30-04-2026, 09:49
Kwiecień 2026
![[Obrazek: UqFCBuN.jpeg]](https://i.imgur.com/UqFCBuN.jpeg)
Kind Hearts and Coronets (1949) - Oglądałem z perspektywy How to Make a Killing i widzę, że w nowej wersji ukradli prawie wszystko
Z tym, że w oryginale dialogi były dużo bardziej inteligentnie. Guinness też jest tutaj genialny. I jeszcze kobiece postaci i ich relacje z głównym bohaterem są tutaj dużo ciekawsze. Co do obrazka to jest to interesujący przypadek. Zwykle jak mamy przeniki to poprzedzające i następujące po przenikach ujęcia są lekko rozmyte, a tutaj często tylko same przeniki były rozmyte, a jakość "wskakiwała" na 4K od razu po przeniku
4.9/5
Karate Kid: Legends (2025) - Niewiele się spodziewałem po tym filmie i chyba dlatego mnie miło zaskoczył. Ma taki pozytywny vibe, idealny na poprawę nastroju. Będę oglądał jak mi przyjdzie ochota na coś lżejszego
Obrazek bez zastrzeżeń, 5/5.
Jurassic World: Rebirth (2025) - Gareth Edwards umie w efektowne obrazki, dlatego ta cześć podobała mi się bardziej niż poprzednie dwie odsłony serii. Szczególnie sekwencje na wodzie, ewidentnie zainspirowane Jaws, są bardzo fajne. W tych filmach mierzę jakość dźwięku rykiem T-Rex'a. Jeśli nie zatrzęsie pokojem podczas seansu to znaczy, że dźwięk jest skopany
Na szczęście zatrzęsło
Dźwięk 5/5. Obrazek 4.9/5.
Barbarella (1968) - Miłem mały dylemat, czy polować na wydanie od Arrow z US, czy czekać aż wydadzą w UK. Ale w końcu stwierdziłem, że aż tak tego filmu nie kocham i zadowolę się prostszym wydaniem. No i seans utwierdził mnie w tym, że dalej nie jestem fanem, no ale Jane jest tu absolutnie in her prime i jak zrobią remake z Sydney Sweeney to wypada mieć też oryginał na półce
Ciężko mi ocenić jakość kompresji na tych koszmarnych tylnych projekcjach
, ale ogólnie obrazek odebrałem pozytywnie 4.8/5.
Catch Me If You Can (2002) - Nie obejrzane.
Sunset Boulevard (1950) - Tutaj mamy właśnie do czynienia z tym klasycznym problemem z przenikami, i czasami trzeba trochę poczekać na kolejne ujęcie w którym jakość w końcu się poprawi. Dla mnie jakość waha się miedzy 4.6 a 4.8/5. Ogólnie nie było tak źle jak się bałem i jestem zadowolony z zakupu. Sam film uwielbiam, więc musiał stanąć na półce, bez względu na jakość.
![[Obrazek: 5HiMpCy.jpeg]](https://i.imgur.com/5HiMpCy.jpeg)
The Killer (1989) - Co do obrazka, to tak samo jak w przypadku Hard Boiled, mam niedosyt i chciałbym nie wiadomo jakich cudów
4.8/5. Natomiast sam film mnie zachwycił. Skończy się tak, że Hard Boiled będzie przeze mnie najmniej lubianym z tej Hong Kong'owej serii, bo zarówno City on Fire jak i The Killer odebrałem dużo lepiej. W ogóle cieszę się strasznie, że Arrow wydaje te filmy, bo wreszcie się z nimi porządnie zapoznam.
A Beautiful Mind (2001) - Nie obejrzane.
All The President's Men (1975) - Wyciągnęli kolorki, zostawili ziarenko i na szczęście nie próbowali mieszać w czerniach, z których słyną zdjęcia Gordona Willis'a. 5/5.
Ben-Hur (1959) - Nie obejrzane.
Soldier (1998) - Sam film to średniak z lat 90-tych ale tamtejsze średniaki to dzisiejsze klasyki
Co do obrazka to jest to kolejny referencyjny dysk od Arrow. Kolory, szczegółowość... rewelacja. 5/5 - referencja.
