a scena pogoni, jak muszą przeskakiwać po kolejnych łodziach... This Is Cinema. Obrazek w porządku, ale jak dla mnie sceny w dzień trochę mimo wszystko ciutkę za blade. 4.9/5 PS. Wybrałem wydanie od Capelight, bo dzięki temu zakupowi uzbierały mi się punkty na dodatkowy film (patrz Anora).Hard Boiled (1992) - Na projektorze nie zauważyłem, żadnych problemów ze spadkami jasności w scenach. Co nie zmienia faktu, że to nadal był trochę rozczarowujący seans
W książeczce pisze, że master jest zrobiony z oryginalnego negatywu, ale ja przez większość seansu miałem wrażenie, że oglądam raczej interpozytyw. Wszystko się sprowadza do stylu w jakim Woo to nakręcił. Przeniki wszelkiego rodzaju prawie w każdej scenie, freeze frame, slow mo... no wszystko to po trochu nakładało się na siebie i efekt końcowy jest taki, że obrazek jest nierówny. Mamy sceny gdzie wszystko jest soft a za chwilę wskakuje 4K
I tego jest sporo. To samo się tyczy ziarna. Raz jest widoczne, a w niektórych scenach prawie w ogóle. Na plus kolorki, pod tym względem jest wszystko OK. Co do dźwięku to oglądałem ze ścieżką Atmos i było spoko - raczej takie centralne nagłośnienie. 4.7/5Red Sonja (1985) - Nielsen gra tu straszne drewno... ale mimo to mam słabość do tego filmu. No i muzyczka Ennio tak wpada w ucho, że z godzinę po filmie jeszcze ją nuciłem pod nosem
Co do obrazka to widziałem na screenach porównawczych, że wydanie od SC było "zażółcone" tutaj obrazek jest ewidentnie bardziej wyrównany... ale nadal niektóre sceny maja taki "ziemisty" wygląd. Poza tym to jak zwykle Arrow dostarczył - masa dodatków. 4.9/5Anora (2024) - Nie obejrzane jeszcze. Tak jak pisałem, zakup za punkty w Capelight Shop, więc film mnie kosztował około 30 zł tylko za wysyłkę. Zaliczam to do udanych zakupów, bo ten steel na żywo wygląda ślicznie

W ramach podziękowań dla kolegów za info gdzie kupować protektory na steele, wrzucam pare widoczków kolekcji

Mini ołtarzyk Finchera czeka na Fight Club

![[Obrazek: 5N3bPZV.jpeg]](https://i.imgur.com/5N3bPZV.jpeg)
Tak dobre są te protektory, że na zdjecich i prawie nie widać

![[Obrazek: RhsWCgH.jpeg]](https://i.imgur.com/RhsWCgH.jpeg)