24-06-2026, 21:41
(24-06-2026, 17:54)sebas napisał(a): Katastrofy "Challengera" można było uniknąć.
Ci, którzy nie pamiętają przeszłości, skazani są na jej powtarzanie. - George Santayana
Utwór "Ron's Piece" J.M.Jarre'a często mi o tym przypomina - dla tych co nie znają, solo na saksofonie miał wykonać astronauta Ron McNair na pokładzie Chellengera, co gorsza, astronauci prawdopodobnie przeżyli wybuch i zginęli dopiero przy zderzeniu z oceanem.
(24-06-2026, 17:54)sebas napisał(a): Co by jednak nie mówić, to przydały się i wyniosły na orbitę sporo sprzętu, który pomógł powiększyć nam wiedzę o kosmosie [...]
Co ciekawe, zarówno USA jak i Chiny, posiadają wahadłowce bezzałogowe, które nieustannie coś umieszczają na orbitach - ostatnio 2 dni temu chiński Shenlong podczas swojej 4 misji, która trwa od lutego:
https://portaltechnologiczny.pl/co-naprawde-robi-tajemniczy-wahadlowiec-shenlong-na-orbicie/
O ile prywatne firmy kosmiczne USA starają się robić dużo szumu medialnego wokół siebie, to Chiny pozostają wielką niewiadomą i nie chwalą się zbytnio przed światem czym dysponują
Tu mi się przypomniał pierwszy człowiek na Marsie w serialu "For All Mankind"
(24-06-2026, 17:54)sebas napisał(a): [...] pomógł powiększyć nam wiedzę o kosmosie i o tym jak na ciało człowieka długofalowo oddziałuje stan nieważkości chociażby. To wiedza niezbędna do lotu na Marsa.
Jeżeli chodzi o ciało człowieka, to stacje kosmiczne dają nam najwięcej informacji i mamy już konkretnych rekordzistów w temacie długiego przebywania w stanie nieważkości.
Była też dziwna sprawa Sereny Auñon-Chancellor oskarżonej przez kacapy o wywiercenie dziury w module mieszkalnym Sojuz MS-09, sugerując "poważny kryzys psychologiczny":
![[Obrazek: j7SQF4vZGed9y6tzAepsji-782-80.jpg.webp]](https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/j7SQF4vZGed9y6tzAepsji-782-80.jpg.webp)
(24-06-2026, 17:54)sebas napisał(a): Cały program Apollo to bardzo dobry na to przykład. Technologia miała istotne ograniczenia, ale potrafiono coś uprościć, zracjonalizować i... dużo ryzykować.
Przeczytałem ostatnio, że Chiny krytykują lądownik księżycowy NASA, rzekomo w razie awarii głównego napędu jest pozamiatane, a oni postawili na rozwiązanie składające się z kilku mniejszych zamiast jednego dużego, co pozwoli im się asekurować w razie awarii (udało się to bez zwiększania masy).
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