Innerspace (1987) - Po Salem's Lot mój kolejny kandydat na wydanie roku. Kocham ten film od zawsze i to, że mogę go postawić na półce w tym pięknym wydaniu i oglądać w idealnej jakości, po prostu raduje moje kolekcjonerskie serce
Obrazek - nie mam uwag. 5/5. PS. Wincyj Meg Ryan w 4K poproszę
![[Obrazek: UqFCBuN.jpeg]](https://i.imgur.com/UqFCBuN.jpeg)
Kind Hearts and Coronets (1949) - Oglądałem z perspektywy How to Make a Killing i widzę, że w nowej wersji ukradli prawie wszystko
Z tym, że w oryginale dialogi były dużo bardziej inteligentnie. Guinness też jest tutaj genialny. I jeszcze kobiece postaci i ich relacje z głównym bohaterem są tutaj dużo ciekawsze. Co do obrazka to jest to interesujący przypadek. Zwykle jak mamy przeniki to poprzedzające i następujące po przenikach ujęcia są lekko rozmyte, a tutaj często tylko same przeniki były rozmyte, a jakość "wskakiwała" na 4K od razu po przeniku
4.9/5Karate Kid: Legends (2025) - Niewiele się spodziewałem po tym filmie i chyba dlatego mnie miło zaskoczył. Ma taki pozytywny vibe, idealny na poprawę nastroju. Będę oglądał jak mi przyjdzie ochota na coś lżejszego
Obrazek bez zastrzeżeń, 5/5.Jurassic World: Rebirth (2025) - Gareth Edwards umie w efektowne obrazki, dlatego ta cześć podobała mi się bardziej niż poprzednie dwie odsłony serii. Szczególnie sekwencje na wodzie, ewidentnie zainspirowane Jaws, są bardzo fajne. W tych filmach mierzę jakość dźwięku rykiem T-Rex'a. Jeśli nie zatrzęsie pokojem podczas seansu to znaczy, że dźwięk jest skopany
Na szczęście zatrzęsło
Dźwięk 5/5. Obrazek 4.9/5.Barbarella (1968) - Miłem mały dylemat, czy polować na wydanie od Arrow z US, czy czekać aż wydadzą w UK. Ale w końcu stwierdziłem, że aż tak tego filmu nie kocham i zadowolę się prostszym wydaniem. No i seans utwierdził mnie w tym, że dalej nie jestem fanem, no ale Jane jest tu absolutnie in her prime i jak zrobią remake z Sydney Sweeney to wypada mieć też oryginał na półce
Ciężko mi ocenić jakość kompresji na tych koszmarnych tylnych projekcjach
, ale ogólnie obrazek odebrałem pozytywnie 4.8/5.Catch Me If You Can (2002) - Nie obejrzane.
Sunset Boulevard (1950) - Tutaj mamy właśnie do czynienia z tym klasycznym problemem z przenikami, i czasami trzeba trochę poczekać na kolejne ujęcie w którym jakość w końcu się poprawi. Dla mnie jakość waha się miedzy 4.6 a 4.8/5. Ogólnie nie było tak źle jak się bałem i jestem zadowolony z zakupu. Sam film uwielbiam, więc musiał stanąć na półce, bez względu na jakość.
![[Obrazek: 5HiMpCy.jpeg]](https://i.imgur.com/5HiMpCy.jpeg)
The Killer (1989) - Co do obrazka, to tak samo jak w przypadku Hard Boiled, mam niedosyt i chciałbym nie wiadomo jakich cudów
4.8/5. Natomiast sam film mnie zachwycił. Skończy się tak, że Hard Boiled będzie przeze mnie najmniej lubianym z tej Hong Kong'owej serii, bo zarówno City on Fire jak i The Killer odebrałem dużo lepiej. W ogóle cieszę się strasznie, że Arrow wydaje te filmy, bo wreszcie się z nimi porządnie zapoznam.A Beautiful Mind (2001) - Nie obejrzane.
All The President's Men (1975) - Wyciągnęli kolorki, zostawili ziarenko i na szczęście nie próbowali mieszać w czerniach, z których słyną zdjęcia Gordona Willis'a. 5/5.
Ben-Hur (1959) - Nie obejrzane.
Soldier (1998) - Sam film to średniak z lat 90-tych ale tamtejsze średniaki to dzisiejsze klasyki
Co do obrazka to jest to kolejny referencyjny dysk od Arrow. Kolory, szczegółowość... rewelacja. 5/5 - referencja.Innerspace (1987) - Po Salem's Lot mój kolejny kandydat na wydanie roku. Kocham ten film od zawsze i to, że mogę go postawić na półce w tym pięknym wydaniu i oglądać w idealnej jakości, po prostu raduje moje kolekcjonerskie serce
Obrazek - nie mam uwag. 5/5. PS. Wincyj Meg Ryan w 4K poproszę