Ojtam, ojtam, przecież Komisja Europejska na swoim oficjalnym profilu napisała wyraźnie:
A za nimi Krajowa Administracja Skarbowa przetłumaczyła to samo na polski. Chyba wierzycie tym poważnym organizacjom i nie posądzacie ich o dezinformację?

Przejrzałem właśnie na szybko wszystkie swoje zamówienia od 2023 roku (fakt, nie było ich za wiele) i wszystkie miały naliczony 23% podatek, a koszt wysyłki przy zamówieniach zawierających od 2 do 4 pozycji wahał się od 15$ do prawie 20$.
European Commission napisał(a):Now that changes. From today, a temporary €3 customs duty applies to every item in small packages entering the EU from outside. Paid by platforms and sellers, not you.i dalej:
European Commission napisał(a):The new duty will apply per item, based on tariff classification and not quantity.
A za nimi Krajowa Administracja Skarbowa przetłumaczyła to samo na polski. Chyba wierzycie tym poważnym organizacjom i nie posądzacie ich o dezinformację?

(02-07-2026, 16:32)Mefisto napisał(a): ...i z USA chyba też:Dodatkowe opłaty dodatkowymi opłatami, ale jakim cudem miałeś przy zamówieniach z Amazona US tax to be collected ustawiony na zero i tak niskie opłaty za wysyłkę to nie mam pojęcia.
Items (3): USD 58.96
Shipping & handling: USD 19.34
Estimated tax to be collected: USD 18.01
Import Charges: USD 12.59
Order total: USD 108.90
Czyli prawie drugie tyle opłat.
Dla porównania jak to było kiedyś:
Item(s) Subtotal: $29.99
Shipping & Handling: $6.48
Total before tax: $36.47
Estimated tax to be collected: $0.00
Grand Total: $36.47
Niech elyty i wszystkie rządy tego świata pocałują się w jądra przez odbyt, a potem niech spierdalają.
Przejrzałem właśnie na szybko wszystkie swoje zamówienia od 2023 roku (fakt, nie było ich za wiele) i wszystkie miały naliczony 23% podatek, a koszt wysyłki przy zamówieniach zawierających od 2 do 4 pozycji wahał się od 15$ do prawie 20$.