03-05-2026, 22:47
Co do dodatków, to nie jest istotne jaki posiadasz odtwarzacz, bo po prostu raczej nie znajdziesz nigdzie przetłumaczonych napisów. Nawet chyba ciężko będzie znaleźć napisy w wersji oryginalnej. Ja od niedawna planuję ugryźć ten temat w inny sposób. Mając oryginalną płytę i napęd do komputera, można wyciągnąć pliki z napisami (chyba DVDFab da radę, choć jeszcze nie próbowałem). Póki co testuję tłumaczenie przy pomocy AI. Planuję właśnie ogarnąć w ten sposób dodatki z płyt, ale na pierwszy ogień poszedł ponad 4h Aliens Expanded. Przepuściłem oryginalne napisy przez Google Gemini, oczywiście wymyślając do tego odpowiedniego prompta (to bardzo ważne, żeby możliwie jak najbardziej precyzyjnie opisać, co się chce dostać) i efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. To nie są jakieś pokraczne napisy z translatora jakie często można znaleźć, ale całość jest na pierwszy rzut oka trudna do odróżnienia od rzeczywistego tłumaczenia popełnionego przez żywego tłumacza. Wszystko trzyma się kupy, jest gramatyczne, język filmowy jest zachowany, a trzeba powiedzieć, że to film dokumentalny z ogromną ilością wywiadów jak i wstawek z filmu. Nie jest to ideał, ale jakość jest naprawdę bardzo dobra. Trzeba wprawdzie potem popracować jeszcze nad tym od strony technicznej w Subtitle Edit, ale jeśli nie ma innej opcji pozyskania PL napisów, to trochę wysiłku się opłaci.
Trochę wyszedł z tego offtop i bardziej pewnie pasuje do nowej inicjatywy Mister Tadeo z tego tematu: Projekt NAPISY
Trochę wyszedł z tego offtop i bardziej pewnie pasuje do nowej inicjatywy Mister Tadeo z tego tematu: Projekt NAPISY