25-05-2026, 15:24
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-05-2026, 14:02 przez Mister Tadeo.)
Mamy późną wiosnę, zbliża się lato, do jesieni i Halloween daleko, a mnie tak jakoś naszła ochota na przypomnienie sobie filmów Rogera Cormana na podstawie prozy Edgara Allana Poego. Chyba dała o sobie znać nostalgia. Pamiętam cykl "Poe według Cormana", który był emitowany w lutym i marcu 1993 roku w TVP2 w niedziele ok. godz. 18.30. Pokazano wtedy 6 filmów: "Zagładę domu Usherów" (1960), "Opowieści niesamowite" (1962), "Kruka" (1960), "Maskę czerwonego moru" (1964), "Grobowiec Ligei" (1965) oraz "Studnię i wahadło" (1961). Akurat aż 5 ww. tytułów ukazało się na Blu-ray w zbiorczym wydaniu od Arrow, a jeden ("Maska") wyszedł dzięki StudioCanal. Warto się zainteresować tymi edycjami póki są, czy może poczekać na wersje na UHD? Po Filmoskopie widzę, że kilku Forumowiczów ma zestaw Arrow, więc chyba jest ok?
Z zakupem mi się nie spieszy, bo wcześniej zamierzam zapoznać się z literackimi oryginałami E.A. Poego. W Polsce w ostatnich latach wyszło kilka jego zbiorów opowiadań. Tom "Zagłada domu Usherów" w twardej oprawie z barwionymi brzegami od wydawnictwa Replika z 2025 roku wydaje się chyba dobrym wyborem na początek, bo oprócz tytułowego opowiadania zawiera też 9 innych tekstów, w tym "Maskę czerwonego moru", "Studnię i wahadło" oraz wiersz "Kruk".
Z zakupem mi się nie spieszy, bo wcześniej zamierzam zapoznać się z literackimi oryginałami E.A. Poego. W Polsce w ostatnich latach wyszło kilka jego zbiorów opowiadań. Tom "Zagłada domu Usherów" w twardej oprawie z barwionymi brzegami od wydawnictwa Replika z 2025 roku wydaje się chyba dobrym wyborem na początek, bo oprócz tytułowego opowiadania zawiera też 9 innych tekstów, w tym "Maskę czerwonego moru", "Studnię i wahadło" oraz wiersz "Kruk".
![[Obrazek: Zaglada_domu_usherow_3D_bok-edit-1008x1440.jpg]](https://replika.eu/wp-content/uploads/2026/04/Zaglada_domu_usherow_3D_bok-edit-1008x1440.jpg)